• Acest subiect are 9 răspunsuri, 2 voci și a fost actualizat ultima dată 24 mai 2023 la 15:57 de Emilia L.
Vezi 3 fire de răspunsuri
    • Dragos
      28 ianuarie 2023
      2 urează frunze verzi

      Cycas revoluta – aspect uscat

      Buna ziua! Am intrat in posesia a doi palmieri cycas. Nu cunosc prea multe detalii despre cum au fost îngrijiti sau udați. Unul dintre ei are frunzele rotunjite, iar celălalt pare putin uscat și are și niște viermișori la baza. Precizez ca amandoi stau in casa lângă geam. As vrea sa stiu ce e de făcut și ce tratamente sa folosesc deoarece nu as vrea sa ii pierd. Va mulțumesc!

      # 152251

      9 Răspunsuri

      Răspunde
    • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
      30 ianuarie 2023

      Buna ziua. Din imaginile atasate si informatiile oferite, cel mai probabil simptomele mentionate au fost determinate de unul sau mai multi factori de mediu si /sau de ingrijire, precum: aer uscat, udare incorecta, stresul suferit in urma schimbarii conditiilor de mediu, lumina insuficienta etc.
      De asemenea, in substrat se observa si prezenta pietrelor, de aceea, se recomanda indepartarea lor intrucat acestea pastreaza umiditatea ridicata si nu permit circulatia aerului la nivelul radacinii.
      In continuare, este indicata mentinerea constanta a conditiilor de mediu din incinta si respectarea cerintelor specifice de ingrijire: Cycas revoluta, informatii si sfaturi de ingrijire. In plus, pentru a stimula cresterea sanatoasa a plantelor, puteti avea in vedere si administrarea unui ingrasamant organic, pe baza de microorganisme benefice, precum: Yokosan, 100 ml, aplicat prin udare, conform recomandarilor de pe eticheta.
      Incepand din primavara, precum si pe parcursul sezonului de crestere, puteti avea in vedere administrarea regulata a unui ingrasamant special formulat pentru palmieri si plante verzi, precum: Wuxal Ingrasamant pentru Palmieri si Plante Verzi Palmendünger, 1 litru, aplicat conform recomandarilor de pe eticheta.
      In cazul „viermilor” din substrat, imaginea nu este suficient de clara pentru o identificare exacta, insa poate fi vorba despre o specie de artropode (in mod normal, nu sunt daunatoare plantelor) sau diverse larve. In acest caz, daca doriti, puteti opta pentru inlocuirea primilor centimetri de substrat cu unul nou: Substrat Profesional Plante Verzi, 10 litri.
      Ulterior, se recomanda monitorizarea evolutiei plantelor, o perioada, iar in cazul in care apar si alte simptome, va asteptam mesajul insotit de fotografii.

      # 152318
      0 urează frunze verzi
    • Dragos
      9 martie 2023

      Va mulțumesc pentru raspuns!
      Am urmat tratamentele recomandate, însă nu dau vreun semn ca plantele și-ar reveni, starea lor continua spre rau.
      Imi puteti recomanda alt tratament, alte sfaturi?

      # 156252
      1 urează frunze verzi
      • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
        9 martie 2023

        Buna ziua. Va rugam sa ne mentionati daca ati observat prezenta vreunui daunator pe planta (verificati cu atentie partea superioara si inferioara a frunzelor).

        # 156304
        0 urează frunze verzi
        • Dragos
          9 martie 2023

          Buna ziua! Am verificat și nu am observat prezenta niciunui dăunător. Am testat umiditatea solului și după doua săptămâni de la udare, aparatul indica umiditatea maxima in substrat. Sa fie udatul excesiv o cauza ori poate putrezi rădăcina din acest motiv?

          # 156316
          0 urează frunze verzi
          • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
            9 martie 2023

            Exista posibilitatea ca umiditatea excesiva si persistenta din substrat sa conduca la putrezirea radacinii. In acest caz, puteti opta pentru schimbarea integrala a substratului (Substrat Profesional Plante Verzi, 10 litri) si verificarea cu grija a radacinii, pentru a observa daca prezinta portiuni putrezite. In momentul transplantarii, nu este indicata indepartarea pamantului de pe radacini, intrucat sunt sensibile. Imediat dupa transplantare, se recomanda administrarea unui ingrasamant natural, care contribuie la imbunatatirea calitatii substratului, sprijina dezvoltarea radacinii, marind totodata rezistenta plantei la factorii de stres, precum: AMN BonaVita, 500 ml. Poate fi administrat prin udare, in doza de 5 ml/1 litru de apa. Se pot efectua a 3-4 tratamente, la interval de 10-14 zile intre ele. Mai multe informatii despre transplantarea plantelor de interior se regasesc si in articolul nostru: Transplantarea plantelor decorative de interior.
            Ulterior, se recomanda udarea moderata a sagotierului (folosind o cantitate suficienta de apa, evitand excesul), lasand substratul sa se usuce usor (nu complet) intre doua udari. De asemenea, este indicat ca ghiveciul sa prezinte orificii pentru drenaj, iar in cazul in care prezinta, verificati sa nu fie obturate. In plus, daca aerul este prea uscat, puteti mentine umiditatea atmosferica ridicata prin pulverizari regulate cu apa necalcaroasa, la temperatura camerei.

            # 156322
            0 urează frunze verzi
            • Dragos
              11 martie 2023

              As mai avea o întrebare referitor la aceste pete de pe frunza, după cum arată in pozele atașate. In afara de posibilitatea rădăcinei putrezite ar mai fi și alte cauze, fungice de exemplu? Precizez ca m am uitat atent și nu am vazut prezenta niciunui dăunător.

              # 156493
              0 urează frunze verzi
              • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
                14 martie 2023

                Buna ziua. Doar din fotografiile atasate este dificila identificarea exacta a cauzei care a determinat aparitia petelor (daca este de natura abiotica sau biotica). In acest caz, puteti indeparta frunzele puternic afectate (intrucat nu isi vor mai reveni), iar pentru siguranta, puteti efectua un tratament cu un fungicid cu spectru larg de actiune, precum Amistar, 10 ml, in doza de 10 ml/10 L apa. Tratamentul se aplica prin pulverizare uniforma pe planta.
                Dupa efectuarea tratamentului, va rugam sa monitorizati planta, o perioada. Daca simptomele se accentueaza (petele se maresc sau se raspandesc), va asteptam mesajul si fotografiile cu planta.

                # 156721
                0 urează frunze verzi
    • Dragos
      23 mai 2023

      Am schimbat pământul dar nu prea da semne sa își revină. Întrebarea e ar trebui înlăturate toate frunzele și-ar mai putea reveni după ?

      # 167674
      0 urează frunze verzi
      • Emilia LCunoscător
        24 mai 2023

        Buna ziua. Nu cred ca este in regula sa indepartati toate frunzele, aceste specii nu suporta taierile foarte agresive. Mai degraba indepartati de la baza frunzele extrem de afectate sau uscate, care nu mai au niciun efect benefic asupra plantei.

        # 167812
        1 urează frunze verzi
Vezi 3 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Palmieri

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi