Vezi 2 fire de răspunsuri
    • emil
      3 februarie 2019
      1 urează frunze verzi

      cum se obtin butasii de mur?

      cum se obtin butasii de mur ,multumesc

      # 79787

      2 Răspunsuri

      Răspunde
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      5 februarie 2019

      Inmultirea prin butasi de tulpina, se practica in special la soiurile de mur fara ghimpi, acestia obtinandu-se prin fasonarea cresterilor anuale.
      Inmultirea prin butasi verzi se realizeaza in prima jumatate a lunii iunie si necesita spatii protejate (sere, rasadnite, solarii) pentru inradacinare. Butasii verzi se obtin prin taierea varfurilor de crestere. Lungimea unui butas trebuie se fie de 6-7 cm iar la recoltare, pastrare si manipulare trebuie sa acordati o atentie deosebita pentru a nu-si pierde turgescenta. Dupa ce se indeparteaza toate frunzele cu exceptia celei din varf, se planteaza.
      Ca substrat de inradacinare se poate utiliza turba, nisipul, perlitul, singure sau în amestec. Dupa ce lastarii au ajuns la 15-20 cm, plantele se calesc 2-3 saptamani după care se scot in aer liber pana toamna.
      Inmultirea prin butasi lignificati se face cu ajutorul tulpinilor recoltate toamna, se fasoneaza la 50-70 cm si se stratifica in nisip umed in incaperi cu temperaturi de 1-2°C. Pe timpul iernii, din tulpinile stratificate se confectioneaza butasi de 1-2 ochi, care se pun din nou la pastrare fie în nisip, fie în camere frigorifice, in poziţie verticala pentru a usura calusarea. Plantarea butasilor se face in spatii protejate, in ladite intr-un amestec de turba si nisip (proporţii egale). Primavara dupa incalzirea vremii si alungirea lastarilor, laditele se scot afara, iar in momentul cand radacinile au crescut si au ocupat tot spatiul din ladite, plantele se transplanteaza afara pe un pat de fortificare ce contine si mranita.
      Inmultirea prin butasi semilignificati, se efectueaza in mod asemanator ca şi cea prin butasi verzi, cu deosebirea ca lucrarea se executa in august-septembrie, iar ramurile nu trebuie să fie mai groase de 7-10 mm.

      # 79789
      0 urează frunze verzi
    • Anonim
      29 martie 2019

      Din butași bătrâni

      # 79788
      1 urează frunze verzi
Vezi 2 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

mur-cultivare-ingrijire
ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Mur

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi