Buna ziua. Ficusul din imagine prezinta simptome similare cu cele provocate de o afectiune fitopatogena (cel mai probabil o bacterioza). in acest caz, se recomanda indepartarea frunzelor afectate si efectuarea a 1-2 tratamente, la interval de 7-10 zile intre ele, cu un fungicid precum: , in doza de 20 g/10 L apa. Pulverizati () solutia cat mai uniform pe planta, pe partea superioara si inferioara a frunzelor. Este important sa preparati un volum de solutie corespunzator unui singur tratament (respectand dozajul mentionat), deoarece amestecul deja preparat nu are o valabilitate mai mare de 24 ore.
Ulterior, la 10-12 zile de la efectuarea tratamentului cu fungicid, pentru a sprijini regenerarea plantei in urma afectiunii, este importanta administrarea unui ingrasamant special precum: , aplicat direct prin pulverizare, conform recomandarilor de pe eticheta.
Totodata, intrucat ati transplantat recent planta, pentru a sprijini acomodarea acesteia cu noile conditii, se recomanda administrarea unui ingrasamant natural care contribuie la imbunatatirea calitatii substratului, sprijina dezvoltarea radacinilor, marind rezistenta plantei la factorii de stres, precum: . Poate fi administrat prin udare, in doza de 50 ml/10 litri de apa. Se recomanda efectuarea a 2-3 tratamente, la interval de 10-14 zile.
Referitor la tulpina, daca portiunea brunificata nu este moale la atingere, atunci cel mai probabil este vorba despre un fenomen ce apare pe masura ce planta imbatraneste, iar tulpina se lignifica (fenomen intalnit si cu termenul de corking). Fiind un proces normal, nu afecteaza dezvoltarea ficusului. Pentru mai multe informatii despre ingrijirea acestor specii, va rugam sa consultati si articolul nostru: Ficus, informatii si sfaturi de ingrijire.