Daunatori orhidee

Acest subiect conține 5 răspunsuri are 2 voci și a fost actualizat ultima dată de  Tom Botanistul 1 august 2017 la 10:56 am.

 • Autor
  Mesaje
 • 5 Răspunsuri
 • #14717 Răspuns
  Olga

  Buna ziua.
  Am mai multe orhidei care se confrunta de ceva vreme cu niste daunatori, banuiesc. Le am de vreo 3 ani, dar niciodata nu au avut probleme.
  Va atasez cateva si imagini si va rog daca ma puteti ajuta cu cateva sfaturi.
  Multumesc

 • #14750 Răspuns
  Tom Botanistul

  Plantele nu prezinta simptome ale prezentei daunatorilor. Planta din prima poza ar putea prezenta o disfunctie ce apare la orhidee din cauza excesului de apa si a variatiilor de temperatura dintre zi si noapte. In a doua poza frunza prezinta urme de calcar, ramase in urma pulverizarii cu apa. Planta din a treia poza prezinta simptome ale fusariozei. Toata planta prezinta simptome de ofilire? Va rugam sa postati o poza cu planta in intregime.

 • #14798 Răspuns
  Olga

  Multumesc pentru raspuns.
  Le ud (le pun apa in tavita si arunc excesul dupa 10-15 min, asa le-am udat mereu) regulat o data pe saptamana. Le tin pe pervaz in camera si nu utilizez aer conditionat, deci variatii de temperatura nu prea ar exista.
  Referitor la a 3 poza, doar acea frunza prezinta semnele acelea,doar ca mai am inca o orhidee cu aceeasi problema la 2 frunze. Va atasez poza.
  In ceea ce priveste depuneri de calcar, periodic le mai spal in pic frunzele cu apa, dar le sterg f bine apoi prin tamponare. De curand, avand in vedere ca nu stiam ce au patit frunzele am achizitionat o solutie se numeste Premium Product Floria Nutrient frunze orhidee si am aplicat o singura data saptamana trecuta, nu stiu sigur daca am procedat corect.
  Multumesc mult pt informatii.

 • #14830 Răspuns
  Tom Botanistul

  O buna metoda de udare consta in scufundarea vasului in apa timp de 5-10 minute, pentru ca scoarta sa absoarba suficienta apa dupa care se lasa la scurs, astfel incat radacinile sa nu stea in apa. Se uda o data pe saptamana. La orhidee pot sa apara uneori anumite probleme fiziologice ce determina ruperea unor portiuni de tesut din frunza. Se mai poate intampla sa fie atacul unui daunator (limax) insa nu cred ca este cazul, avand in vedere ca plantele sunt in interior.
  In ceea ce priveste acel praf alb de pe frunze, daca se indeparteaza, nu reprezinta o problema. Da, poate sa ramana si in urma fertilizarilor foliare. In orice caz, nu reprezinta un simptom ale prezentei unei boli, cel putin din cate se vede in poza.
  Avand in vedere simptomele prezentate de frunzele din ultimele poze, se poate efectua un tratament cu Topsin (http://www.botanistii.ro/nippon-topsin-70-wdg.html) in doza de 10 grame la 10 litri apa. Se scufunda vasul plantei in solutia respectiva timp de 5 minute, dupa care se scurge solutia, asa cum se face si la udat. Tratamentul se aplica in scopul stoparii fusariozei, avand in vedere ca simptomele prezentate de planta sunt asemanatoare cu prezenta acestei boli.
  In ceea ce priveste fertilizarea, se recomanda utilizarea produselor concepute special pentru orhidee (http://www.botanistii.ro/hauert-ingrasamant-orhidee-250-ml.html)

  • Acest răspuns a fost modificat acum 2 ani, 9 luni de către  Tom Botanistul.
 • #14850 Răspuns
  Olga

  Va multumesc f mult pentru sfaturi. O sa aplic ceea ce mi-ati recomandat,atat pt udare cat si pt fusarioza.

 • #14857 Răspuns
  Tom Botanistul

  Cu mare placere! Succes!


N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin email când apare un răspuns nou.

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Sunt de acord cu Politica de Confidențialitate.
Adaugă răspunsul tău:
Informația ta:Mărimea maximă a documentului este 5000 KB.Adaugă fișier<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">