Vezi 3 fire de răspunsuri
    • Petran Roxana
      25 noiembrie 2021
      1 urează frunze verzi

      De ce cad frunzele lamaiului meu?

      Bună ziua. Acum câteva zile au început sa ii cada toate frunzele lamaiului și as vrea sa ma ajutați dacă puteți sa îl salvez. Este udat o data pe săptămână cu apa de izvor la temperatura camerei, este amplasat intr-o zona luminoasa, dar destul de aproape de un calorifer. Atașez și o poza cu acesta în situația actuala cu foarte puține frunze ramase. Multumesc anticipat

      # 112738

      5 Răspunsuri

      Răspunde
    • Tom Botanistul, Ajutor in gradinaSPECIALIST
      25 noiembrie 2021

      Buna ziua, pentru a va putea ajuta cu o recomandare adecvata, avem rugamintea sa atasati mai multe fotografii in detaliu si sa ne oferiti mai multe informatii: care sunt conditiile de mediu (temperatura, umiditate), la ce interval de timp si cum realizati udarea? i-ati administrat pana acum vreun ingrasamant? cand a inceput sa prezinte aceste simptome? ati depistat daunatori prezenti pe planta?

      # 112742
      0 urează frunze verzi
      • Petran Roxana
        25 noiembrie 2021

        Am atașat mai multe fotografii. Temperatura din camera este de 22.5-23 grade, dar menționez ca lamaiul este amplasat în apropierea unui calorifer. Udare o fac la 1 saptamana și ii pun apa la rădăcină. Pana acum nu i-am administrat nici un îngrășământ și nu am depistat dăunători. Acum o luna a avut 2 flori care după ce au devenit Fructe au căzut, iar acum 2 săptămâni i-au apărut și niște frunze care o crescut destul de mari în comparație cu cele pe care le avea, iar acum câteva zile au început sa cada foarte multe frunze deodată.

        # 112745
        0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, Ajutor in gradinaSPECIALIST
      25 noiembrie 2021

      In timpul iernii, citricii tind sa-si piarda o parte din frunze, ca urmare a umiditatii scazute a aerului sau a necorelarii factorilor de mediu (temperatura, lumina si apa administrata). In acest caz, avand in vedere ca temperatura din camera este relativ ridicata, se recomanda mutarea plantei la o distanta considerabila fata de calorifer si administrarea unui ingrasamant special formulat pentru cerintele nutritionale ale citricilor, precum Citrus Fluid, 350 ml aplicat prin udare. Se pot efectua 2-3 tratamente, la interval de o saptamana. Incepand din primavara, puteti relua aplicarea ingrasamantului. Pentru mai multe informatii detaliate despre ingrijire, va rugam sa consultati si articolul urmator: Citrici, informatii si sfaturi de ingrijire.

      # 112755
      0 urează frunze verzi
    • Roxana
      14 iulie 2023

      Bună ziua. Am un lamai și cam de o săptămână au început sa ii cada frunzele, iar pamantul arata ca si cum ar avea mucegai. Menționez ca este în interior la 25-27 grade celsius, la lumina, ferit de razele de soare. Lamailul are 3 fructe care stagnează.

      # 176831
      2 urează frunze verzi
      • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
        17 iulie 2023

        Buna ziua. In cazul in care nu ati identificat prezenta unor daunatori sau alte simptome, cel mai probabil deprecierea poate fi corelata cu un cumul de factori, dintre care se aminteste umiditatea ridicata si constanta a substratului, lumina insuficienta, calitatea inferioara a substratului, lipsa fertilizarii optime, umiditatea scazuta a aerului, etc.
        Deoarece mucegaiul de la suprafata substratului este indicator de umiditate ridicata si constanta, respectiv de aerisire insuficienta (favorizand instalarea si evolutia agentilor patogeni), se recomanda ca udarea sa fie efectuata moderat, cu cantitati optime de apa, doar atunci cand stratul superficial al substratului este uscat (primii 3-5 cm). Udarea in exces poate duce la putrezirea radacinilor, caderea frunzelor si crearea unui dezechilibru plantei. Avand in vedere existenta mucegaiului la suprafata substratului si la baza tulpinii, este indicata schimbarea primilor centimetri de substrat cu unul nou, proaspat (ex. Substrat Universal Promo Garden, 20 litri), urmat de efectuarea unui tratament cu un fungicid bilogic, precum Dynamic, 100 g. Acesta se aplica prin udare la radacina, in doza de 10 g/ 10 L apa. Este important sa preparati un volum de solutie corespunzator unui singur tratament (respectand dozajul mentionat), deoarece amestecul deja preparat nu are o valabilitate mai mare de 24 ore.
        Ulterior, se recomanda pastrarea plantei intr-un loc constant, in conditii optime de vegetatie, conform celor descrise in articolul nostru (mentionat in raspunsul anterior). Avand in vedere faptul ca planta se afla in ghiveci, iar substantele nutritive sunt limitate, fertilizarea optima si regulata este esentiala. Astfel, pentru favorizarea procesului de fotosinteza, se recomanda aplicarea a 3-4 tratamente cu un ingrasamant cu continut ridicat de fier-chelat, precum AMN Optiferrum, 500 ml, aplicat prin pulverizare, conform specificatiilor producatorului (inscrise pe eticheta). Ulterior, pe parcursul perioadei de crestere, se recomanda administrarea regulata a ingrasamantului special formulat pentru cerintele nutritionale ale citricilor: Citrus Fluid, 350 ml, conform descrierii de pe eticheta. Prima administrare se efectueaza la 10-14 zile de la finalizarea tratamentului cu fungicidul Dynamic.
        Avand in vedere starea actuala a lamaiului din fotografii si cele mentionate, nu se poate preciza cu exactitate evolutia acestuia pe viitor.

        # 177003
        0 urează frunze verzi
Vezi 3 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

Anulare
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Citrice

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi