• Acest subiect are 24 de răspunsuri, 4 voci și a fost actualizat ultima dată 2 mai 2023 la 14:08 de Emilia L.
Vezi 11 fire de răspunsuri
    • Mela
      23 decembrie 2020
      4 urează frunze verzi

      Ficus cu frunze galbene

      Imi puteti spune ce sa cumpar pentru plantele mele? Cred ca ficusul meu are ceva si mi s a raspandit si la celelalte plante. Am si un trandafir si alte plante verzi carora li se ingalbenesc fruzele si cad masiv. Le mergea bine pana sa i pun impreuna.
      Va atasez poze.

      Multumesc

      # 62906

      24 Răspunsuri

      Răspunde
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      23 decembrie 2020

      Buna ziua. Pentru a va putea ajuta in identificarea problemei, va rugam sa atasati cateva imagini relevante cu plantele, facute in ansamblu cat si apropiat. De asemenea, va rugam sa ne oferiti mai multe informatii despre plante: unde sunt amplasate, care sunt conditiile de mediu (lumina, temperatura, umiditate)? La ce interval de timp realizati udarea? Ghivecele prezinta orificii pentru drenaj? Ati aplicat vreun tratament/ingrasamant de curand? Cand au aparut simptomele, mai exact? Se observa prezenta vreunui daunator pe plante?

      # 62909
      0 urează frunze verzi
      • Mela
        23 decembrie 2020

        Le am bagat in casa acum o luna si de atunci au inceput. Amplasarea este ok, unde au stat toata viata lor si le a mers. Il am de multi ani. De udat il ud la o saptamana doua, in functie si de temperatura. Tot ce am amplasat langa au probleme desi nu aveau.

        # 62910
        0 urează frunze verzi
      • Alistar Ion
        28 decembrie 2020

        Bună ziua și Crăciun fericit!
        De câteva zile a început să se întâlnească frunzele la ficus. Ce se întâmplă și cum aș putea rezolva.
        Mulțumesc

        # 62926
        0 urează frunze verzi
        • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
          28 decembrie 2020

          Buna ziua, pentru a va putea ajuta in identificarea problemei, va rugam sa ne oferiti mai multe informatii despre ficus: unde este amplasat, care sunt conditiile de mediu (lumina, temperatura, umiditate)? La ce interval de timp realizati udarea? Ghiveciul prezinta orificii pentru drenaj? Ati aplicat vreun tratament/ingrasamant de curand? Cand au aparut simptomele, mai exact? Se observa prezenta vreunui daunator pe ficus?

          # 62928
          0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      23 decembrie 2020

      Buna ziua, simptomele din imagine par sa indice, cel mai probabil, o reactie la stresul fiziologic cauzat de modificarea conditiilor de mediu, fluctuatiile de temperatura, udarea neregulata. Astfel, se recomanda mentinerea constanta a conditiilor de mediu din spatiul respectiv, iar udarea trebuie sa se faca moderat, astfel incat substratul sa se usuce usor intre doua udari.
      De asemenea, frunzele puternic afectate pot fi indepartate, iar cele care prezinta formatiunile respective, pot fi sterse cu o laveta umeda. Periodic, puteti avea in vedere administrarea unui ingrasamant special destinat plantelor de interior, care sa stimuleze cresterea vegetativa, precum Ingrasamant Organic (Ingrasamant Organic Plante Interior Zimmerpflanzen, 350 ml). Totodata, pentru monitorizarea si capturarea unor potentiali daunatori, se recomanda folosirea unei capcane adezive pentru tripsi (Impact – blue adeziv insecte), iar pentru insectele zburatoare (musculite, paduchi de plante), se recomanda (Impact – yellow adeziv insecte).
      Mai multe informatii despre ingrijire regasiti in articolele noastre: ficus (Ficus, informatii si sfaturi de ingrijire), trandafir japonez (Trandafir chinezesc, informatii si sfaturi de ingrijire).

      # 62921
      0 urează frunze verzi
    • Mela
      23 decembrie 2020

      Deci nu le tratez cu nimic? S a dus si la celalt ficus de langa el, a inceput sa i cada si aluia frunzele. Acolo sunt doi in poza, cel afectat pierde masiv frunze. Mi e ca l pierd de tot…

      # 62922
      0 urează frunze verzi
      • Mela
        23 decembrie 2020

        Trebuia sa il trag de acolo ca sa vedeti starea lui. Vina mea. Cel afectat mai are frunze decat pe o ramura mica.

        # 62923
        0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      23 decembrie 2020

      Plantele din imagine nu prezinta simptomele unor boli. De cele mai multe ori, cauzele caderii frunzelor sunt de natura abiotica (conditii nefavorabile de mediu). Astfel, este indicata respectarea masurilor de ingrijire mentionate mai sus, aplicarea unui ingrasamant pentru a le ajuta sa treaca peste stresul suferit si monitorizarea evolutiei plantelor, o perioada.

      # 62924
      0 urează frunze verzi
    • Mela
      23 decembrie 2020

      Multumesc frumos si sarbatori fericite!

      # 62925
      0 urează frunze verzi
    • Mela
      7 octombrie 2021

      Au avut ceva ca mi s a dus la toti si s au uscat. Aveau ca o rugina pe frunze.
      Am un ficus benjamin care facuse ca o funingine neagra pe frunze. I le am indepartat , l am dat cu tratament total spray dar inca pierde frunze. Il ud saptamanal. Atasez in urmatorul post poze.

      # 109094
      0 urează frunze verzi
      • Tom Botanistul, Ajutor in gradinaSPECIALIST
        7 octombrie 2021

        Buna ziua, pentru a va putea ajuta cu o recomandare adecvata, avem rugamintea sa ne furnizati mai multe detalii: cand au debutat mai exact simptomele? care sunt conditiile de mediu (temperatura, umiditate, lumina), la ce interval de timp realizati udarea si in ce mod? ce ingrasamant ati utilizat si in ce doze? ati sesizat prezenta vreunui daunator? De asemenea, cateva fotografii cu planta in ansamblu ar fi de un mare ajutor.

        # 109177
        0 urează frunze verzi
    • mela
      7 octombrie 2021

      La saptamana il ud, este abia achizitionat ficusul de 2 luni , nu i-am administrat ingrasamant. Daunatori nu sunt. Inca este in ghiveciul lui care are gauri si farfurie. Este plasat langa un geam vestic la 2 3 m. Nu mai sunt langa el pentru poze dar inca arata binisor. Pare o ciuperca chestia aia neagra de pe frunze, era mai raspandita pana sa-i dau cu insecticid. Are spori. Se umpluse de treaba asta neagra imediat ce l-am adus acasa. I am indepartat urgent frunzele alea, nu stiu daca am facut bine dar nu am scapat de funingine.

      # 109182
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, Ajutor in gradinaSPECIALIST
      7 octombrie 2021

      Depunerea descrisa pare a fi fumagina. Fumagina este o ciuperca ce se dezvolta pe dejectiile dulci ale anumitor daunatori si are un aspect negru, prafos. Daca planta arata bine per ansamblu, pentru a depista prezenta daunatorilor ce pot lasa astfel de dejectii (musculite, afide etc.) si pentru a putea aplica astfel un tratament, se recomanda utilizarea unei capcane adezive pentru monitorizare precum Capcana Adeziva Insecte Interior si Gradina Farbpapier. Insectele daunatoare sunt atrase de culoarea hartiei si raman lipite de adezivul special. Ulterior, daca veti captura exemplare pe capcana, se recomanda efectuarea a 1-2 tratamente la interval de 7-10 zile cu un insecticid biologic cu spectru larg de actiune: Antario, 100 g.
      De asemenea, daca nu i-ati aplicat pana acum niciun ingrasamant, pentru o crestere si dezvoltare sanatoasa, este indicata administrarea unui produs precum: Spray Organic pentru Plante de Interior Zimmerpflanzen, 500 ml.

      # 109187
      0 urează frunze verzi
    • mela
      27 martie 2022

      Din nou revin, i-am dat in toamna ficusului benjamin cu antario, apoi peste 7 zile am dat si cu mopsilan parca dar tot nu ii trece. Am noroc cu Anm Verde ca-l tine cat de cat ok dar tot pierde frunze multe. I-am dat si cu sprayul recomandat dar….Acum am gasit altceva pe frunze. Cu ce-i mai dau?

      # 120938
      0 urează frunze verzi
      • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
        28 martie 2022

        Buna ziua. Planta prezinta un atac de paduchi testosi (Paduchii testosi la plantele ornamentale - identificare si combatere). Este indicata efectuarea a doua tratamente cu un insecticid cu sistemie totala, precum Movento 100 SC, 7.5 ml, in doza de 7,5 ml/10 L apa, la interval de 7 zile intre ele. Pentru a spori eficacitatea insecticidului, este recomandat sa adaugati in solutia de stropit un adjuvant precum Break Thru S 240, 2 ml, in doza de 2 ml/10 L de apa. Pulverizati solutia cat mai fin (Pulverizator manual Volpi TECH1), astfel incat sa se realizeze o distribuire cat mai uniforma a acesteia pe planta, atat pe partile inferioare si superioare a frunzelor, cat si pe tulpina. Este important sa preparati un volum de solutie corespunzator unui singur tratament (respectand dozajul mentionat), deoarece amestecul deja preparat nu are o valabilitate mai mare de 24 ore. Dupa ce mor, acesti daunatori pot sa ramana pe tulpina si pe frunze, de aceea, este recomandat sa ii indepartati cu ajutorul unui burete umed. Ulterior, la 7-10 zile de la efectuarea tratamentelor, este indicata aplicarea unui ingrasamant foliar prin pulverizare, pentru stimularea regenerarii si imbunatatirea rezistentei plantei, este recomandata aplicarea unui ingrasamant special formulat, precum: Ingrasamant Spray cu Ulei de Neem, 250 ml. Pulverizarile se pot repeta o data la 7-10 zile, cu respectarea instructiunilor inscrise pe eticheta. In continuare, pe intreaga perioada de vegetatie se recomanda administrarea unui ingrasamant special formulat pentru ficus, ce stimuleaza cresterea sanatoasa, iar calciul din compozitia acestuia protejeaza plantele impotriva caderii frunzelor precum: Ingrasamant Ficus Freund, 350 ml, aplicat conform instructiunilor de pe eticheta produsului.

        # 121044
        0 urează frunze verzi
        • melania
          28 mai 2022

          Buna Tom, I-am dat cu de toate si tot pierde frunze, iar a facut fumigina la cateva frunze. Nu vad daunatori, i-am pus iar si hartia pentru insecte. Ingrasament a avut, lumina indirecta a avut, o verific cu o sonda mereu sa fie pamantul uscat pana sa-l ud. Nu stiu ce sa-i mai fac.
          Am incercat udat mai des, am incercat udat la o luna, la 2 saptamani, la 3 saptamani, am dat-o afara dar nu in soare.
          Deci jur, m-a adus la disperare. Eu cred ca e pamantul care il iau pentru plante verzi sau… Azi am gasit urechelnite multe in pamant si ghiveciul unei plante invecinate un Pothos. Mi-a cazut foarte putin si au sarit urechelnitele. Si aia imi da semne de boala. Se poate sa am urechelnite in pamant? Si cu ce tratez planta?

          # 128960
          0 urează frunze verzi
    • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
      31 mai 2022

      In acest caz, este indicat sa indepartati frunzele afectate (potos si ficus), apoi sa efectuati un tratament cu un fungicid precum Coppermax, 30 g, in doza de 2 g/1 L apa, prin pulverizare foliara. Este important sa preparati un volum de solutie corespunzator unui singur tratament (respectand dozajul mentionat), deoarece amestecul deja preparat nu are o valabilitate mai mare de 24 ore.
      La 10-12 zile de la aplicarea tratamentului, este indicat sa aplicati cu regularitate ingrasamantul Spray Organic pentru Plante de Interior Zimmerpflanzen, 500 ml, conform recomandarilor de pe eticheta.
      In plus, atunci cand udati plantele, este important sa verificati orificiile de scurgere a apei, sa nu fie obturate. Mai multe informatii despre ingrijire se regasesc in articolele noastre: Ficus, informatii si sfaturi de ingrijire; Potos, informatii si sfaturi de ingrijire.

      # 129222
      0 urează frunze verzi
    • Emilia LCunoscător
      2 mai 2023

      Buna ziua. Din punctul meu de vedere, ficusul pare ca nu se impaca bine cu un factor de mediu sau cu mai multi (poate fi udarea, poate fi lumina, poate fi temperatura sau poate fi o schimbare marunta la nivelul factorilor ambientali), dar este dificil de stabilit ce anume nu ii prieste. Din ramurile ramase fara frunze puteti incerca sa taiati 1 sau 2 si sa vedeti daca mai sunt verzi. Daca sunt verzi, incercati sa schimbati putin regimul de udare (incercati sa-l udati cu o cantitate mai mare de apa, dar mai rar, substratul sa fie usor uscat la suprafata inainte sa-l udati din nou), ori sa-l mutati in alt loc, cu mai multa lumina, ori sa tineti temperatura la acelasi nivel si sa-l feriti de eventuali curenti de aer (se formeaza atunci cand deschideti ferestrele). Puteti administra in continuare ingrasamantul Spray Organic pentru Plante de Interior Zimmerpflanzen, 500 ml pentru a-l mai ajuta.
      In caz contrar, daca ramurile sunt uscate, posibil ca planta sa nu isi mai revina, caci ramurile respective nu vor mai forma noi frunzulite.

      # 162565
      1 urează frunze verzi
Vezi 11 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

Anulare
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Ficus

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi