Vezi 1 fir de răspunsuri
    • Carmen
      21 martie 2025
      3 urează frunze verzi

      Dracaena, pete la baza frunzelor

      Buna ziua

      Avem la birou acest ghiveci cu doua ramuri dintr-o anumita specie de dracena. Eu l-am facut acum un an taind dintr-o alta planta mai mare. Am reusit in cele din urma sa le formez radacina.
      Planta per ansamblu merge foarte bine. De altfel se si vede din imaginea generala.
      Totusi am remarcat aproximativ la inceputul anului o pata maronie la punctul de intersectie dintre frunza si tulpina. Doar la una dintre frunze. Fiind doar una singura, am crezut ca este o frunza ranita. Dupa aceea, am remarcat inca 3-4 frunze afectate. Destul de mult. Le-am rupt pe toate, desi pana la urma ele oricum s-ar fi desprins asa cum se vede din primele 2 poze. Am aplicat un tratament cu Amistar, o data pe saptamana timp de trei saptamani. Am pulverizat si am sters frunzele cu un servetel pentru uniformizare. Au trecut cam 2 saptamani de la tratamentul aplicat si acum am vazut din nou o frunza afectata in acelasi mod. Am fotografiat-o pentru exemplificare. E clar ca este o infectie fungica. Va rog sa ma ajutati cu recomandarea unui tratament pe care sa il aplic ca alternativa la tratamentul deja aplicat.
      Pentru regenerare, am folosit prin udare la radacina, AMN Verde iar acum recent din luna martie am inceput sa aplic PoweFertiliser.
      La inceputul saptamanii viitoare oricum as vrea sa comand niste ingrasaminte pentru alte plante, si as putea sa adaug si tratamentul pe care mi-l recomandati. va multumesc.

      # 281717

      5 Răspunsuri

      Răspunde
    • Tom BotanistulSPECIALIST
      21 martie 2025

      Buna ziua. Pentru a va putea ajuta cu sfaturi si recomandari va rugam sa oferiti mai multe detalii cu privire la conditiile de mediu si de ingrijire ale plantei:
      1. Cat de des udati planta? Intre udari substratul se usuca usor?
      2. Care este nivelul aproximativ de umiditate din incapere?
      3. Exista curenti de aer in zona ghiveciului (aer conditionat, calorifere, geamuri deschise)? Daca da, sunt reci sau calzi?
      4. Planta este amplasata in lumina naturala directa sau difuza?
      Aceste detalii ne pot ajuta sa stabilim daca problema este strict de natura fungica sau daca sunt si factori de mediu care favorizeaza reaparitia simptomelor.

      # 281769
      0 urează frunze verzi
      • CARMEN
        22 martie 2025

        Am sa incerc sa raspund pe rand la fiecare intrebare.
        1. Frecventa de udare este aproximativ o data pe saptamana. Verific inainte substratul pentru a fi sigura ca este necesara udarea. Pamantul la suprafata trebuie sa fie putin afanat. Nu trebuie sa se lipeasca. Cantitatea de apa este ceva mai mult de o jumatate de litru, Adica, 600-700 ml la un ghiveci mare, diametrul interior 32 cm si inaltimea cam 30 cm. Ocazional mai rascolesc putin pamantul cu un betisor ca sa nu se taseze si in felul acesta apa care nu a fost absorbita de planta se evapora mai usor.
        2. Aerul este uscat. Toate plantele dracena pe care le avem prezinta frunze cu varful uscat desi marea majoritate sunt asezate langa ferestre orientate spre est. Soarele nu este asa puternic in aceste conditii. Planta la care ne referim este pozitionata de asemenea langa o fereastra orientata spre est. Nu pulverizez apa pe plante ca sa compensez. Deoarece nu am un pulverizator foarte fin la serviciu ma tem ca un posibil exces de apa pe frunze ar putea sa provoace o boala fungica. Chiar si ingrasamantul prefer sa il folosesc la radacina. Foarte rar foliar.
        3. Planta este asezata chiar in apropierea unui aparat care iarna produce aer cald iar vara aer rece. El este pornit manual, nu merge tot timpul. Pe timpul iernii (cand am remarcat primele semne la baza frunzelor) aparatul a fost folosit in timpul orelor de lucru. Fara caldura camera este foarte friguroasa deoarece are doi pereti cu geamuri de sus pana jos. Dupa terminarea programului el a fost oprit deci a existat o diferenta de temperatura foarte mare intre perioadele in care mergea aparatul si cele in care nu mergea.
        Pe timpul iernii nu a fost deschis geamul. De aceea m-am dus cu gandul la o infectie fungica, De la lipsa de circulatie a aerului. De cand s-a mai incalzit, cam de o luna, am inceput sa deschidem geamul in acea incapere cateva ore pe zi, dar numai pe oscilo asa incat aerul rece de afara nu intra in contact direct cu planta chiar daca planta se afla in apropierea geamului.
        4. Geamul nu este prevazut cu jaluzele. Este liber, deci planta primeste lumina directa si nu difuza. Dar nu cred ca o deranjeaza acest lucru, avand in vedere ca beneficiaza de soarele din timpul diminetii pana aproape de ora pranzului.
        Sper ca am raspuns la toate intrebarile. Da intr-adevar ar putea fi si factorii de mediu o cauza pentru aparitia acelor pete la baza frunzelor, dar avand in vedere ca in cele din urma frunza se desprinde singura pe masura ce pata de la baza ei se mareste pe mine m-a determinat sa cred ca este vorba de o boala. Daca nu ar fi asa atunci poate ca frunza afectata ar ramane pe planta cu pata aceea de la baza ei care ar fi doar inestetica.
        Dar nu vreau sa influentez. Ramane sa determinati pe baza celor scrise daca este asa sau nu. Daca mai sunt si alte intrebari, pot raspune in continuare. Este bine sa determinam cat de cat o posibila cauza si dupa aceea sa tratam. Va multumesc.

        # 281811
        0 urează frunze verzi
        • Tom BotanistulSPECIALIST
          24 martie 2025

          Simptomele plantei din fotografiile atasate au putut fi cauzate de conditiile de mediu nefavorabile, precum aerul uscat specific sezonului rece, lipsa circulatiei aerului, diferentele de temperatura cauzate de functionarea intermitenta a sistemului de climatizare, lumina directa si umiditatea atmosferica scazuta. Acesti factori pot slabi capacitatea de aparare a plantei si pot favoriza posibil aparitia unei afectiuni fitopatogene. In acest caz, se recomanda aplicarea unui tratament cu un fungicid precum Switch 62.5 WG, 10 g, in doza de 8 g/10L apa, prin pulverizare fina pe frunze (Pulverizator manual Mesto 3132GR Bugsi 360). In paralel, este indicata administrarea, prin udare la radacina, a unui ingrasamant cu efect revitalizant, precum AMN Verde, 500 ml. De asemenea, este indicata cresterea umiditatii atmosferice, evitarea curentilor de aer cald sau rece si mentinerea unei udari moderate, in functie de starea substratului.
          Mai multe informatii despre conditiile optime de crestere si de ingrijire ale acestei specii regasiti in articolul nostru disponibil in comunitate: Dracaena, informatii si sfaturi de ingrijire.

          # 282863
          0 urează frunze verzi
          • Carmen
            26 martie 2025

            Buna ziua

            Am cumparat tratamentul recomandat pentru dracena si chiar astazi voi face prima pulverizare. Cred ca pot cantari aproximativ un sfert din doza pe care mi-ati recomandat-o, adica 2 g la 2.5 l de apa. Imi puteti da o idee ce se poate face cu diferenta de solutie preparata? Categoric ea nu poate fi pastrata de la o stropire la alta, Mi-am propus sa fac trei stropiri la interval de o saptamana iar solutia isi pierde valabilitatea dupa 24h.
            Se poate folosi la exterior la trandafiri recent taiati la care deocamdata nu am aplicat nici o stropire? Sau este mai bine sa arunc surplusul?

            # 283277
            0 urează frunze verzi
            • Tom BotanistulSPECIALIST
              26 martie 2025

              Daca aveti nevoie de o cantitate mai mica de solutie, puteti dizolva o cantitate mai mica de produs, in functie de cat aveti nevoie, respectand doza recomandata. Daca mai aveti si alte plante ornamentale de exterior/exterior, puteti aplica tratamentul (preventv) si in cazul lor. Produsele ramase nedizolvate se pot pastra (inchis ermetic) intr-un loc racoros, ferit de lumina.

              # 283366
              0 urează frunze verzi
Vezi 1 fir de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

Filtrează
Alfabetic

Sortare

Discuție nouă

Despre Dracaena
planta planta
Întreabă-mă orice, de la sfaturi simple de udare și fertilizare până la soluții pentru combaterea dăunătorilor. 🌱🐞
planta planta

Citește și participă la discuții despre Dracaena

281 discuții active
Scrie o postare nouă:
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


Estimare livrare

Afișează puncte
Înapoi