- Acest subiect are 5 răspunsuri, 1 voce și a fost actualizat ultima dată 26 martie 2025 la 15:48 de
Tom Botanistul.
-
-
Carmen21 martie 20253 urează frunze verzi
Dracaena, pete la baza frunzelor
Buna ziua
Avem la birou acest ghiveci cu doua ramuri dintr-o anumita specie de dracena. Eu l-am facut acum un an taind dintr-o alta planta mai mare. Am reusit in cele din urma sa le formez radacina.
Planta per ansamblu merge foarte bine. De altfel se si vede din imaginea generala.
Totusi am remarcat aproximativ la inceputul anului o pata maronie la punctul de intersectie dintre frunza si tulpina. Doar la una dintre frunze. Fiind doar una singura, am crezut ca este o frunza ranita. Dupa aceea, am remarcat inca 3-4 frunze afectate. Destul de mult. Le-am rupt pe toate, desi pana la urma ele oricum s-ar fi desprins asa cum se vede din primele 2 poze. Am aplicat un tratament cu Amistar, o data pe saptamana timp de trei saptamani. Am pulverizat si am sters frunzele cu un servetel pentru uniformizare. Au trecut cam 2 saptamani de la tratamentul aplicat si acum am vazut din nou o frunza afectata in acelasi mod. Am fotografiat-o pentru exemplificare. E clar ca este o infectie fungica. Va rog sa ma ajutati cu recomandarea unui tratament pe care sa il aplic ca alternativa la tratamentul deja aplicat.
Pentru regenerare, am folosit prin udare la radacina, AMN Verde iar acum recent din luna martie am inceput sa aplic PoweFertiliser.
La inceputul saptamanii viitoare oricum as vrea sa comand niste ingrasaminte pentru alte plante, si as putea sa adaug si tratamentul pe care mi-l recomandati. va multumesc.Attachments:
- ‹›0
-
Tom BotanistulSPECIALIST
Tom Botanistul
Specialist
Cei care știu din experiență
Specialiștii noștri răspund întrebărilor, oferă soluții și te îndrumă către produsele potrivite.
Vrei să știi mai multe despre rolurile speciale ale membrilor comunității?
AFLĂ MAI MULTE21 martie 2025Buna ziua. Pentru a va putea ajuta cu sfaturi si recomandari va rugam sa oferiti mai multe detalii cu privire la conditiile de mediu si de ingrijire ale plantei:
1. Cat de des udati planta? Intre udari substratul se usuca usor?
2. Care este nivelul aproximativ de umiditate din incapere?
3. Exista curenti de aer in zona ghiveciului (aer conditionat, calorifere, geamuri deschise)? Daca da, sunt reci sau calzi?
4. Planta este amplasata in lumina naturala directa sau difuza?
Aceste detalii ne pot ajuta sa stabilim daca problema este strict de natura fungica sau daca sunt si factori de mediu care favorizeaza reaparitia simptomelor.-
CARMEN22 martie 2025
Am sa incerc sa raspund pe rand la fiecare intrebare.
1. Frecventa de udare este aproximativ o data pe saptamana. Verific inainte substratul pentru a fi sigura ca este necesara udarea. Pamantul la suprafata trebuie sa fie putin afanat. Nu trebuie sa se lipeasca. Cantitatea de apa este ceva mai mult de o jumatate de litru, Adica, 600-700 ml la un ghiveci mare, diametrul interior 32 cm si inaltimea cam 30 cm. Ocazional mai rascolesc putin pamantul cu un betisor ca sa nu se taseze si in felul acesta apa care nu a fost absorbita de planta se evapora mai usor.
2. Aerul este uscat. Toate plantele dracena pe care le avem prezinta frunze cu varful uscat desi marea majoritate sunt asezate langa ferestre orientate spre est. Soarele nu este asa puternic in aceste conditii. Planta la care ne referim este pozitionata de asemenea langa o fereastra orientata spre est. Nu pulverizez apa pe plante ca sa compensez. Deoarece nu am un pulverizator foarte fin la serviciu ma tem ca un posibil exces de apa pe frunze ar putea sa provoace o boala fungica. Chiar si ingrasamantul prefer sa il folosesc la radacina. Foarte rar foliar.
3. Planta este asezata chiar in apropierea unui aparat care iarna produce aer cald iar vara aer rece. El este pornit manual, nu merge tot timpul. Pe timpul iernii (cand am remarcat primele semne la baza frunzelor) aparatul a fost folosit in timpul orelor de lucru. Fara caldura camera este foarte friguroasa deoarece are doi pereti cu geamuri de sus pana jos. Dupa terminarea programului el a fost oprit deci a existat o diferenta de temperatura foarte mare intre perioadele in care mergea aparatul si cele in care nu mergea.
Pe timpul iernii nu a fost deschis geamul. De aceea m-am dus cu gandul la o infectie fungica, De la lipsa de circulatie a aerului. De cand s-a mai incalzit, cam de o luna, am inceput sa deschidem geamul in acea incapere cateva ore pe zi, dar numai pe oscilo asa incat aerul rece de afara nu intra in contact direct cu planta chiar daca planta se afla in apropierea geamului.
4. Geamul nu este prevazut cu jaluzele. Este liber, deci planta primeste lumina directa si nu difuza. Dar nu cred ca o deranjeaza acest lucru, avand in vedere ca beneficiaza de soarele din timpul diminetii pana aproape de ora pranzului.
Sper ca am raspuns la toate intrebarile. Da intr-adevar ar putea fi si factorii de mediu o cauza pentru aparitia acelor pete la baza frunzelor, dar avand in vedere ca in cele din urma frunza se desprinde singura pe masura ce pata de la baza ei se mareste pe mine m-a determinat sa cred ca este vorba de o boala. Daca nu ar fi asa atunci poate ca frunza afectata ar ramane pe planta cu pata aceea de la baza ei care ar fi doar inestetica.
Dar nu vreau sa influentez. Ramane sa determinati pe baza celor scrise daca este asa sau nu. Daca mai sunt si alte intrebari, pot raspune in continuare. Este bine sa determinam cat de cat o posibila cauza si dupa aceea sa tratam. Va multumesc.-
Tom BotanistulSPECIALIST
Tom Botanistul
Specialist
Cei care știu din experiență
Specialiștii noștri răspund întrebărilor, oferă soluții și te îndrumă către produsele potrivite.
Vrei să știi mai multe despre rolurile speciale ale membrilor comunității?
AFLĂ MAI MULTE24 martie 2025Simptomele plantei din fotografiile atasate au putut fi cauzate de conditiile de mediu nefavorabile, precum aerul uscat specific sezonului rece, lipsa circulatiei aerului, diferentele de temperatura cauzate de functionarea intermitenta a sistemului de climatizare, lumina directa si umiditatea atmosferica scazuta. Acesti factori pot slabi capacitatea de aparare a plantei si pot favoriza posibil aparitia unei afectiuni fitopatogene. In acest caz, se recomanda aplicarea unui tratament cu un fungicid precum Switch 62.5 WG, 10 g, in doza de 8 g/10L apa, prin pulverizare fina pe frunze (Pulverizator manual Mesto 3132GR Bugsi 360). In paralel, este indicata administrarea, prin udare la radacina, a unui ingrasamant cu efect revitalizant, precum AMN Verde, 500 ml. De asemenea, este indicata cresterea umiditatii atmosferice, evitarea curentilor de aer cald sau rece si mentinerea unei udari moderate, in functie de starea substratului.
Mai multe informatii despre conditiile optime de crestere si de ingrijire ale acestei specii regasiti in articolul nostru disponibil in comunitate: Dracaena, informatii si sfaturi de ingrijire.Articole recomandate-
Carmen26 martie 2025
Buna ziua
Am cumparat tratamentul recomandat pentru dracena si chiar astazi voi face prima pulverizare. Cred ca pot cantari aproximativ un sfert din doza pe care mi-ati recomandat-o, adica 2 g la 2.5 l de apa. Imi puteti da o idee ce se poate face cu diferenta de solutie preparata? Categoric ea nu poate fi pastrata de la o stropire la alta, Mi-am propus sa fac trei stropiri la interval de o saptamana iar solutia isi pierde valabilitatea dupa 24h.
Se poate folosi la exterior la trandafiri recent taiati la care deocamdata nu am aplicat nici o stropire? Sau este mai bine sa arunc surplusul?-
Tom BotanistulSPECIALIST
Tom Botanistul
Specialist
Cei care știu din experiență
Specialiștii noștri răspund întrebărilor, oferă soluții și te îndrumă către produsele potrivite.
Vrei să știi mai multe despre rolurile speciale ale membrilor comunității?
AFLĂ MAI MULTE26 martie 2025Daca aveti nevoie de o cantitate mai mica de solutie, puteti dizolva o cantitate mai mica de produs, in functie de cat aveti nevoie, respectand doza recomandata. Daca mai aveti si alte plante ornamentale de exterior/exterior, puteti aplica tratamentul (preventv) si in cazul lor. Produsele ramase nedizolvate se pot pastra (inchis ermetic) intr-un loc racoros, ferit de lumina.
AutorMesajeVezi 1 fir de răspunsuriA fost de ajutor această discuție?
1 persoană consideră această discuție ajutătoare
✖Ajută-ne să îmbunătățim această paginăNe pare rău că nu ai găsit răspunsul pe care îl căutai. Spune-ne ce consideri că putem îmbunătăți.
Părerea ta ALTĂDATĂ
N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.Te ținem la curent
Te-am trecut pe listă!
Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou? În momentul în care apare un răspuns nou despre acest subiect, îți vom trimite o notificare prin email.Întreabă-mă orice, de la sfaturi simple de udare și fertilizare până la soluții pentru combaterea dăunătorilor. 🌱🐞Estimare livrare
Afișează puncteÎnapoi-
BAROGA14 aprilie 2025
‹›0
1 urează frunze verziDracaena, frunze cu varfuri uscateBuna ziua Aceasta este o discutie care am observat ca a mai aparut pe site-ul Dvs. si in general cauza principala o reprezinta conditiile de mediu. Insa, intrebarea mea este... mai multCiteșteSfatul specialistului și încă un răspuns
TrimiteFrunze verziTom BotanistulSPECIALISTTom Botanistul
Specialist
Cei care știu din experiență
Specialiștii noștri răspund întrebărilor, oferă soluții și te îndrumă către produsele potrivite.
Vrei să știi mai multe despre rolurile speciale ale membrilor comunității?
AFLĂ MAI MULTESondaje‹›0
49 urează frunze verziÎn cazul bambusului norocos, cât de des trebuie să igienizăm vasul și să schimbăm apa?🎍 Bambusul norocos – Lucky bamboo (Dracaena sanderiana) a devenit o plantă din ce în ce mai populară în ultimii ani datorită aspectului său deosebit și valorii sale ornamentale. Având... mai multTrimiteFrunze verziEugenia24 martie 2025Carmen21 martie 2025‹›0
3 urează frunze verziDracaena, pete la baza frunzelorBuna ziua Avem la birou acest ghiveci cu doua ramuri dintr-o anumita specie de dracena. Eu l-am facut acum un an taind dintr-o alta planta mai mare. Am reusit in... mai multCiteșteSfatul specialistului și încă 4 răspunsuri
TrimiteFrunze verziNemes Diana18 martie 2025 -
Discuții pe teme similare
-
NOTĂ
BOTANIȘTII4,8Răspunsuri prompte , întrebărilor ! Sfaturi excelente ! Mi-am salvat plante ,datorită îndrumărilor “BOTANISTILOR” Felicitari !Elena CProdusele cumparate ne-au fost de ajutor . Cumparam de cel putin 5 ani de la dvs si nu am schimba acest lucru.Acum ca avem cont ni se pare si mai usor de comandat. multumimComat Auto CFoarte greoi site-ul, nu se poate lua legatura telefonic cu nimeni , butonul de comunicare nu exista , parca ar fi un site fantoma .Cristi MSite-ul este super ok. Insa, Asistenta pe chat este pasiva... Mi-as dori sa vina mai in ajutorul meu, sa imi recomanda produse... sa imi raspunda la intrebari....Flavius BAm mai spus, dar merită să repet: - profesionalism - competitivitate - eficiență - solicitudine Mulțumesc!Daniel CPreturi corecte si produse eficiente, colete livrate foarte rapid. Am comandat si in trecut de pe botanistii.ro, am avut rezultate bune in ce priveste intretinerea gradinii folosind produse comandate de aici, asadar recomand: Botanistii.ro cu toata increderea. Botanistii.ro, nota 10 !Horatiu DLivrarea a fost rapida, persoana care m-a contactat pentru confirmarea comeziii a fost foarte amabila. Produsele au fost eficiente. Va multumesc!Georgiana ASunt la prima comanda si nu stiu inca raspunsul.Cred că va fi bine si atunci il voi recomanda mai departe si prietenilor si cunoscuților.Gabriela UAș începe prin a vă mulțumi pentru tot ajutorul pe care mi l-ați oferit de-a lungul timpului, și de care mă bucur în continuare, acela de a-mi păstra și menține plantele cât mai sănătoase. De asemenea, ori de câte ori am ocazia le spun prietenilor și colegilor, celor care sunt pasionați de plante, de minunile pe care voi le faceți de fiecare dată când vine vorba de sănătatea plantelor. Nu mai spun de produse, care sunt senzaționale, concepute în așa fel încât plantele își recapătă vigoarea. Mulțumim că existați, datorită vouă, noi și plăntuțele noastre dragi suntem mai fericiți.Cornelia CAtat timpul de livrare cat si toate produsele achizitionate de la firma au fost peste asteptarile mele. Va multumesc frumos.LENUTA CDescarcă aplicația Botaniștii
Susținem
Informații Companie
Copyright 2016-2025 PestControl Expert×LIVRARE GRATUITĂ cu contul tăuLoghează-te sau creează-ți un cont și profită de livrare gratuită nelimitată.Acum economisești la fiecare comandă.Livrare in 24 oreoriunde in RomaniaEchipă profesionistăde ingineri agronomiPortofoliu Completstoc propriu -
-
-
-