Vezi 3 fire de răspunsuri
    • cornel
      3 septembrie 2018
      5 urează frunze verzi

      daunator al cartofului

      Bună ziua,
      De doi ani mă confrunt cu un dăunător al cartofului cultivat în grădina proprie și căruia nu i-am găsit nici denumirea nici remediul. Apelez la Dvs. pentru a mă ajuta în rezolvarea acestei probleme, deoarece toate încercările mele de documentare pe cont propriu au eșuat. Anexez mesajului și două fotografii care prezintă exteriorul și interiorul cartofilor atacați. Mai menționez faptul că în interior sunt zeci de canale extrem de mici, care pătrund până în mijlocul cartofului și în care nu am reușit să identific vreun dăunător. Dacă mă puteți ajuta, am rugămintea de a-mi spune care este denumirea acestui dăunător ( boală) și care ar fi remediul prin care aș scăpa de el. Vă mulțumesc mult și vă asigur de toată stima.

      # 70599

      3 Răspunsuri

      Răspunde
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      3 septembrie 2018

      Daca se poate, mai dati-ne cateva detalii: in acesti doi ani, plantele cum aratau? ati observat simptome pe frunze, pe tulpini? Cu ce probleme v-ati confruntat in vegetatie? Fertilizati cu gunoi de grajd? Plantele de cartof au fost cultivate in acelasi loc in cei doi ani? Ati observat prezenta unor melci fara cochilie? Exista specii de limacsi, de dimensiuni foarte mici, care traiesc in sol, iar leziunile lasate pe tuberculi seamana cu cele din fotografiile atasate. Galeriile sapate de acestia in tuberculi reprezinta porti de intrare pentru alti daunatori sau boli, iar adultii supravietuiesc de la un an la altul in sol sau in resturile vegetale. Asteptam raspunsurile dvs.

      # 70602
      3 urează frunze verzi
    • Cornel
      3 septembrie 2018

      Voi încerca să vă răspund punctual la întrebările dvs. în speranța că, în felul acesta, poate vom ajuta și pe alții…În primul rând, cred că trebuie să vă spun că locuiesc în Banat, jud. Caraș-Severin, loc. Bocșa și sunt profesor inginer, acum, de scurtă vreme, pensionar.
      Acum, răspunsuri la probleme :
      1.Da, terenul a fost fertilizat cu gunoi de grajd vechi de peste doi ani, deci bine putrezit, aplicat direct pe rând, în momentul plantării, așa cum am făcut de mulți ani,
      2.Plantele au fost cultivate în același loc, pentru că spațiul și topografia locului nu-mi prea permit alternative,
      3.În timpul vegetației nu am observat probleme deosebite pe frunze sau tulpini, cu excepția prezenței manei, contra căreia am procedat doar la tratarea cu zeamă bordeleză, în dorința de a obține o recoltă cât mai ”bio”, altfel nici nu-și avea rostul munca, decât ca divertisment și umplerea timpului liber…
      4.Melci limax am cu duiumul, mai ales că am grădina chiar la liziera unei frumoase păduri și în zonă de deal. În urmă cu doi ani am avut a adevărată și incredibilă invazie de melci limax, nu am tratat cu nimic, doar adunam și distrugeam zilnic cel puțin 500 de exemplare. În anul acesta am acționat ( totuși…) cu OPTIMOL și am mai redus din proporțiile dezastrului, însă acum, când am trecut la curățirea grădinii, contat că sunt sute de exemplare deosebit de ”consistente” și fericite, care, la primăvară vor genera mii de puișori…Pe undeva, am bănuit și eu că ar fi una dintre cauzele posibile, însă nu am explicații pentru microcanalele care apar până în inima cartofului. Oricum, după ce s-au săturat de straturile de mazăre, salată verde și frunze de hrean (!) limacșii au invadat și cartofii. Și, pentru că veni vorba, aceste specimene, în ritmul în care se dezvoltă în ultima vreme, cred că vor deveni mai ceva decât actuala ”pestă porcină africană”.,..Cu excepția roșiilor, distrug absolut totul ! Nu e glumă, am avut în grădină niște grâu otrăvit împotriva rozătoarelor ( pentru că și dintre acestea avem…) și, dimineața am găsit tava plină de limacși bine sătui și fără nicio problemă ! I-am urmărit, s-au retras, iar a doua noapte erau prezenți la ” cină” !
      5. Vreau să mai fac o precizare : În urmă cu doi ani am schimbat și sămânța de cartofi. Am renunțat ( parțial) la sămânța mea veche și am cumpărat dintr-un aprozar sămânță ” certificată”, dar nu știu de către cine. Oare ar putea fi și asta una dintre cauze ?
      6.Și încă ceva : prezența viermilor-sârmă în grădina mea este o certitudine : îi am în ceapă, usturoi și morcovi, deci folosirea Nemathorinului este, oricum, necesară. L-am mai utilizat și mai demult, cu succes, însă mi s-a părut cam scump și am renunțat. Scumpul mai mult păgubește…La ceapă și usturoi am mai rezolvat, tratând culturile în două frunze cu Calypso sau Karate, dacă asta o fi corect, m-am luat după ” gura Târgului…”Oricum, pentru mine grădinăritul este doar un hobby, dar e greu să vezi o grădină distrusă de ceea ce îți este, în ultimă instanță, cea mai dragă : natura…
      Îmi cer scuze pentru ”tonul” mai liber în cele scrise, însă chiar m-a bucurat mult insistența dvs. în rezolvarea necazurilor mele ! Așa sunt eu, mai ”glumeț”, deși iau lucrurile în serios, dar fără a mă încrunta prea tare. Cred că sunteți niște oameni deosebiți și nu vă veți ”încrunta” vis-a-vis de cele scrise de mine.
      Cu tot respectul.

      # 70603
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      3 septembrie 2018

      Va multumim pentru raspunsuri si detalii. Exista specii subterane de melci fara cochilie (de ex. Tandonia budapestensis), de dimensiuni reduse, 50-60 mm, extrem de rezistente iarna la inghet (reusesc sa supravietuiasca deoarece se ascund in pamant). Sapa galerii in cartofi inca de la insamantare, facilitand astfel accesul viermilor sarma ce vor continua distrugerea tuberculilor. Fiind specii subterane, combaterea este mai dificila, iar metodele le cunoasteti deja: rotatia culturilor (greu de realizat intr-un spatiu restrans), aratura adanca de toamna, momeli (eventual administrate si in groapa, la plantare, ca pentru viermii sarma), cultivarea de soiuri rezistente sau mai timpurii, pe care sa le recoltati inainte de a fi produse daunele (inceput de august).
      Pentru viermii sarma, va recomadam Trika Expert (Trika Expert, 1 kg), cu aplicare directa la sol, la plantare. Sau, in vegetatie, o varianta ecologica, Kabon, un insecticid bio formulat in stare lichida pe baza de uleiuri vegetale (https://www.botanistii.ro/insecticide-agro/atlantica-kabon-1-litru.html), cu aplicare foliara, 25-30 ml/10 litri apa, la 10-14 zile.

      # 70604
      0 urează frunze verzi
Vezi 3 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

Anulare
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

cartof-cultivare-ingrijire
ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Cartof

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi