• Acest subiect este gol.
Vezi 1 fir de răspunsuri
  • catalin
   25 septembrie 2018

   dezinfectia solului inainte de a cultiva varza

   buna ziua!imi puteti recomanda o solutie pentru dezinfectarea solului impotriva bolilor si daunatorilor care ierneaza in sol,dupa o cultura de varza.intentionez sa plantez varza si anul viitor si ar fi necesara dezinfectarea pamantului.multumesc!

   #80094

   3 Răspunsuri

   Răspunde
  • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
   26 septembrie 2018

   Pentru dezinfectarea solului, se poate utiliza Basamid (Basamid Granule, 1 kg). La aplicarea produsului trebuie sa tineti cont de timpul de pauza si anume: intre ultimul tratament si semanat sau plantat se asigura un timp de pauza de 10-30 zile in functie de temperatura solului. Cu cat este mai scazuta (minim 6°C) cu atat timpul de asteptare este mai lung (peste 30 de zile). Se face testul Creson pentru verificarea ventilarii corespunzatoare a solului. Testul Creson se face cu seminte de salata puse la germinat in mostre de sol tratat. Daca acestea nu germineaza solul mai trebuie lasat sa se aereze si se intervine cu lucrari de sol pentru aerare, dar nu mai adanci decat a fost incorporat produsul. De asemenea, rotatia culturilor este afectata, produsul avand efect erbicid, poate afecta cultura in conditiile unei aplicari necorespunzatoare. Dupa aplicarea produsului pana la semanatul unei culturi pot trece minim 10 zile si maxim 35 de zile in functie de temperatura solului si lucrarile efectuate. Este indicat, ca la aplicarea produsului, sa respectati instructiunile de utilizare.
   O alta varianta este Nemasol (Nemasol 510, 25 litri). Acesta se aplica intre ciclurile de cultura, atunci cand terenul s-a eliberat de resturile vegetale. Este solubil in apa, ceea ce permite o aplicare prin sistemul de irigare. Cea mai recomandata metoda pentru Nemasol este irigarea prin picurare, deoarece permite o distributie uniforma a produsului atat pe orizontala cat si pe adancime. In cazul acestuia, dupa tratare, solul se acopera cu folie de plastic care va permite gazului fumigant produs de Nemasol, sa ramana in contact cu agentii patogeni mai mult timp. Dupa 2 saptamani se inlatura folia si se face testul de fitotoxicitate folosind plante indicatoare (creson), si numai dupa aceea se trece la infiintarea culturii.
   Despre mai multe metode pentru dezinfectarea solului, puteti citi pe blogul nostru, in articolul, Lucrarile agricole pentru dezinfectia solului: Lucrarile agricole pentru dezinfectia solului.

   • Anonim
    26 septembrie 2018

    multumesc pentru informatii.dar despre polisulfura de calciu si zeama bordeleza ce imi puteti spune?ajuta la dezinfectarea solului la varza?

    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
     27 septembrie 2018

     Zeama bordeleza este un fungicid utilizat in combaterea anumitor boli ale plantelor. Intr-o concentratie mai mare, de 3-5 % se foloseste pentru dezinfectarea serelor, jardinierelor.
     Polisulfura de calciu este un fungicid, acaricid, insecticid folosit pentru combaterea bolilor si daunatorilor la pomii fructiferi, arbustii fructiferi si vita de vie.
     Pentru dezinfectarea solului, este indicat sa aplicati produsele recomandate. De asemenea, foarte importante sunt si masurile culturale si anume: adunarea resturilor vegetale, distrugerea acestora prin ardere, deoarece ele pot reprezenta sursa de infectie pentru anul urmator si executarea araturilor de toamna pentru a scoate la suprafata formele hibernante ale diferitilor daunatori.

Vezi 1 fir de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

Primești răspuns în 2 ore
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

dezinfectia solului inainte de a cultiva varza Comunitatea Botanistii
Legume
Varza

Informația ta:

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


  Discuții pe teme similare

 • Danut
  20 octombrie 2021
  varza – ce sunt aceste gauri? Comunitatea Botanistiivarza – ce sunt aceste gauri? Comunitatea Botanistii
  Cu ce pot stropit ca sa elimin aceasta problema.
  0
  2
  Trimite
  Danut
  23 august 2021
  De ce s-au găurit frunzele la varza Comunitatea BotanistiiDe ce s-au găurit frunzele la varza Comunitatea Botanistii
  Îmi puteți spune cum sa combat aceasta problema la varza.
  0
  3
  Trimite
  Gabriela
  2 noiembrie 2020
  Varza atacata de daunatori Comunitatea BotanistiiVarza atacata de daunatori Comunitatea Botanistii
  In o cultura mica de varza, lot 1-10mp, am gasit daunatori, arata ca niste limaxi dar sunt de dimensiuni mici, lungime 1-3cm, latime 0,5-1 cm, de culoare alb pe o parte si maro inchis pe cealalta, situati la cotor. In zona era murdarie neagra. Seara, cand au iesit pe frunzele exterioare, erau foarte cleiosi. Mentionez ca am dat cu Mospilan si Decis prin august -septembrie, cate o data. De-abia cand am inceput sa recoltez am constatat prezenta lor. Cultura este la soare, am udat pana in septembrie de 2-3 ori pe saptamana, iar dupa aceea 1 data pe saptamana pentru ca nu a mai fost nevoie (era ud pamantul). Mentionez ca semintele sunt de varza de Buzau de la Agro. In alta zona a gradinii ,lot 2, am un alt strat de aceleasi dimensiuni dar acolo nu a legat deloc varza. Aceasta este mai la umbra. Nu cunosc provenienta semintelor Pozele atasate sunt de la lot 1. Intrebari: 1. Ce insecta a atacat lotul 1? Cu ce pot sa stropesc? Mai pot sa stropesc acum? Dupa cat timp pot sa recoltez? Faptul ca am observat o substanta lipicioasa pe frunzele bune ale verzei mai permite sa o folosesc cruda (suc de exemplu)? 2. De ce nu leaga varza de pe lot 2? Cu multumiri.
  1
  1
  Trimite
  Ionuț Mortoiu
  7 septembrie 2020
  Buna ziua,ma confrunt cu o problemă la varză, am stropit cu coragen si l-am coragen si l-am combinat cu decis expert +foliar almagerol, apărut pe fruneze o culoare ruginie sa îngălbenit fruzele,ce tratament trebuie sa folosesc pentru regenerare? Pot să folosesc un fungicid ridomil gold +insecticid actara+foliar almagerol, este ok ,astept raspuns, mulțumesc frumos!
  0
  1
  Trimite
  fliorind
  24 iulie 2020
  in sol argilos -lutos erge varza?
  0
  1
  Trimite