Vezi 13 fire de răspunsuri
    • Octavian Teodorescu
      12 octombrie 2020
      0 urează frunze verzi

      Ficus bonsai – pete mici maro

      Buna seara,

      Am o problema cu un ficus bonsai, au aparut peste noapte puncte f mici maro pe cateva frunze tinere. Aceste pete maro par a fi in interiorul frunzei si nu au semne externe pe suprafetele frunzei (protuberante, cicatrici, gauri, etc).
      Dupa ce am observat acum 3 zile, am pulverizat cu amistar. Pana acum nu s-au extins si nu au aparut si pe alte frunze.

      Mentionez ca am ceva musculite de care nu mai reusesc sa scap, nu stiu daca acestea pot fi cauza.

      Istoricul recent al plantei:
      – replantata acum aprox 2 luni
      – Solul este un amestec de sol pt bonsai, akadama si kyodama
      – Acum o luna am fertilizat cu naruko 5-5-5 (fert. solid)
      – Acum aproximativ o sapt am defoliat crengutele, lasand cateva frunze in varful ramurilor care de-abia crescusera si erau f mici
      – Plantei i-a mers foarte bine pana acum (8-9 luni) si nu a avut nici o problema.

      # 64461

      13 Răspunsuri

      Răspunde
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      12 octombrie 2020

      Buna ziua, in general, petele precum cele din fotografiile atasate apar la bonsaii din genul Ficus in urma unor modificari bruste ale factorilor de mediu, cum ar fi: scaderea/cresterea temperaturii din incapere, expunerea mai mult sau mai putin directa la curenti de aer rece/cald (ventilatie, surse de caldura), umiditatea ridicata din substrat (in cazul in care i-ati administrat o cantitate mai mare de apa sau la intervale mai scurte de timp), o temperatura mai scazuta a apei de udare. In acest sens, avand in vedere faptul ca i-ati administrat deja ingrasamantul precizat, nu se poate recomanda aplicarea unui alt ingrasamant/fertilizant care sa sprijine depasirea stresului suferit, deoarece l-ar putea afecta, bonsaii avand cerinte minime fata de nutrientii din sol. Asadar, se recomanda mentinerea constanta a conditiilor de mediu din spatiul respectiv si respectarea, in continuare, a cerintelor bonsaiului de ficus.
      Totusi, petele de culoare bruna de pe frunzele ficusului pot fi cauzate si de intepaturile unor insecte, de aceea, va rugam sa atasati cateva fotografii cu musculitele observate de dumneavoastra, pentru a putea depista daca acestea sunt potential daunatoare. De asemenea, va rugam sa ne mentionati cand ati observat, mai exact, insectele respective.

      # 64466
      0 urează frunze verzi
    • Octavian Teodorescu
      13 octombrie 2020

      Buna seara,

      Multumesc mult pentru raspuns. Inca nu pot sa imi dau seama ce conditii am schimbat. Singurul lucru la care ma pot gandi, dar nu as fi considerat ca are un impact mare, este ca am lasat geamul oscilobatat peste noapte de aprox o saptamana, reducand practic temperatura cu aprox 4-5 grade.

      Legat de musculite, cred ca au aparut acum aproximativ cateva saptamani (4-6), in sufragerie.
      Am pulverizat cu maverik toate plantele (mai putin cactusii) iar la 5 zile am pulverizat si cu Faster. Am adaugat si acele “capcane” ca cea din poza pe langa plantele. Nu am vazut nici o schimbare in afara de a se diminua numarul acestora (sau cel putin asa mi s-a parut). Ulterior au aparut si la celelalte plante din casa.
      Ma sperie un pic gandul ca nu voi putea scapa de ele, in mod special ca nu pot sa izolez plantele pentru o perioada, avand foarte multe (aproximativ 93 acum).

      # 64467
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      13 octombrie 2020

      Buna ziua, trebuie sa stiti ca musculitele respective se dezvolta in conditii de umiditate ridicata in substratul plantelor (unde isi depun ouale si se dezvolta larvele acestora). Pentru a le combate, ar trebui sa lasati pamantul din ghiveci sa se usuce intr-o proportie destul de mare intre udari, iar impotriva formelor adulte, sa repetati de 1-2 ori tratamentul cu insecticidul Mavrik, la aproximativ 5-7 zile (acestea vor fi, de asemenea, capturate si cu ajutorul capcanelor).

      # 64470
      0 urează frunze verzi
    • Octavian Teodorescu
      14 octombrie 2020

      Am incercat, problema pare a fi ca nu toate plantele au aceleasi nevoi. Spre exemplu dupa 4 zile unele plante pot avea pamantul uscat iar altele sa aiba pamantul inca umed, si am impresia ca observ o anumita „migrare” a musculitelor catre plante cu solul mai umed.
      O sa fiu un pic mai atent la acest aspect. Multumesc frumos pentru raspunsuri!

      # 64471
      0 urează frunze verzi
    • Avram Andrea
      26 octombrie 2020

      Buna ziua, si eu am aceasta problema, pete maronii, cu bonsaiul meu; chestia e ca ii pica toate frunzele. Oare i-am dat prea multa apa? A fost o perioada in care nu l-am udat si apoi poate i-am dat prea multa. De asemenea, ridica d storul, a primit mai multa lumina. Ce ar trebui sa fac sa nu moara de tot? Multumesc.

      # 64472
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      26 octombrie 2020

      Buna ziua, va rugam sa ne precizati cateva detalii suplimentare despre ingrijrea plantei. Cand au aparut simptomele? Unde este amplasat ficusul? Care sunt conditiile de mediu de care beneficiaza (lumina, temperatura, umiditate)? Cat de des il udati? I-ati administrat pana acum vreun ingrasamant sau tratament? Ati identificat vreun daunator pe ficus?

      # 64474
      0 urează frunze verzi
    • Avram Andrea
      27 octombrie 2020

      Sta pe un pervaz, nu aproape de calorifer. Vad ca si pe tulpina sunt puncte albe, insa chiar nu mai stiu daca erau si cand l-am primit. Solul parca ar avea mucegai sau muschi, am pus poze. In rest nu am observat nimic. Il ud cam o data pe saptamana si ii umezesc si frunzele stropindu-le cu apa. Lumina as putea spune ca s-a schimbat, am ridicat storul si de atunci am observat ca a inceput toata treaba. Temperatura nu cred ca s-a schimbat in casa prea mult, doar diferenta intre temperatura de asta vara si acum, care e cateva grade, poate 2-3.
      Nu i-am dat ingrasamant deloc.

      # 64475
      0 urează frunze verzi
    • Avram Andrea
      27 octombrie 2020

      Rectific: nu are pete albe, cred ca asa e bonsaiul 🙂

      # 64477
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      27 octombrie 2020

      Buna ziua, din fotografiile si informatiile prezentate, cel mai probabil bonsaiul a fost afectat de umiditatea excesiva (daca a fost udat saptamanal), impreuna cu diferenta de temperatura interior/exterior (avand in vedere ca este amplasat foarte aproape de fereastra). In general, bonsaii sunt foarte sensibili la factorii ambientali si pot fi afectati usor de modificarile care apar in mediu (mai ales ca in ultima perioada temperaturile au scazut considerabil). Astfel, momentan, nu se poate estima exact daca planta isi va reveni sau simptomele de afectiune vor avansa, avand in vedere factorii de stres la care a fost expus, insa pe viitor, este important sa respectati conditiile optime de ingrijire a bonsailor prezentate in articolul de pe blogul nostru: Bonsai, informatii si sfaturi de ingrijire.

      # 64479
      0 urează frunze verzi
    • Avram Andrea
      27 octombrie 2020

      Si nu ar trebui sa fac nimic, sa il las asa? El totusi mai da frunzulite verzi…

      # 64480
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      27 octombrie 2020

      In acest caz, mai ales daca nu i-ati administrat pana acum niciun ingrasamant, puteti sprijini procesul de regenerare a bonsaiului, aplicand un tratament cu un ingrasamant special pentru arbori, precum AMN Arbori ( AMN Arbori, 500 ml), prin udare la radacina. De asemenea, ar fi indicat sa il udati mai rar si sa mentineti o distanta mai mare intre acesta si fereastra.

      # 64481
      0 urează frunze verzi
    • Vera
      13 ianuarie 2021

      Buna ziua! Am cumparat bonsai-ul ficus ginseng in urma cu 6 saptamani. O perioada nu a prezentat nicio problema, insa, inainte de sarbatori l-am mutat intr-o alta camera si ulterior, cred ca si pe fondul unei udari mai accentuate, au inceput sa ii cada frunzele si, treptat sa le apara pete maronii care s-au tot extins si la alte frunze. De asemenea, am remarcat si orezenta catorva musculite, asupra carora am actionat cu un insecticid, am indepartat pe cat posibil frunzele afectate, nu l-am mai udat si am comandat pe site Amistar. Fertilizant sau alte tratamente nu am aplicat. Va rog sa ma sfatuiti cum se administreaza Amistar, daca este corect ales ca si tratament si, daca se impune fertilizant, ce ar trebui sa achizitionez. Multumesc!

      # 64482
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      13 ianuarie 2021

      Buna ziua, asa cum se precieaza si mai sus, bonsaii sunt foarte sensibili la schimbarea mediului si a factorilor ambientali (ati precizat ca l-ati mutat din incapere si atunci au debutat simptomele), astfel ca acesta a suferit un stres in urma modificarii conditiilor de mediu. Totodata, petele aparute pe frunze sunt simptomele specifice unei umiditati excesive in substrat. Astfel, este indicat sa efectuati 1-2 tratamente cu un fungicid cu spectru larg precum Amistar (Amistar, 10 ml). Acesta se dizolva 10 ml/10 L de apa se aplica prin pulverizare pe frunze. Este important sa preparati un volum de solutie corespunzator unui singur tratament (respectand dozajul mentionat), deoarece amestecul deja preparat nu are o valabilitate mai mare de 24 ore. De asemenea, si musculitele mentionate, apar din cauza unei umditati ridicate, persistente la nivelul substratului. Pentru capturarea acestora (daca mai sunt prezente), se recomanda amplasarea unor capcane adezive precum Impact Yellow (Impact – yellow adeziv insecte). In functie de analiza substratului, este indicat ca udarea sa se realizeze la intervale mai mari de timp, fiind foarte importanta si respectarea conditiilor optime de ingrijire a bonsailor prezentate in articolul de pe blogul nostru: Bonsai, informatii si sfaturi de ingrijire. In plus, pentru o dezvoltare corespunzatoare, pe parcursul perioadei de vegetatie, puteti avea in vedere administrarea unui ingrasamant special formulat pentru cerintele nutritionale alea bonsailor precum: Ingrasamant Bonsai & Cactusi Kakteendunger, 250 ml.

      # 64487
      0 urează frunze verzi
Vezi 13 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

Anulare
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Bonsai

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi