Vezi 13 fire de răspunsuri
    • Elisa
      3 iunie 2019
      16 urează frunze verzi

      dipladenia ce isi pierde frunzele

      Buna. Am o dipladenia care in aceasta primavara a a inceput sa-si piarda frunzele. Mai intai se pateaza, apoi cad. Si varfurile lastarilor se usuca. Nu am vazut nici o insecta, nici la ea, nici la celelalte plante. O ud cand pamantul se usuca usor la suprafata ghiveciului si o fertilizez la doua saptamani, cu un ingrasamant pentru plante cu flori. Nu ramane apa in farfurioara. Anul trecut era plina de flori, acum insa nu-i merge foarte bine. Am atasat cateva poze, cum as putea sa o salvez? Multumesc!

      # 68760

      14 Răspunsuri

      Răspunde
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      3 iunie 2019

      Buna ziua, ati transplantat-o recent? Ce temperaturi sunt in incinta? I-ati schimbat locul, comparativ cu anul trecut, cand nu a avut probleme? Cum ati udat-o in timpul iernii?

      # 68765
      0 urează frunze verzi
    • Elisa
      4 iunie 2019

      Buna ziua, am transplantat-o anul trecut, la sfarsitul iernii. Nu i-am schimbat locul, nu am schimbat absolut nimic din ceea ce faceam si anul trecut pe vremea aceasta. Sunt 26-28 de grade in timpul zilei, 20-22 noaptea. Peste iarna, am udat-o mai rar, la 7-10 zile, a fost intr-un usor repaus, ca si anul trecut.

      # 68766
      0 urează frunze verzi
    • Elisa
      4 iunie 2019

      Buna, revin cu cateva fotografii „proaspete”, pentru ca deja a trecut o saptamana intre momentul solicitarii mele si raspunsul primit de la voi. Sau mai bine zis, intrebarile suplimentare pe care mi le-ati pus. Sper sa va ajute. Aproape toate frunzele sunt patate si varfurile lastarilor incep sa se usuce. Daca va continua asa, peste o saptamana nu cred ca mai am la ce sa fac poze…

      # 68767
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      4 iunie 2019

      Ne cerem scuze pentru raspunsul intarziat este o perioada mai aglomerata, insa, detaliile furnizate sunt foarte importante, deoarece, lastarii tineri se usuca daca umiditatea relativa este prea scazuta (ati precizat ca in incinta sunt 26-28 grade in timpul zilei, 20-22 noaptea).
      Ceea ce puteti face este sa acordati atentie volumului de apa utilizat, schimbarilor de temperatura, curentilor de aer (daca este cazul) iar, daca temperatura este asa ridicata, va fi necesar sa aplicati prin pulverizare apa pe frunze.
      Preventiv, puteti aplica un fungicid precum Melody Compact (Melody Compact 49 WG, 20 g), 20 g/10 l apa, pregatiti doar volumul de solutie de care aveti nevoie.
      Avand in vedere ca a suferit deja un stres, nu va putem preciza exact cum va raspunde in continuare, insa, puteti avea in vedere sfaturile de mai sus.

      # 68771
      1 urează frunze verzi
    • Elisa
      10 iunie 2019

      Nu stiu cum ati ajuns la concluzia ca umiditatea relativa ar fi prea scazuta…Nu este, plantele sunt pulverizate periodic, in functie de nevoile lor. Iar temperaturile nu sunt mari pentru o planta cu origini tropicale. In anii anteriori, pe perioada verii, a beneficiat de temperaturi si mai mari, fara sa fie afectata. Am crezut ca ma puteti ajuta cu sfaturi punctuale, de specialist. Daca spuneti ca umiditatea relativa e de vina pt varfurile uscate, ca e prea mica, de ce trebuie sa dau preventiv cu fungicid? Iar cat despre motivul pentru care se pateaza si cad frunzele, n-ati mentionat nimic.

      # 68772
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      10 iunie 2019

      Buna ziua, in mesajul dumneavostra initial si nici in celalalt nu ati precizat nimic despre pulverizarea lor (in cazul dipladeniei asa cum am spus mai sus, lastarii se usuca daca umiditatea nu este corespunzatoare) doar ca le-ati ingrijit ca si pana acum. De aceea, este destul de dificil sa stabilim o cauza, daca nu mentionati toate detaliile.
      In cele mai multe cazuri la plantele ornamentale, se greseste tocmai ‘’din prea multa dragoste’’pentru ca nu se respecta anumite conditii de ingrijire (udare excesiva, alternanta acestor perioade, administrarea necorespunzatoare a unui ingrasamant, temperaturi nepotrivite etc.). Nu spunem ca asa este si cazul dumneavostra, deoarece stiti cel mai bine cum ati ingrijit-o pana acum, insa, cum v-am spus au fost destul de multe situatii.
      De asemenea, acesti factori, pot duce la instalarea bolilor, de aici si recomandarea unui fungicid cu spectru destul de larg, ce contine si cupru.
      Acum, este alegerea dumneavostra daca doriti sa tineti cont de aceste sfaturi sau nu, in cele din urma sunteti singura in masura (stiti cel mai bine toate conditiile de care a avut parte).

      # 68773
      0 urează frunze verzi
    • Laura
      20 iulie 2020

      Buna ziua! Redeschid acest topic, fiindca am o problema asemanatoare. Nu pare o problema legata de conditii (umiditate, lumina, etc), ci mai degraba un atac. Plantuta mea fiind asezata in lumina, s-a vazut bine cum a inceput totul. Prima data apar dispersat pete mici rotunde decolorate, care nu sunt vizibile decat cu lumina din spate. Apoi se inmultesc si incep sa se vada si pe fata frunzei pete galbene. Deasemeni dosul frunzei este afectat (apar mici rugozitati). Primele pete au inceput spre baza plantei, dar acum s-au extins si spre frunzele tinere din varf. Mentionez ca nu se vede nicio insecta, conditiile de apa/umiditate sunt bune, lumina are din plin, dar soarele nu bate direct pe ea.. V-as fi recunoscatoare daca m-ati ajuta cu un raspuns/ sugestie de tratament. Va multumesc anticipat.

      # 68774
      2 urează frunze verzi
    • Laura
      20 iulie 2020
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      20 iulie 2020

      Buna ziua, va rugam sa ne mentionati daca excrescentele respective se pot indeparta de pe frunze. De asemenea, ar fi de mare ajutor sa ne precizati exact un interval la care se realizeaza udarea.

      # 68784
      0 urează frunze verzi
    • Laura
      21 iulie 2020

      Nu se pot indeparta. Sunt ca o iritatie. Ar putea sa semene cu niste intepaturi, dar nu se vad insecte. Un singur intrus am vazut, dar nu cred ca ar putea face atata paguba de unul singur.
      Udarea o fac la 2-3 zile.

      # 68785
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      21 iulie 2020

      Buna ziua, din fotografiile atasate, simptomele pe care le prezinta dipladenia sunt similare unui atac de insecte. Chiar daca nu ati identificat exact daunatori pe plante, ar fi indicat sa aplicati un tratament preventiv cu un insecticid precum Movento (Movento 100 SC, 7.5 ml), 7,5 ml/10 L apa, prin pulverizare pe frunze. Inaintea aplicarii tratamentului, se recomanda eliminarea frunzelor afectate, deoarece nu isi vor mai reveni. La interval de 7-10 zile, puteti aplica preventiv si un tratament impotriva bolilor, cu un fungicid precum Amistar (Amistar, 10 ml), aplicat prin pulverizare, in doza de 10 ml/10 L de apa.
      Ulterior, dupa 10-12 zile de la efectuarea tratamentelor, pentru a favoriza regenerarea si cresterea sanatoasa a plantei, se recomanda aplicarea a 2-3 tratamente foliare (la interval de 7-10 zile) cu un fertilizant precum: Terra Sorb Foliar (Terra-Sorb Foliar, 100 ml), 25 ml/10 L apa. In plus, este indicat sa analizati periodic, cu mare atentie, noile cresteri ale plantei, pentru a depista din timp eventualele simptome ce pot aparea.

      # 68786
      0 urează frunze verzi
    • Laura
      21 iulie 2020

      Multumesc mult pentru sfaturi si timpul acordat. Asa voi face.

      # 68787
      0 urează frunze verzi
    • Runceanu Gabriela
      8 ianuarie 2024

      Buna ziua! Sundvile red, nu am schimbat ghiveciul nu este udata excesiv si se usuca.

      # 201766
      1 urează frunze verzi
      • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
        8 ianuarie 2024

        Buna ziua. Pentru a va putea ajuta cu recomandari, va rugam sa mentionati de cand detineti planta si de cand au debutat simptomele de depreciere, sa descrieti conditiile de mediu din zona respectiva (lumina, temperaturi, curenti de aer, umiditatea aerului), sa specificati daca ati schimbat amplasamentul plantei, cat de des si cu ce cantitate ati efectuat udarea, sursa apei utilizate la udare, daca ati administrat ingrasaminte, daca ati identificat prezenta unor daunatori, precum si alte informatii care pot fi relevante in acest caz.

        # 201771
        0 urează frunze verzi
Vezi 13 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

Anulare
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Dipladenia

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi