Vezi 2 fire de răspunsuri
    • Alexandru Pau
      16 ianuarie 2023
      2 urează frunze verzi

      Dothistroma septosporum – Boala dungilor rosii la acele de pin

      Buna ziua,

      Pinul din imagine de anul trecut dadea semne ca nu o duce prea bine, acele erau mai moi si de un verde mai palid. Dupa cum se prezinta acum, pare a fi Dothistroma septospora – Boala dungilor rosii la acele de pin.
      Mi-ar fi de mare folos un ajutor cu privire la schema de tratament, dar am si alte intrebari cu cadru mai larg.
      -Am citit ca ciuperca nu se poate vindeca, ci doar trata. Ce inseamna acest lucru mai exact acest lucru ?
      -Trebuie aplicat tratamentul in fiecare an pe viata ?
      -Cat timp trebuie carantinati cei bolnavi de cei sanatosi ?
      -Ii pot replanta inainte de a incepe tratamentul cu fungicid ?

      Multumesc anticipat

      # 149853

      5 Răspunsuri

      Răspunde
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      16 ianuarie 2023

      Buna ziua. Din imaginile inserate, simptomele sunt similare cu cele provocate de boala Dothistroma septosporum – boala dungilor rosii la acele de pin. In catalogul nostru de produse nu avem un fungicid omologat impotriva acestei afectiuni, insa, in general, impotriva afectiunilor la conifere se recomanda tratamente cu fungicide pe baza de cupru. Astfel, dupa eliminarea tuturor partilor de planta afectate si distrugerea acestora prin ardere (nu se vor lasa pe sol), puteti avea in vedere efectuarea a 1-2 tratamente cu un fungicid pe baza de cupru (Funguran OH 50 WP, 300 g, 300 g sau Coppermax, 30 g sau Champ 77 WG, 20 g). De asemenea, pe parcursul efectuarii tratamentelor se recomanda mentinerea exemplarului afectat la distanta fata de celelalte, iar in cazul acestora puteti aplica un tratament preventiv un fungicid pe baza de cupru. Pe viitor, daca se mai observa simptome similare, atunci puteti avea in vedere repetarea tratamentului cu unul din produsele mentionate. Tratamentele cu fungicid se recomanda a fi efectuate in zile cu temperaturi pozitive (preferabil peste 5℃), lipsite de vant puternic sau precipitatii. Informatii despre aplicarea tratamentelor fitosanitare in conditii optime puteti regasi in articolul nostru: Tratamente fitosanitare - Protectia mediului si a muncii.
      In ceea ce priveste plantarea, pentru a nu provoca un stres suplimentar coniferelor, aceasta poate fi realizata dupa finalizarea tratamentelor. Mai multe informatii despre plantarea coniferelor sunt prezentate in articolul urmator: Plantarea arborilor si arbustilor ornamentali.

      # 149932
      0 urează frunze verzi
      • Alexandru Pau
        19 ianuarie 2023

        Buna seara. As mai avea o intrebare. Am citit pe forumurile de specialitate ale crescatorilor se bonsai, iar in afara sa foloseste foarte mult un produs numit Daconil impotriva dothistroma. Ca si substanta activa are clorotalonil, care la noi l-am gasit in foarte putine produse nicicare pe stoc. Ce puteti sa imi spuneti de fungicidele bazate pe acest compus, sau alternative ? Din ce am inteles au rol preventiv, si caut o solutie pentru a evita infectarea celorlalti pini din colectie. Sau e suficient sa ii stropesc pe toti (si pe cei infectati, si pe cei in curs) cu un fungicid bazat pe cupru ? Multumesc pentru ajutor.

        # 150726
        0 urează frunze verzi
        • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
          20 ianuarie 2023

          Substanta activa clorotalonil a fost retrasa de pe piata, de aceea, nu veti gasi fungicide disponibile in stoc cu aceasta substanta. Momentan, este indicata urmarea sfaturilor primite anterior.

          # 150743
          0 urează frunze verzi
    • Alexandru Pau
      16 ianuarie 2023

      Multumesc pentru raspunsuri. Ce imi puteti spune de fungicidele pe baza de baza de azoxistrobin ? Ar trebui sa le combin cu cele pe baza de cupru, si daca da cu ce efect ?

      # 149987
      0 urează frunze verzi
      • Doru M
        17 ianuarie 2023

        Salutare. Am cautat si eu informatii despre aceasta boala ce apare la conifere, iar azoxistrobinul nu pare sa aiba efect, doar informatii despre cupru am regasit. De combinat substantele intre ele nu prea este ok, de exemplu eu cand fac tratamente la conifere, nu combin substantele, ci fac tratamente cu 7 zile pauza intre ele.

        # 150005
        0 urează frunze verzi
Vezi 2 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

Anulare
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

pini-sfaturi-ingrijire
ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Pin

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi