Vezi 3 fire de răspunsuri
    • Andrada O.
      23 martie 2020
      1 urează frunze verzi

      Daunatori pe plantele de interior

      Bună ziua,

      Mi-ați fost recomandați cu drag de câteva persoane pentru profesionalism și promptitudine și voiam să vă cer un sfat în legătură cu plantele mele de apartament, care sufera destul de mult din cauza dăunătorilor de care nu mai scap.

      M-ar interesa un insecticid bun pentru afide, spider mites, thrips, păduchi lanoși si fungus gnats dar care să fie sigur de folosit în interior. Am in jur de 100 de ghivece cu flori
      (Suculente, cactusi, calathea, philodendron, bonsai ginseng, alocasia, Chinese evergreen, peperomia, iederă, monstera, arbore umbrela etc) și cum fiecare are sensibilitatea ei m-ar interesa ceva sigur pentru toate, dacă este posibil. Menționez că plantele sunt în dormitor (este camera cea mai luminată) și aș vrea să mă asigur că insecticidul nu este dăunător pentru mine..
      De la fitofarmacie am primit un insecticid bio (microvigor fly) folosit deja de 4 ori la 5 zile și deși coloniile s-au rărit puțin tot nu le-am venit de hac și mi omoară plantele. Am și fly traps albastre și galbene dar de două săptămâni și ceva, doar o gâzuliță s-a lipit de ele…

      Mă puteți ajuta cu o recomandare, vă rog? Și m-ar interesa și costul transportului pentru București, sector 2.

      Vă mulțumesc mult,

      # 69349

      14 Răspunsuri

      Răspunde
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      23 martie 2020

      Buna ziua, in primul rand, impotriva acarienilor (spider mites) puteti aplica un tratament cu un acaricid specific precum Sanmite (Sanmite 10 SC, 15 ml). Doza recomandata este de 15 ml/10 L de apa. Se repeta tratamentul la interval de 7 zile pana cand nu mai sesizati prezenta acarienilor.
      Combaterea afidelor, a tripsilor si a musculitelor negre (fungus gnats) consta in aplicarea mai multor tratamente prin alternarea a doua insecticide diferite. Astfel, puteti aplica un prim tratament cu Actara (Actara 25 WG, 1.5 g), 1,5 g/10 L de apa, iar dupa 7 zile puteti efectua un al doilea tratament cu Mavrik (Mavrik 2 F, 5 ml ), 5 ml/10 L de apa. Tratamentele se repeta la interval de 7 zile pana cand nu mai sesizati prezenta insectelor.
      Tratamentul pentru combaterea paduchilor lanosi consta in aplicarea insecticidelor specifice, prin alternarea de substante diferite, la intervale de 7 zile:
      Actara (Actara 25 WG, 1.5 g), 1,5 g/10 L apa.
      Movento (Movento 100 SC, 7.5 ml), 7,5 ml/10 L apa.
      Deoarece paduchele lanos este un daunator mai greu de combatut (din cauza invelisului de ceara al insectelor), pentru a spori eficacitatea insecticidului, este recomandat sa adaugati in solutia de stropit un adjuvant precum Break Thru S 240, 2 ml, 2 ml/10 L apa. Tratamentele se repeta pana cand nu mai observati prezenta insectelor daunatoare.
      De asemenea, trebuie sa stiti ca insecticidul diluat in apa se aplica in maxim 24 de ore de la pregatirea solutiei, dupa acest interval isi pierde eficacitatea. De aceea, solutia se prepara dupa doza recomandata, dizolvand cantitatea corespunzatoare de insecticid in volumul de apa de care aveti nevoie.

      • Acest răspuns a fost modificat acum 3 ani, 2 luni de către .
      • Acest răspuns a fost modificat acum 3 ani, O lună de către .
      • Acest răspuns a fost modificat acum 3 ani, O lună de către .
      • Acest răspuns a fost modificat acum 3 ani, O lună de către .
      • Acest răspuns a fost modificat acum 1 an, 10 luni de către Tom Botanistul, ajutor in gradina.
      # 69350
      0 urează frunze verzi
      • Andrada O.
        23 martie 2020

        Buna seara,
        Va mulțumesc tare mult pentru informatii. O sa comand produsele recomandate dar as vrea sa ma asigur ca sunt in regula de folosit pe plantele din dormitor, fara sa fie vreun risc pentru mine.
        Imi recomandase altcineva Novadim dar la fitofarmacie mi-au zis ca este foarte toxic si nu e recomandat sa-l dau in camera in care dorm..
        Ma puteti ajuta si cu un raspuns aici, va rog?
        Mulțumesc mult si numai bine,

        # 69351
        0 urează frunze verzi
        • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
          23 martie 2020

          Buna ziua, produsele recomandate pot fi aplicate si in interior pe plante. Acestea pot fi toxice pentru oameni in cazul ingerarii substantelor sau in cazul inhalarii vaporilor pulverizati. In acest sens, va puteti proteja prin purtarea mastii si manusilor de protectie. Ca masura de siguranta suplimentara, dupa efectuarea tratamentelor, se recomanda sa aerisiti foarte bine camera timp de 2-4 ore.

          # 69352
          0 urează frunze verzi
          • Andrada O.
            23 martie 2020

            Bună ziua,
            Mulțumesc frumos pentru informații! Îmi puteți spune, vă rog, unde se aruncă resturile de insecticid astfel încât să nu dăuneze mediului?
            Numai bine,

            # 69353
            0 urează frunze verzi
            • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
              23 martie 2020

              Buna ziua, pentru a dauna cat mai putin mediului inconjurator, se recomanda dizolvarea unei cantitati mai mici de produs (insecticid), proportionala volumului de apa pe care urmeaza sa-l folositi, astfel incat sa nu ramana solutie nefolosita. Insecticidul ramas nediluat in urma prepararii solutiei se pastreaza in ambalajul original (care se va sigila), pentru tratamente ulterioare, acesta pastrandu-si valabilitatea pana la termenul inscriptionat pe ambalaj. Daca totusi, in urma tratamentului, a ramas o cantitate mica de solutie, aceasta se va aplica uniform pe toate plantele din apartament. Daca in urma tratamentului a ramas un volum considerabil de solutie, este indicat sa nu o deversati in instalatia de canalizare, ci pe o suprafata de pamant neinierbata.
              Pentru mai multe informatii despre colectarea sigura a ambalajelor de pesticide, accesati linkul catre articolul de pe blogul nostru: Curatarea si Colectarea Ambalajelor de Pesticide.

              # 69354
              0 urează frunze verzi
              • Andrada O.
                23 martie 2020

                Mulțumesc tare mult pentru promptitudine si ajutor. Am cumparat produsele recomandate si voi proceda exact cum m ati sfatuit.
                Spor si numai bine,

                # 69355
                0 urează frunze verzi
    • Andrada O.
      23 martie 2020

      Buna ziua,
      In primul rand vreau sa va spun ca tratamentele recomandate de dvs au fost foarte eficiente impotriva tripsilor, fungus gnats, paduchilor lanoși etc si nu am mai observat daunatori pe plante, chiar de la prima aplicare. Totuși, am mai facut un tratament dupa 7 zile ca sa fiu sigura.
      Va mulțumesc tare mult!
      In al doilea rand, revin la dumneavoastră cu o intrebare legata de una din plantele mele, philodendron red emerald. De ceva timp am observat ca pe spatele frunzelor a aparut un fel de textura ciudata, ca si cum frunzele au fost mancate. Ulterior, planta isi pierde din culoare si se îngălbenește. M am uitat foarte atent si nu am observat vreun daunator, doar 2 3 puncte albe foarte foarte mici pe fiecare frunza. Nu mi dau seama daca e praf sau altceva si nu stiu daca punctele acestea ar fi cauza ingalbenirii sau e ceva bacterian..
      Am atașat mai jos cateva fotografii si aștept cu drag un sfat/ o recomandare de tratament pentru philodendron. Mentionez ca pe toate frunzele sunt aceste pete, insa sunt mai putin accentuate pe cele noi.
      Va mulțumesc mult,

      # 69356
      0 urează frunze verzi
      • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
        23 martie 2020

        Buna ziua, din fotografiile atasate de dumneavoastra, philodendronul prezinta simptomele specifice prezentei tripsilor, iar ingalbenirea frunzelor se datoreaza atacului suferit in trecut. Daca ati aplicat deja tratamentele recomandate si nu mai observati prezenta tripsilor, se recomanda eliminarea frunzelor afectate, deoarece nu isi vor mai reveni si aplicarea unui fertilizant foliar precum Biplantol Contra X (Contra X, 500 ml), care stimuleaza regenerarea si cresterea sanatoasa a plantelor si le intareste imunitatea impotriva atacurilor de daunatori.

        # 69361
        0 urează frunze verzi
    • Andrada O.
      23 martie 2020

      Buna ziua,
      Va scriu cu o altă problema pe care o am cu cateva plante, in special cu alocasia si colocasia.. de ceva timp au inceput sa le apara pe frunze niste pete maronii care ulterior duc la o ingalbenire a frunzei. Din 8 frunze sanatoase au mai ramas 2, din care una arata foarte rau. Am atasat o poza mai jos.
      Nu inteleg care e problema, mai ales ca am tester de sol si pamantul e mereu reavan, nu l las sa se usuce complet. Pamantul e cu drenaj bun si ghiveciul are gauri pentru eliminarea surplusului de apa. Le am cumparat si umidicator pentru ca e foarte cald in apartament si aerul foarte uscat. M am uitat dupa daunatori si nu am identificat nimic.. e oare ceva fungic?
      Ce imi puteti recomanda?
      Va mulțumesc tare mult

      # 69362
      0 urează frunze verzi
      • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
        23 martie 2020

        Buna ziua, va rugam sa ne precizati cateva detalii suplimentare despre ingrijirea plantelor, cum ar fi: Cat de des le udati? Ce fel de apa utilizati la udare? Le-ati aplicat pana acum vreun ingrasamant? Daca da, ce doza ati folosit si la ce interval de timp a fost administrat? Cand au aparut, mai exact simptomele?

        # 69364
        0 urează frunze verzi
        • Andrada O.
          23 martie 2020

          Buna ziua,
          Răspunsurile mele mai jos:
          – Ud plantele cand primul strat de pamant e uscat, dar nu inainte sa verific cu testerul de sol. Daca indica „wet” mai astept cateva zile.
          – Folosesc apa de la un puț de mare adancime, nu le pun niciodată apa de la robinet
          -folosesc un îngrășământ de la ikea, pe care il aplic o data pe luna ( 10 ml la 1 l de apa, fotografii in attach)
          – simptomele au aparut acum aproximativ 2- 3 luni
          -mentionez ca plantele nu stau in soare direct
          In acest moment plantele arata asa cum vedeti in pozele din attach.
          Multumesc mult,

          # 69365
          0 urează frunze verzi
          • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
            23 martie 2020

            Buna ziua, avand in vedere faptul ca, din informatiile oferite de dumneavoastra, plantele au parte de o ingrijire corespunzatoare, cel mai probabil cauza ingalbenirii si patarii frunzelor este de natura fungica. In acest caz, este recomandat sa eliminati intai partile afectate, pentru a diminua raspandirea bolii, dupa care sa aplicati cateva tratamente cu un fungicid precum Amistar (Amistar, 10 ml), prin pulverizare, in doza de 10 ml/10 L de apa. Puteti efectua 2-3 tratamente, la interval de 7-10 zile.

            # 69370
            0 urează frunze verzi
            • Andrada O.
              23 martie 2020

              Buna ziua,
              Va mulțumesc tare mult pentru informatii! ️ Mi ati recomandat acum ceva timp un fertilizant foliar, Biplantol Contra X. Il pot folosi împreună cu fungicidul? Acest fertilizant se poate folosi pe toate plantele?
              Multumiri,

              # 69371
              0 urează frunze verzi
              • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
                23 martie 2020

                Buna ziua, ingrasamantul Contra X, 500 ml poate fi aplicat la toate plantele ornamentale. Daca doriti sa il aplicati si pe cele afectate, este important sa il pulverizati la un interval de 7 zile dupa incheierea tratamentelor si sa intrerupeti administrarea ingrasamantului mentionat de dumneavoastra, pentru a evita fertilizarea in exces.

                # 69372
                0 urează frunze verzi
Vezi 3 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

plante-ornamentale-interior-ingrijire
ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Plante Ornamentale de interior

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi