Vezi 2 fire de răspunsuri
    • Ionut U.
      13 aprilie 2021
      1 urează frunze verzi

      Cum pot asigura o depozitare in ghiveci pana la plantare si o plantare de succes

      Buna ziua,

      Astazi am cumparat 10 bucati de tuia cu dimensiuni intre 140 -160 cm, din poza atasata. Doresc sa ii tin in ghiveci aproximativ 1-2 luni pana la plantare. Cum ma pot asigura ca se vor mentine sanatosi in ghiveci pana la plantare ? Se recomanda folosirea unor anumite tratamente cat sunt in ghiveci ? Cat de des ar trebuii sa ii ud ? Ghiveciul are aprox 15 litrii, si are gauri de scurgere pe fund .Mentionez ca brazii vor fi in lumina directa, singura umbra fiind asigurata de gardul din imagine . De asemenea mentionez ca in zona este mult praf, drumul fiind in curs de asfaltare. Trebuie sa ii scutur de praf ?
      De asemenea as dorii sa aflu ce pot face ca plantarea sa fie cat mai usoara pentru ei. Care ar fi dimensiunile gaurii, ce ar trebuii sa pun pe fundul gaurii sub radacini ( nisip/pietris ) sau alte recomandari. Ce tratamente post-plantare trebuie sa folosesc ?

      Va multumesc, cu respect !

      # 85832

      3 Răspunsuri

      Răspunde
    • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
      13 aprilie 2021

      Buna ziua. Initial, trebuie sa stiti faptul ca speciile de conifere sunt mai sensibile fata de momentul plantarii. In mod normal, cea mai recomandata perioada pentru plantare este toamna (septembrie-octombrie) sau primavara (martie-aprilie).
      Este foarte important sa se planteze numai plante cu balot (pamant pe radacini). Este indicat ca atunci cand ii scoateti din ghivece, sa nu afectati integritatea balotului. Dimensiunea gropii se alege in functie de dimensiunea balotului. Ca si regula generala, aceasta trebuie sa fie aproximativ doua ori mai mare decat dimensiunea balotului. La baza gropii trebuie pus un strat de nisip si pietris pentru a se asigura un bun drenaj. Dupa plantare, tasati usor solul pentru a nu ramane pungi de aer in sol (riscati ca radacinile sa putrezeasca), apoi udati bine. Mai multe informatii legate de plantare regasiti in articolul nostru (Plantarea arborilor si arbustilor ornamentali).
      Imediat dupa plantare, se recomanda administrarea unui ingrasamant natural care contribuie la imbunatatirea calitatii solului, sprijina dezvoltarea radacinilor, marind rezistenta plantelor la factorii de stres, precum AMN BonaVita, 500 ml. Poate fi administrat prin udare, in doza de 50 ml/10 litri de apa. Se recomanda efectuarea a 3-4 tratamente, la interval de 10-14 zile.
      Pentru intretinere (inainte si dupa plantare), se recomanda administrarea regulata a unui ingrasamant precum AMN Fusek, 500 ml. Acesta sporeste rezistenta plantelor la atacul agentilor fitopatogeni si tine daunatorii la distanta. Ingrasamantul se aplica pe tot parcursul perioadei de vegetatie, prin pulverizare foliara, in doza de 100 ml/10 L apa.
      In anul urmator, incepand din primavara, se recomanda administrarea unui ingrasamant special pentru conifere, precum Fir Fluid, 350 ml, aplicat prin pulverizare foliara, in doza 25 ml/ 10 l apa. Acesta contribuie la prevenirea aparitiei unor carente, precum si a brunificarii acelor frunzisului. Este indicata repetarea administrarii acestui ingrasamant pe parcursul perioadei de vegetatie, la interval de 3-4 saptamani. 
      Pentru o dezvoltare corespunzatoare a plantelor, se recomanda respectarea cerintelor de mediu si ingrijire specifice. Mai multe informatii sunt prezentate in articolul nostru (Tuia, informatii si sfaturi de ingrijire).

      # 85839
      0 urează frunze verzi
    • Monica F.
      14 aprilie 2021

      Buna ziua. In toamna am plantat 30 de Chiparos Colimnaris. Noi credem ca s-au prins deoarece au iesit relativ bine din iarna. Acum primavara culoarea lor nu mai era acel verde-albastrui frumos si le-am aplicat urmatoarele tratamente: ingrasamant granule pentru conifere, foliar i-am stripit cu sare amara (45 ml solutie de la AGRO la 10 litri apa). I-am stopit foliar cu fungicid Topsin 70 WDG – 10 gr / 10 l apa. Mentional ca I-am udat toamna si primavara prin picurare la cateva zile, deci nu credem ca duc lipsa de apa. Totusi 4 din ei sunt uscati-deschidratati si cred ca restul sufera. Cei uscati nu si-au schibat foare mult culoarea, insa sunt uscati, daca pus mana pe ei se scutura si se simt ca vad ca sunt uscati. De ce sufera sau ce tratament sa le aplicam? Fiind plantati 30 dorim sa nu ii pierde pe toti.

      # 85896
      0 urează frunze verzi
      • Tom Botanistul, Ajutor in gradinaSPECIALIST
        14 aprilie 2021

        Buna ziua, arbustii din fotografiile atasate nu prezinta simptomele unei afectiuni, schimbarea nuantei acestora se poate datora conditiilor de mediu variabile din sezonul rece, dar si umiditatii persistente in sol (daca sunt udati la intervale de cateva zile). In acest caz, se recomanda afanarea solului de la baza acestora si mentinerea unei portiuni de teren fara vegetatie. In plus, este important sa le asigurati o umiditate corespunzatoare (folosind un volum adecvat de apa, evitand excesul), iar solul sa se usuce aproape complet intre doua udari, pentru a permite radacinilor sa respire.
        Momentan, pentru a sprijini regenerarea chiparosilor, se recomanda administrarea unui ingrasamant organic precum AMN Verde, 500 ml. Ingrasamantul stimuleaza activitatea microbiologica din substrat, ceea ce conduce la imbunatatirea fertilitatii si implicit la revitalizarea si cresterea sanatoasa a plantelor. Foliar, pentru a le asigura o fertilizare echilibrata, este indicat sa le administrati regulat un fertilizant precum Fir Fluid, 350 ml.
        Mai multe informatii despre ingrijirea acestor plante se regasesc in articolul nostru: Chamaecyparis, informatii si sfaturi de ingrijire.

        # 85914
        0 urează frunze verzi
Vezi 2 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

thuja-sfaturi-ingrijire
ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Tuia

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi