Vezi 6 fire de răspunsuri
    • bogdanradu68
      27 septembrie 2018
      1 urează frunze verzi

      crengute uscate in tuia

      Buna ziua,

      Revin cu cateva poze si mai multe detalii:
      Pomii cu aceasta problema au ~~ 5 ani
      Toti pomii par sanatosi. Exista cateva exemplare la care ramurile de jos prezinta o uscare partiala, dar nu este cazul pentru cei prezentati in pozele atasate. Pentru aceasta situatie, am citit sfaturi din blog, sfaturi pe care urmeaza sa le aplic.
      Pomii au fost tunsi in primavara si imprastiat ingrasamant granule. La 3 luni am repetat cu o solutie lichida (ambele cumparat de la Dedeman). La acel moment totul era OK.
      Crengutele afectate nu sunt la baza pomilor. Exista pomi afectati cu 1-2 ramuri altii cu mult mai multe. Dupa ce au picat singure ramurile uscate, in perioada urmatoare au aparut altele
      Pentru tratament, va rog sa tineti cont de perioada de timp in care ne aflam.
      Pentru Primavara, cum trebuie sa procedez?
      Este OK ca au fost udati zilnic prin picurare?
      Pot tunde pomii in aceasta perioada (nu numai curatarea crengilor uscate) ?
      Este OK sa aplic ingrasamant in aceasta perioada? Daca da, ce-mi recomandati?

      Din experienta dumneavoastra, astept sfaturi privind tratamentul fitosanitar necesar.

      Multumesc anticipat pentru sfaturile dumneavoastra.

      # 56759

      6 Răspunsuri

      Răspunde
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      27 septembrie 2018

      Ne puteti mentiona daca ati observat prezenta orificiilor pe tulpina sau a vreunui daunator? Ce solutie lichida ati aplicat, in ce doza si cand ati administrat ultima data ingrasamant? Ce volum de apa ati folosit la udare? Ati efectuat tratamente pana in prezent? Multumim

      # 56764
      0 urează frunze verzi
    • Bogdanradu68
      1 octombrie 2018

      Buna ziua,
      Pentru mai multe detalii va pot spune ca am un număr de 60 tuia cu înălțime de 2-2,5m pe o lungime de 40m. Sistemul de procurare poate asigura 7l/duza/h (Dacă nu este infundata). Programul de update este zilnic la 2AM pentru 20min in perioada de vară cu căldură mare. Sistemul are senzor de ploaie. Pentru pomii afectați (40/), nu am observat urme de dăunător si scoarța deteriorată. În primăvara (aprilie/mai) am efectuat o tunete și am aplicat ingrasamant COMPO -1 lingura la baza fiecărei tufe. În cursul verii am aplicat 2 stropiri cu Cham77 si un insecticid conform specificații dozaj (1plic/10l apa. În luna Iulie/august am aplicat din nou ingrasamant lichid AGRO CS ( 200ml/10l – 2l/planta pe sol. Acolo u de am udat plante cu ingrasamant am spălat cu apa prin stropit.
      Referitor la ultimele întrebări pot spune ca:

      # 56765
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      1 octombrie 2018

      Din pozele trimise, cauza uscarii acelor ramuri ar putea fi de natura fizica avand in vedere ca celelalte nu sunt afectate si nici nu prezinta vreun simptom. Plantele arata in general bine, au culoarea verde caracteristica si nu par sa se observe semne ale vreunei carente. De asemenea, ati specificat ca nu ati sesizat prezenta daunatorilor.
      In aceeasta perioada este indicata aplicarea unor ingrasaminte care sa contina magneziu si potasiu, insa fara azot, deoarece acesta stimuleaza cresterea, iar plantele nu se mai pot pregati corespunzator pentru iarna. Magneziul reduce ingalbenirea frunzelor in anotimpul rece iar potasiul sporeste rezistenta plantelor la temperaturi foarte scazute.
      Din primavara (dupa 15 aprilie) se poate aplica un ingrasamant special pentru conifere, cu magneziu, precum cel de la Hauert (Ingrasamant conifere si arbusti decorativi Hauert, 1 kg).
      In ceea ce priveste tunderea, aceasta este recomandata sa se faca dupa trecerea perioadei de inghet, la sfarsitul iernii.
      Coniferele au nevoie de terenuri reavene, fertile, bine drenate. Nu se poate aprecia cu exactitate un volum de apa insa substratul trebuie mentinut reavan (apa nu trebuie sa balteasca), iar radacinile sa aiba timp sa respire intre doua udari.

      # 56768
      0 urează frunze verzi
    • Bogdanradu68
      2 octombrie 2018

      Multumesc foarte mult pentru sfaturile dumneavoastra. La cat i-mi doresc un gard din tuia, cu siguranta o sa urmez sfaturile dumneavoastra. Din produsele dumneavoastra, ce ingrasamant i-mi recomandati pentru aceasta perioada? Am cauta, dar cam toate produsele au si azot. Cu siguranta nu strica, dar apreciez foarte mult sfaturile dumneavoastra.
      Multumesc

      # 56769
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      2 octombrie 2018

      Se poate administra prin sistemul de irigare, Kelik K (https://www.botanistii.ro/ingrasaminte/atlantica-kelik-k-1-litru.html), 15-25 ml in 10 l de apa.

      # 56770
      0 urează frunze verzi
    • Paul
      19 august 2023

      Aceasi problema o am si eu. Am crengute uscate care daca le atingi putin mai tare se desprind singure. Este vorba doar despre crengute mici, si am observat ca sunt crengute nou crescute, in general la varful arborelui cu unele exceptii pana la mijloc. Tuia mele sunt pana in 2 metri, plantate in 2 anotimpuri diferite. Cele mai batrane (plantate cu 6 luni mai devreme), au crescut foarte mult anul acesta cam 20-30 cm. La aceste exemplare am observat problema.
      Si eu le udbprin picurare, doar daca afara sunt peste 30 de grade cel putin 3 zile. Asta pentru ca am pus geotextil si piatra la baza lor, si tine umezeala.
      Intrebare si pentru Bogdan: imi poti trimite un link cu programatorul de irigare cu senzor de ploaie? Inca nu am automatizat irigatul in curte, si vreau si eu sa montez cu senzor de ploaie. paull_ixc@yahoo.com

      # 181948
      0 urează frunze verzi
Vezi 6 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

conifere-sfaturi-ingrijire
ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Arbori si arbusti coniferi

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi