Vezi 1 fir de răspunsuri
    • sorin
      15 iulie 2021
      1 urează frunze verzi

      Cum pot stopa aparitia petelor maronii de pe frunzele de iedera?

      Pe frunzele iederei apar frecvent pete maronii, unele mate/line, altele cu textura lemnoasa si cu cercuri similare celor sectiunilor de la trunchiul copacilor (a se vedea foto).
      Iedera o tin in balcon, fiind expusa direct la soare aprox. 3 ore (intervalul 09-12). Tin iedera in 4 ghivece, amplasate la distanta mare unele de altele, in aceleasi conditii, insa petele apar doar la 2 dintre plante.
      Ud plantele seara, de doua ori pe saptamana, atat la radacina, cat si prin stropirea frunzelor.
      Nu am identificat insecte.

      # 98533

      3 Răspunsuri

      Răspunde
    • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
      15 iulie 2021

      Buna ziua. Din imaginile atasate, simptomele de pe planta sunt specifice antracnozei, insa pare sa prezinte si un atac de acarieni. In acest caz, se recomanda indepartarea frunzelor afectate si efectuarea unui tratament cu un fungicid precum Zoxis 250 SC, 10 ml, in doza de 10 ml/10 L apa, iar la 7 zile este indicat sa aplicati un tratament cu insecticid precum Vertimec 1.8 EC, 10 ml, in doza de 5 ml/10 L apa. Dupa alte 7 zile de la efectuarea tratamentului cu Vertimec, puteti reveni cu Zoxis. Tratamentele se aplica prin pulverizare foliara.
      La 7-10 zile de la efectuarea tratamentelor, este indicat sa folositi un produs pentru intretinere precum Spray Organic pentru Intarire Plante Gradina, 500 ml, aplicat direct prin pulverizare. Sustine regenerarea plantelor dupa anumite conditii de stres, ori daca au suferit atacul unei boli sau al unui daunator. Pulverizarile se pot repeta o data la 7-10 zile.
      In plus, pentru a stimula cresterea sanatoasa a plantelor, puteti avea in vedere si administrarea unui ingrasamant organic, pe baza de microorganisme benefice, precum: Yokosan, 100 ml, in doza de 10 ml/10 L apa, aplicat prin udare la radacina.
      De asemenea, in imagini se observa si prezenta mulciului. Este indicat sa indepartati acel mulci pentru a nu mentine umiditatea in substrat. Mai multe informatii despre cerintele specifice de ingrijire se regasesc in articolul nostru (Hedera, informatii si sfaturi de ingrijire).

      # 98566
      0 urează frunze verzi
      • sorin
        15 iulie 2021

        Va multumesc pentru raspuns si pentru promptitudine. Anterior (in urma cu 2 saptamani), am utilizat Milbeknock. Considerati ca mai este necesar sa folosesc Vertimec?
        Ce se poate intampla daca nu indepartez mulciul? (Inainte de a pune mulciul, pamantul se usca foarte repede – drenajul este bun si nu folosesc multa apa. In plus, pentru mine are un efect estetic placut 🙂 )

        # 98600
        0 urează frunze verzi
        • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
          15 iulie 2021

          Daca ati aplicat deja un tratament cu Milbeknock impotriva acarienilor, urmatorul tratament il puteti efectua cu Vertimec, conform recomandarilor de mai sus. Referitor la mulci, se recomanda indepartarea acestuia deoarece pastreaza umiditatea ridicata in substrat si nu permite circulatia aerului la nivelul radacinii.

          # 98611
          0 urează frunze verzi
Vezi 1 fir de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

Anulare
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

iedera-sfaturi-ingrijire
ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Iedera

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi