Vezi 1 fir de răspunsuri
    • Alexandra Ciobanu
      11 iulie 2021
      2 urează frunze verzi

      Cum pot curata o ramura de nuc care are miriapozi si limacsi inauntru?

      Buna ziua, Am un nuc batran in curte caruia i s-au rupt recent 2 crengi cand a fost furtuna si vant puternic saptamana trecuta. Tin sa mentionez ca el nu a mai fost toaletat de ani de zile, si in mod ciudat i se uscau niste crengi periferice intr-un an, iar in anul urmatorul acele crengi deveneau roditoare. In urma inspectiei pe care am facut-o cand am dat partea crapata de trunchi cu mastic (pe care n-am putut sa o acopar pana sus) am observat ca este o gaura rotunda trunchi (nu pare de ciocanitoare, pare mai degraba ca o formare naturala a unei crengute, doar ca acea crengura nu mai este, si este o gaura in locul ei- nu am reusit sa vad cat de adanca e -probabil mai adanca decat as crede eu- dar mentionez ca acea creanga de pe trunchiul central ramas in picioare la vant). Apoi, la baza, pe trunchiul central am observat ca are un ciot, de la o ramura taiata, care a putrezit, si are pamant, limaxi (1 am indepartat eu, iar unul era foarte adanc si n-am ajuns la el, dar se vad urmele specifice lasate), furnici negre, si un fel de miriapozi mici si negri (nu foarte lungi) inauntru. nu reusesc sa-mi dau seama cat de adanca merg inauntru acesti colocuitori). De asemenea, trinchiul de cativa ani este inclinat spre dreapta (nord), care este si partea care s-a rupt). Mentionez ca inca n-am reusit sa taiem crengile rupte- si nici nu stiu daca nu cumva a dezechilibrat nucul in urma acestei rupturi). Ma puteti ajuta cu un sfat?

      # 97629

      3 Răspunsuri

      Răspunde
    • Tom Botanistul, Ajutor in gradinaSPECIALIST
      12 iulie 2021

      Buna ziua, de moment se recomanda curatarea zonelor afectate (cu o unealta curata, dezinfectata), pana se observa lemn sanatos. Apoi se aplica pe rani o pasta pe baza de cupru, precum Bouillie Bordelaise WDG, Zeama Bordeleza, 50 g. Un pliculet de zeama bordeleza se dizolva intr-o cantitate mica de apa (0.5 litri), astfel incat sa formeze o pasta. Cuprul are un efect bactericid, fungicid si ajuta la cicatrizarea rapida a ranilor. Dupa ce dezinfectati bine cu solutia albastra, iar aceasta se usuca, se poate aplica o solutie pentru cicatrizare: Arbosan Rasina Bio, 350 g sau Spray Cicatrizant Spruhfix, 100 ml sau Tree plaster – Cicatrizant, 300 g .
      Dupa intreprinderea acestor masuri, este indicat sa ii urmariti evolutia, cu precizarea ca nu se poate mentiona cum va reactiona in timp.

      # 98080
      0 urează frunze verzi
      • Alexandra Ciobanu
        13 iulie 2021

        Va multumesc de raspuns. 1) Vedeti o problema majora legata de faptul ca a ramas coroana copacului incompleta datorita rupturii recente? 2)Pentru gaura de pe creanga de sus sa aplic acelasi tratamebt de dezinfectie si cicatrizare? 3)Avand in vedere faptul ca ruptura a fost destul de mare inainte de a aplica mastic (foto in atasament), mai este ceva cu care pot ajuta copacul sa se refaca mai rapid?

        # 98137
        0 urează frunze verzi
        • Tom Botanistul, Ajutor in gradinaSPECIALIST
          13 iulie 2021

          Se recomanda dezinfectarea si sigilarea tuturor ranilor/fisurilor existente, deoarece acestea pot reprezenta porti de intrare ale patogenilor in planta. Cat despre coroana pomului, daca acesta are deja o varsta inaintata si a suferit deja rupturi, pentru a preveni eventualele pericole cauzate de factorii de mediu extremi, ar fi, totusi, indicata inlocuirea acestuia.

          # 98152
          0 urează frunze verzi
Vezi 1 fir de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Nuc

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi