Vezi 1 fir de răspunsuri
    • Dica Ionut
      9 iunie 2020
      1 urează frunze verzi

      dovlecei cu pete albe pe frunze

      Este prima mea cultură, ceva ce visez de mult sa fac doar ca sunt neexperimentat. Am plantat pe 3 iunie (Acum 5 zile), 1000 rasaduri pe 1000 m2, pe acel teren unde am plantat nu a mai fost nimic plantat de 10 ani nu am stropit cu absolut nimic nici înainte, nici după plantare, am udat foarte mult pentru ca asa am inteles ca trebuie udat foarte mult la plantare doar ca eu am udat prea mult si peste noapte, undeva in mijlocul terenului in jur de 30 de plante au ajuns sa arate ca in poze (mai sunt si altele dar insesizabil acestea de arată horror sunt doar in zona de mijloc pe 2 rânduri alăturate. La sfatul unui prieten am dat imediat cu topsin (acum doua zile adica pe 06 iunie seara pe inserat) si am descoperit pe spatele frunzelor niste insecte mici cred eu ca sunt tripsi. Bun, daca are cineva timp pentru un prostanac ca mine, am cateva intrebari si anume:
      De ce doar cele din zona de mijlocul terenului arata asa rau? Aspectul este de la prea multă apă și un început de boală sau doar prea multă apă?
      Ce este pe spatele frunzelor sunt tripsi? Dacă sunt tripsi cel mai indicat si eficient este să dau cu Maverik sau cu ce altceva? Trebuie sa dau doar dumineata in jur de 6 sau este acelas lucru si daca dau seara dupa ce se intuneca pe racoare? Cat timp după ce dau cu ceva pentru trips este indicat sa nu plouă (intreb pentru ca pe maverik de ex scrie ca este rezistent la apă)
      Cand aplic insecticid pe plante dau pe absolut toată planta inclusiv spatele frunzelor, corect?!
      Mii de scuze pentru numeroasele intrebari, orice alt sfat aveti este binevenit (țineți va rog cont ca sunt la inceput si nu cunosc termeni si explicatii profi)!
      N am cuvinte sa va multumesc (Am cautat un site/forum in care sa existe oameni ca dvs foarte mult)!
      Toate cele bune, mulțumesc!

      # 70814

      1 Răspuns

      Răspunde
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      9 iunie 2020

      Buna ziua, din fotografiile atasate este dificila identificarea exacta a daunatorilor, insa simptomele prezente pe frunze sunt specifice unui stres fiziologic, provocat de diversi factori externi (plantarea recenta si schimbarea mediului, fluctuatiile de temperatura, salinitatea excesiva, pH-ul ridicat al solului, udarile frecvente etc.). In acest sens, se recomanda aplicarea unui ingrasamant care specific care sprijina si dezvoltarea radacinilor precum Razormin sau AMN BonaVita, 500 ml. Ulterior, este indicat sa efectuati un tratament preventiv impotriva daunatorilor, cu un insecticid precum Vertimec (Vertimec 1.8 EC, 10 ml), in doza de 10 ml/10 L apa. La interval de 7 zile, puteti aplica un tratament preventiv impotriva bolilor, cu un fungicid precum Ortiva Top (Ortiva Top, 10 ml), in doza de 10 ml/10 L apa. Aceste tratamente se aplica prin pulverizare pe frunze; este indicat sa acoperiti cat mai uniform plantele cu solutia de stropit. Este indicat ca aplicarea substantelor sa se faca dimineata devreme sau seara (atunci cand temperaturile nu sunt foarte ridicate si soarele nu este puternic), de preferat intr-o perioada fara precipitatii (sau cu cel putin 4-6 ore inainte).
      De asemenea, pentru o crestere si dezvoltare normala a rodului, este esential ca pe tot parcursul perioadei de vegetatie, dupa incheierea tratamentelor cu Razormin, sa asigurati o fertilizare corespunzatoare, cu ingrasaminte specifice pentru legume: Ingrasamant organic legume Hauert, 1.5 kg, Ingrasamant Manna Bio Gemusedunger, 1 kg, Ingrasamant Manna Bio Tomatendunger, 1 kg, Ingrasamant Organic Legume Gemusezauber, 350 ml.

      # 70819
      0 urează frunze verzi
Vezi 1 fir de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

dovlecel-cultivare-ingrijire
ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Dovlecel

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi