Vezi 1 fir de răspunsuri
    • Bogdan COSTEA
      1 mai 2022
      2 urează frunze verzi

      De ce se gauresc frunzele la cires?

      Buna ziua, la cei doi ciresi ce ii avem intalnim urmatoarele probleme: frunzele au mici perforatii ca si cum ar fi mancate de ceva, sau arse ….
      Am incercat sa gasim ceva vietuitoare prin pom dar nu am reusit, cred ca stau bine ascunse sau cu ochiul liber sunt greu de depistat.
      Pomii sunt plantati in 2018 si au fost tratati la sfatul dvs cu Karate zeon si Cropmax intre anii 2019 si 2020. In rest nu am dat cu nimic pe ei si anul acesta este primul an cu rod.
      Va rog un sfat.
      Astept vesti.
      Bogdan COSTEA.

      # 124553

      5 Răspunsuri

      Răspunde
    • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
      2 mai 2022

      Buna ziua. Ciresul din imagine pare sa fie afectat de ciuruirea frunzelor. In cazul acestei boli sunt foarte importante tratamentele preventive, efectuate inca de la pornirea in vegetatie, cu fungicide precum Airone SC, 1 litru, avand rolul de a proteja frunzele tinere.
      In acest moment, se recomanda indepartarea frunzelor afectate si efectuarea a 1-2 tratamente, la un interval de 7-10 zile intre ele, cu un fungicid precum Score 250 EC, 2 ml , in doza de 2 ml/10 L apa, aplicat prin pulverizare foliara.
      Totodata, este indicata efectuarea tratamentelor preventive din vegetatie. Pentru alegerea produselor potrivite in functie de fenofaza, va rugam sa consultati urmatorul tabel de tratamente la samburoase: Specii samburoase – Program de tratamente.
      In plus, se recomanda administrarea unui ingrasamant special destinat pentru cerintele nutritionale ale pomilor fructiferi, precum Ingrasamant Organic Pomi Fructiferi, 2 kg.

      # 124672
      0 urează frunze verzi
      • Bogdan COSTEA
        25 iunie 2022

        Buna ziua,
        am urmat tratamentul recomandat, am mancat si toate ciresele din pom dar acum avem alta problema. Unul din cei 2 ciresi, cel mic, cred ca se usuca. Saptamanile trecute cand au fost furtunile acelea puternice, ploaie cu vant, pomisorul respectiv s-a cam inclinat . Nu s-a rupt, totul este intact la nivelul solului insa langa trunchi la nivelul solului se putea baga mana.
        L-am indreptat, i-am pus proptea, am mai pus si pamant din acela la sac de la Dedeman, am batatorit bine in jurul trunchiului si am mai pus si 20 de grame de ingrasamant BIO-DUNGER … recomandat de dvs in corespondenta trecuta. Frunzele s-au pleostit si sunt galbene de parca ar fi toamna tarzie. Din cauza ploilor abundente, anul acesta nu am udat deloc pomii comparativ cu anii trecuti cand puneam odata pe saptamana o galeata de 10 litrii de apa la radacinala fiecare, cand era arsita mare chiar si doua galeti. Anul acesta insa, cum am spus, din cauza ploilor am considerat ca nu mai este necesar.
        Ne-ar parea rau sa pierdem acest pomisor.
        Va rog sa ma ajutati cu un sfat.

        # 132448
        0 urează frunze verzi
        • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
          27 iunie 2022

          Buna ziua. Pentru a va putea ajuta cu o recomandare, va rugam sa ne precizati pe ce tip de sol este plantat ciresul si daca nisipul de deasupra este pur decorativ.

          # 132715
          0 urează frunze verzi
          • Bogdan COSTEA
            27 iunie 2022

            Buna seara, nisipul de deasupra, care este de fapt pietris, este pur decorativ. Avem un catel care are la discretie toata curtea si se aduna mai usor „surprizele” de pe acel pietris! Solul este dupa cum urmeaza: cam la 2 cazmale in jos, cred ca 50-60 cm, este solul specific de Prelungirea Ghencea, ceva lutos care e ca piatra de nici nu intra cazmaua in el. Dezvoltatorul a pus umplutura si deasupra covor de gazon – n-a tinut jumatate de an …
            Am bagat motosapa si am pus 4 mc de nisip pe principiul ca gazonului ii trebuie sol nisipos, bla, bla, plus ca am scos toate cataroaiele, fieratniile, pet-urile si ce mai era ingropat acolo …
            Am renuntat la gazon, am pus o membrana de rafie, cred, din Dedeman si deaspura pietrisul care se vede in poze.
            Sa revenim la pomi, cand am plantat pomii am sapat cele 2 cazmale in jos si in rest cam 1metru/1metru, am pus pamant la sac, tot din Dedeman si toate bune si frumoase pana anul acesta cand a fost si primul an de rod (am descris in mesajele anterioare ce si cum). Furtuna aceea „bat-o vina” cred ca miscat pomul prea mult si a intrat aer la radacina si s-o fi intamplat ceva acolo sau o fi prea mare umezeala …..
            Mingea e in terenul dumneavoastra!

            # 132759
            0 urează frunze verzi
            • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
              28 iunie 2022

              Din informatiile oferite, cel mai probabil aspectul ciresului a fost determinat de conditiile climatice si edafice neprielnice. De moment, avand in vedere ca ciresul este o specie sensibila la stagnarea apei la nivelul radacinii, se recomanda indepartarea foliei si a pietrisului (deoarece acestea pastreaza o umiditate constanta in sol), mobilizarea solului din jurul acestuia si administrarea unui ingrasamant natural care contribuie la imbunatatirea calitatii solului, sprijina dezvoltarea radacinilor, marind rezistenta plantelor la factorii de stres, precum AMN BonaVita, 500 ml. Se poate administra regulat, pe parcursul perioadei de vegetatie, la interval de 10-14 zile. Ingrasamantul se dizolva in apa dupa doza recomandata (50 ml/10 L apa) si se va administra ciresului un volum de solutie egal cu cel folosit in mod normal la o udare, astfel incat apa sa se inflitreze in sol (pentru a patrunde in profunzime), fara sa balteasca. Mai multe informatii despre ingrijirea ciresului se regasesc in articolul urmator: Cires, informatii despre plantare si lucrarile de ingrijire.
              Totusi, avand in vedere starea actuala a ciresului si cele mentionate mai sus, nu se poate preciza cu exactitate evolutia acestuia pe viitor.

              # 132797
              0 urează frunze verzi
Vezi 1 fir de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Cires

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi