Vezi 5 fire de răspunsuri
    • alin
      23 aprilie 2021
      13 urează frunze verzi

      De ce apar pete negre pe frunzele de tuia?

      tuia danica plantate acum cateva saptamani. dupa plantare a plouat destul de mult si au aparut niste frunze necrozate. care poate fi cauza? si ce recomandati? i am udat doar o data la plantare. eu fost tuia provenite din pepiniera. vedeti poza.

      PS: de aseamenea cam in acelasi timp au fost plantate Chamaecyparis lawsoniana care dau semne de uscare a frunzelor de la exterior spre interior. ce as putea face? la fel, a plouat cam mult in perioada de dupa plantare. iar ca pamant a fost folosit gunoiul de grajd..

      ce mi recomandati in ambele cazuri? multumesc

      # 86626

      11 Răspunsuri

      Răspunde
    • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
      23 aprilie 2021

      Buna ziua. Pentru a va putea ajuta cu o recomandare, va rugam sa ne oferiti mai multe informatii despre plante: ati efectuat vreun tratament sau ati aplicat vreun ingrasamant? Daca detineti animale de companie (caini, pisici), acestea au acces in zona arborilor? Din ce este alcatuit, mai exact, pamantul utilizat la plantare si cum a fost realizata plantarea?
      De asemenea, va rugam sa atasati cateva imagini relevante si cu plantele in ansamblu (atat cu tuia, cat si cu chiparosii).

      # 86632
      0 urează frunze verzi
    • Alin
      23 aprilie 2021

      Am 2 caini. O femela care banuiesc ca nu este de vina pentru ca nu ridica piciorul pt a urina pe ele ca si un mascul. Plus un caine mascul de talie f mica..la plantare am folosit gunoi de grajd putrezit de cativa ani. A mai fost pamantul pe radacinile cu care au venit plantele in ghiveci ( transplantate din pepiniera, nu crescute in ghiveci), un fel de lut/ pamant galben. Pamant cu care au fost introduse in gropile facute mai mari decat ghivecele, si completate cu gunoiul de grajd. Apoi dupa plantare s a folosit ingrasamant pt conifere Agrecol de la dedeman, gel mineral, in proportia recomandata de producator. Fiecare tuie a primit cam 8 litri de apa cu ingrasamant dupa plantare. Chiparosii sunt plantati pe strada, deci pot avea acces la ei alte animale care trec prin zona…atasat poze. Multumesc

      # 86639
      0 urează frunze verzi
      • Alin
        23 aprilie 2021
        • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
          23 aprilie 2021

          Cel mai probabil, simptomele au fost determinate de acumularea de saruri la nivelul radacinilor prin aplicarea ingrasamantului mineral (mai ales daca s-a utilizat un volum de solutie mai mare decat cel recomandat de producator). De regula, la plantare, se recomanda utilizarea ingrasamintelor specifice, pentru a evita afectarea radacinilor.
          In cazul chiparosilor, simptomele de ingalbenire pot sa apara in urma unui stres suferit in momentul plantarii.
          Astfel, in cazul ambelor specii de conifere, se recomanda indepartarea portiunilor afectate si administrarea unui ingrasamant natural care contribuie la imbunatatirea calitatii solului, sprijina dezvoltarea radacinilor, marind rezistenta plantelor la factorii de stres, precum AMN BonaVita, 500 ml. Poate fi administrat prin udare, in doza de 50 ml/10 litri de apa. Se recomanda efectuarea a 3-4 tratamente, la interval de 10-14 zile.
          Totodata, este indicata administrarea unui ingrasamant special pentru conifere, precum Evergreen Fluid, 350 ml. Acesta sprijina rezistenta plantelor la boli, mareste densitatea foliajului si contribuie la prevenirea aparitiei unor carente, precum si a brunificarii acelor frunzisului. Se aplica prin pulverizare foliara, in doza de 25 ml/10 L apa. Se pot efectua 3-4 tratamente, pe parcursul perioadei de vegetatie.

          # 86673
          0 urează frunze verzi
    • Alin
      23 aprilie 2021

      Inca ceva. Toate plantele au folie de mulcire la baza. Ar fi mai bine sa o indepartez sa nu ramana solul prea umed din cauza ei?

      # 86676
      0 urează frunze verzi
      • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
        23 aprilie 2021

        Da, este indicat sa indepartati folia de mulcire.

        # 86680
        0 urează frunze verzi
    • Alin
      29 aprilie 2021

      Am luat ce mi ati recomandat. Intrebare: pot aplica la radacina amn bonavita si in acelasi timp sa stropesc cu celalalt produs? Sau trebuie pauza intre ele? Multumesc

      # 87023
      0 urează frunze verzi
      • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
        29 aprilie 2021

        Avand in vedere ca AMN BonaVita, 500 mlse aplica prin udare la radacina, iar Evergreen Fluid, 350 ml se aplica prin pulverizare pe frunze, produsele se pot administra concomitent.

        # 87025
        0 urează frunze verzi
    • ION STANCU
      25 aprilie 2023

      Bună ziua..am plantat tuia in toamnă..in primăvară au apărut pe ei frunze de culoare neagră..prima dată la unul. apoi la m ai mulți..nu i am tratat cu nimic pînă acum..este posibil ca o pisică mascul să fie de vină..l am văzut o dată făcîndu si nevoile pe unul din ei..

      # 161562
      2 urează frunze verzi
      • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
        26 aprilie 2023

        Buna ziua. Intr-adevar, contactul cu urina unor animale de companie poate provoca innegrirea unor ramuri/portiuni la tuie. Totusi, aceste simptome pot avea la baza mai multe cauze biotice si abiotice, precum stresul suferit la plantare, conditiile de mediu neprielnice (ex. lumina insuficienta, temperaturi extreme, calitatea inferioara a solului, umiditatea constanta sau ridicata a solului) si de ingrijire (ex. udare necorespunzatoare, lipsa efectuarii tratamentelor, lipsa fertilizarii adecvate), vatamarea unor portiuni de radacina, atacul unor agenti fitopatogeni, etc. In cazul in care nu ati observat alte simptome (ex. prezenta unor daunatori), se recomanda indepartarea si distrugerea ramurilor innegrite (prin ardere, pe cat posibil). Lucrarea se recomanda a fi efectuata cu instrumente bine ascutite si dezinfectate in prealabil (ex. Foarfeca Power Pruner). In plus, este indicata indepartarea stratului de scoarta decorativa de la baza tuilor, respectiv pastrarea unei portiuni de teren lipsite de vegetatie si constant afanate in jurul acestora.
        Ulterior, se recomanda efectuarea unui tratament pe baza de cupru, cu un fungicid precum Funguran OH 50 WP, 300 g sau Bouillie Bordelaise WDG, Zeama Bordeleza, 500 g sau Champ 77 WG, 200 g, conform instructiunilor de pe eticheta produselor. Pulverizati solutia cat mai fin, astfel incat sa se realizeze o distribuire cat mai uniforma a acesteia pe plante, atat pe frunze, cat si pe tulpini. Mai multe informatii despre aplicarea tratamentelor fitosanitare in conditii optime puteti regasi in articolul nostru (Tratamente fitosanitare - Protectia mediului si a muncii).
        Pentru stimularea prinderii plantelor, este indicata administrarea ingrasamintelor specifice, recomandate mai sus: AMN BonaVita, 500 ml (prima administrare poate fi efectuata simultan cu tratamentul cu fungicid) si Evergreen Fluid, 350 ml (prima aplicare: la 10-14 zile dupa tratamentul foliar cu fungicid).
        Avand in vedere starea actuala a portiunii de planta afectate din fotografia atasata, lipsa mai multor informatii si fotografii cu tuile in ansamblu, respectiv cele mentionate, nu se poate preciza cu exactitate evolutia coniferelor pe viitor.

        # 161659
        0 urează frunze verzi
      • Anca
        26 aprilie 2023

        Buna ziua, eu am plantat anul trecut 6 tuia, am respectat intocmai recomadarile celor de la care i-am cumparat, iar in prezent mai am 1 si jumatate dintr-unul. Au aparut frunze maronii de la interior spre exterior. Am luat tot felul de tratamente care nu au folosit la nimic. Anul acesta am fost la Pitesti la Simfonia lalelor si am gasit un „producator” care mi-a explicat ca anul trecut a aparut o boala ce afecteaza tuia si care din pacate nu are tratament. Nu se stie ce este. Intr-adevar m-am uitat prin parcuri, la serviciu toate sunt afectate in interior pana ajung sa moara. Domnul respectiv mi-a explicat ca acesta este si motivul pentru care multi comercianti incep sa nu mai bage tuia la vanzare. In locul celor care au murit am hotarat sa pun bambus de gradina, care a rezistat peste iarna si arata si bine.

        # 161698
        0 urează frunze verzi
Vezi 5 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

thuja-sfaturi-ingrijire
ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Tuia

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi