Vezi 7 fire de răspunsuri
    • Bianca
      31 mai 2017
      1 urează frunze verzi

      Ficus Benjamin impletit cu frunze cazute

      Buna ziua,
      Am un ficus Benjamin impletit care pierde incontinuu frunze. Am incercat mai multe variante, pe care le-am citit de pe internet, am udat regulat copacul (2 litri) la o saptamana, am pus fertilizator o data la 2 saptamani, apoi l-am udat o data la 2 zile cu o cana de apa. Am pulverizat pe frunze ceva protector, am pus o sticla cu apa in pamant sa isi traga el singur apa dar fara niciun efect. In continuare pierde foarte multe frunze, in pamant m-am uitat si nu sunt daunatori, iar pe o parte este inflorit si pe cealalta nu. Ce ar trebui sa-i fac sa fie fericit?
      Multumesc!

      # 62607

      11 Răspunsuri

      Răspunde
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      31 mai 2017

      Primul procedeu care se va efectua va fi schimbarea ghiveciului.
      Categoric, avand in vedere marimea acestuia, are nevoie de mai mult spatiu pentru dezvoltarea radacinilor.
      In poze nu se observa o scurgere a ghiveciului. Toata apa turnata in ghiveci nu are unde sa se scurga, provocand putrezirea radacinilor (care sunt deja aglomerate).
      Ca regula de udare: substratul de la suprafata trebuie sa se usuce pe o adancime de 1 cm inainte de a fi udat din nou.
      Dupa transplantare, pentru stimulare, se va administra la radacina un ingrasamant pentru plante de interior ca Hauert (Ingrasamant palmieri si plante interior Hauert, 1 litru), tot la interval de 14 zile.

      # 62612
      0 urează frunze verzi
    • Bianca
      13 iunie 2017

      Multumesc de raspuns! In aceste 4 zile cat timp am fost plecata a pierdut foarte multe frunze. Ce marime at trebui sa aiba ghiveciul? Transplantarea cum ar trebui sa se faca? Cat si cu ce pamant ar trebui sa umplu spatiul lasat in urma transplantarii? Multumesc!

      # 62613
      0 urează frunze verzi
    • Bianca
      13 iunie 2017

      Am observat ca la vreo 1-2 cm de suprafata pamantului sunt niste ate (presupun ca sunt radacini).
      De asemenea, ramurile care nu au Frunze ar trebui taiate? Sunt foarte multe crengi uscate.

      # 62614
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      13 iunie 2017

      Ghiveciul folosit va fi cu 50% mai mare fata de cel din acest moment. Si obligatoriu va avea orificii de scurgere, si farfurie. Daca va fi pastrat in spatiul din imagini, se poate uda cu 1-2 litri apa la interval de aproximativ 5 zile. Verificati solul de la suprafata. Trebuie sa se usuce intre 2 udari pe o adancime de 1 cm. Se poate utiliza un substrat pentru plantele verzi (Substrat pentru palmieri si plante verzi, 20 litri).
      Desigur, ramurile uscate se pot tunde, insa cel mai indicat este sa se tunda primavara urmatoare.
      La transplantare: se scoate balotul din ghiveci, se inlatura o portiune de pamant de pe margini, pentru a elibera putin radacinile. Apoi se pozitioneaza in noul ghiveci, si se completeaza cu substrat, care se va tasa bine, pentru a avea un bun contact cu radacinile.

      # 62615
      0 urează frunze verzi
    • Bianca
      27 septembrie 2017

      Am chemat un specialist in domeniu iar rezultatul este cel din poze. Din tot copacul de 2m a ramas un mic „bonsai”. Mi-a spus ca nu trebuie schimbat ghiveciul, udarea se face de 2 ori pe luna cu 2L. Nu stiu daca este ceea ce trebuie, avand in vedere ca dupa o saptamana au cazut 5 frunze ingalbenite si vad ca si celelalte urmeaza sa se ingalbeneasca. Va rog sa ma sfatuiti ce ar trebui sa fac. O sa mai creasca ficusul la inaltimea la care a fost? Multumesc!

      # 62616
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      27 septembrie 2017

      De regula, caderea frunzelor la aceasta specie de Ficus apare cand este schimbat mediul, fie in cazul mutarii plantei, fie la trecerea de la un anotimp la altul. Cand temperatura si umiditatea mediului ambiant se schimba, Ficusul prezinta acest simptom, de cadere a frunzelor. Daca acesta este motivul caderii frunzelor, acestea sunt adesea insotite de decolorare/ingalbenire. Pentru a evita aceasta problema, se mentin conditiile mediuli ambiant cat mai constante posibil.
      Caderea frunzelor mai poata sa apara din cauza administrarii incorecte a apei: fie prea multa, fie prea putina. Nu exista o regula fixa in privinta cantitatii de apa si aintervalului dintre udari. Acestea depind foarte mult de mediul ambiant al plantei. Udati planta atunci cand stratul de aproximativ 1 cm de la suprafata este uscat. Cantitatea de apa difera de asemenea in functie de volumul vasului.
      Scaderea intensitatii luminoase (asa cum se intampla toamna) poate avea acelasi efect. Ar fi de preferat ca planta sa fie amplasata intr-un loc cat mai luminos dar fara raze solare directe.

      In cazul plantei dumneavoastra, asa cum a fost mentionat si anterior, probabil ar fi nevoie ca vasul sa fie schimbat. Planta avea o coroana foarte bogata, timp in care radacinile beneficiau de un volum destul de mic de substrat. Dar aceasta regula poate fi inselatoare. Cel mai bine verificati daca scoateti planta cu balotul de pamant din vas si verificati radacinile. Daca acestea au crescut si sunt incolacite dupa forma vasului, este clar ca acesta trebuie schimbat. Schimbarea vasului se face de preferat iarna tarziu sau primavara devreme, inainte ca planta sa-si reia cresterile.

      Taierile efectuate sunt cam drastice si inestetic efectuate. Cand se efectueaza taieri la Ficus, acestea se fac la toata coroana, pastrand forma dar reducand volumul acesteia iar taieturile se fac in asa fel incat sa nu se observe ca au fost taiate ramurile respective (se taie o portiune de ramura transferand cresterea pe o alta ramura). Ar fi recomandat ca deocamdata sa nu se mai intervina cu taieri, avand in vedere ca deja s-a creat dezechilibru plantei (doar daca sunt uscate). Daca gasiti o persoana care stie sa efectueze aceste taieri, v-ar putea ajuta sa corectati putin forma.

      Portiunile care nu mai prezinta frunze au sanse sa formeze altele, daca nu sunt uscate. Asadar, nu le taiati decat daca sunteti sigura ca sunt uscate. Asigurati plantei lumina cat mai multa si tineti cont de recomandarile facute mai sus. Planta se afla intr-un stres, mai ales in urma taierilor efectuate si va mai pierde frunze. Verificati asa cum am mentionat radacinile.

      Pentru a ajuta planta sa se regenereze se poate utiliza un ingrasamant cu aplicare foliara si radiculara (Vital NT, 250 ml).

      # 62619
      0 urează frunze verzi
    • Mihai L.
      22 ianuarie 2023

      Buna ziua, am si eu doi ficusi Benjamin si a inceput sa aibe frunzele lipicioase. Dupa consultarea cu o persoana de ma un magazin cu produse de ingrijirea plantelor, mi-a spus ca aceasta trebuie tratata foliar cu o solutie de Mospilan 20 SG, 3 g (plic de 3g) si Nissorun 10 WP, 5 g (plic de 5g) la 10 litrii de apa. Tratamentul trebuie repetat de 2-3 ori pana mor daunatorii. Problema mea este ca dupa primul tratament, la ambii ficusi au inceput sa se usuce frunzele (ca si cum ar fi fost taiat – fara ingalbenire). Unul pare ca a murit iar al doilea pare ca o sa aibe aceeasi soarta. Se mai poate face ceva ca sa il salvez? Multumesc.

      # 151046
      0 urează frunze verzi
Vezi 7 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

Anulare
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Ficus

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi