Vezi 4 fire de răspunsuri
    • Ioana
      7 decembrie 2020
      5 urează frunze verzi

      Crassula Ovata cadere frunze

      Buna ziua. Am o Crassula Ovata careia au inceput sa i se inmoaie frunzele si sa cada (imagini atasat). Am udat-o o data la doua saptamani in perioada verii, de cand a venit frigul o ud o data la 3 saptamani. Are destula lumina, nu a stat in soare direct, temperatura in casa este in jur de 21 – 23 grade. Nu am pus deloc ingrasamand, nestiind ce i se potriveste. Am cumparat-o in iunie si nu am observat ca are ca substrat turba combinata cu ceva care seamana cu un carton, abia cand a inceput sa dea semne ca nu ii merge bine am verificat. Am mutat-o de doua zile intr-o combinatie de substrat pentru cactusi si substrat pentru plante de interior. Cum as putea sa o salvez? Multumesc

      # 69428

      9 Răspunsuri

      Răspunde
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      7 decembrie 2020

      Buna ziua. In urma informatiilor oferite, cel mai probabil simptomele prezente sunt cauzate de substratul necorespunzator in care a fost tinuta planta. Este important de retinut faptul ca suculentele prefera un substrat cu textura usoara, care sa asigure un drenaj bun al apei. Utilizarea unui sol compact, bogat si greu, va afecta radacinile suculentelor, determinand ofilirea acestora.
      In acest caz, fiind transplantata recent, se recomanda aplicarea unui stimulator de inradacinare, precum AMN BonaVita, 500 ml, se aplica prin udare, in doza de 5 ml/ 1 L apa. Acesta va ajuta planta sa se acomodeze mai usor in noul substrat. Se pot efectua doua-trei tratamente la interval de 10-14 zile.
      Incepand din primavara, precum si pe parcursul perioadei de vegetatie, este indicat sa administrati un ingrasamant special formulat pentru cerintele nutritionale ale suculentelor, precum (Ingrasamant Bonsai & Cactusi Kakteendunger, 250 ml), care favorizeaza absorbtia apei si a nutrientilor, ajutand la prevenirea carentelor nutritionale.
      Pentru o dezvoltare corespunzatoare a plantei, este indicat sa respectati cerintele de mediu si ingrijire specifice, mentionate in articolul nostru (Suculente, informatii si sfaturi de ingrijire).

      # 69431
      0 urează frunze verzi
    • CARMEN
      26 ianuarie 2021

      Am si eu crassula ovata la care am descoperit de curand aproximativ acceasi problema. Am atasat foto cu cateva frunze care nu arata deloc bine, unele uscate iar doua dintre ele moi, deshidratate. Substratul este cel original cu care am cumparat-o acum o luna si jumatate deci nu asta este problema in cazul meu. Am atasat foto si cu substratul pentru ca banuiala mea este ca e prea uscat. De fiecare data am udat doar in farfurie si poate prea putin. Este asezata in apropierea unei ferestre de unde primeste lumina in mod indirect. Nu sunt daunatori. Aspectul general al plantei este foarte bun daca se mentine asa. Ce parere aveti?
      Am cumparat de curand de pe site-ul Dvs un ingrasamant organic Blütenpracht 350 ml pe care l-am aplicat cu succes la spathiphillum. Pot folosi si pentru crassula ovata din imagine pentru a ajuta revenirea?

      # 79205
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, Ajutor in gradinaSPECIALIST
      26 ianuarie 2021

      Buna ziua, din detaliile precizate de dumneavoastra, crassula a fost afectata de udarea necorespunzatoare (in tavita, cu cantitati insuficiente de apa). Se recomanda, momentan, eliminarea frunzelor afectate si administrarea unui ingrasamant special pentru cactusi si plante suculente, precum Ingrasamant Bonsai & Cactusi Kakteendunger, 250 ml, pentru a stimula regenerarea plantei. Pe viitor, este indicata udarea corespunzatoare a plantei, direct in substrat, folosind cantitati suficiente de apa si evitand pe cat posibil stagnarea apei in tavita de scurgere. Mai multe informatii despre ingrijirea plantelor suculente puteti regasi in articolul nostru: Suculente, informatii si sfaturi de ingrijire.

      # 79215
      0 urează frunze verzi
      • CARMEN
        26 ianuarie 2021

        Multumesc pentru sfaturi.
        Pot folosi ingrasamantul recomandat si pentru aloe vera? Am citit ca daca ocazional folosim o frunza de aloe vera in scop terapeutic (de uz extern, de exemplu) ar fi bine sa nu aplicam ingrasamant. Totusi cred ca nu ar prinde rau din cand in cand pentru ca are o dezvolare foarte lenta.
        Posibil sa comand acest produs saptamana viitoare, ceea ce inseamna luna februarie. Se poate incepe aplicarea ingrasamantului, bineinteles la inceput poate mai rar decat recomandarea producatorului?

        # 79242
        0 urează frunze verzi
        • Tom Botanistul, Ajutor in gradinaSPECIALIST
          26 ianuarie 2021

          Ingrasamantul recomandat poate fi aplicat la toate genurile de plante suculente, inclusiv Aloe. Administrarea se poate face de la inceputul si pana la finalul perioadei de vegetatie (primavara-toamna), la intervale de 2 saptamani.

          # 80491
          0 urează frunze verzi
          • CARMEN
            2 februarie 2021

            Buna ziua
            Revin din pacate pentru crassula ovata. Am udat treptat bine pamantul si nu am mai remarcat alte frunze moi, deshidratate. In schimb am remarcat cateva frunze nou afectate incepand de la varf care este uscat, albicios si putin ondulat. La atingere frunzele nu cad, se comporta ca niste frunze normale. Daca le las in pace cred ca ele ajung ca frunzele uscate din fotografia de saptamana trecuta care initial am presupus ca s-au uscat de la lipsa apei. Posibil sa fie fainare? Sau este o alta afectiune?
            Eu am deja Amistar. Pot folosi si in acest caz? Sau imi recomandati altceva?
            M-am hotarat sa cumpar si ingrasamantul recomandat pentru suculente pentru o revenire mai rapida dupa tratament.
            Va multumesc

            # 81085
            0 urează frunze verzi
            • Tom Botanistul, Ajutor in gradinaSPECIALIST
              2 februarie 2021

              Intr-adevar, crassula pare sa prezinte simptome de fainare, iar in acest caz, puteti aplica 1-2 tratamente cu fungicidul Amistar, 10 ml, conform dozei si specificatiilor recomandate anterior. Trebuie sa tineti cont de faptul ca inaintea aplicarii tratamentului, este indicat sa eliminati frunzele afectate, pentru a diminua raspandirea bolii. Ulterior, pentru a ajuta la regenera plantei in urma afectiunii, ii puteti administra regulat ingrasamantul pentru cactusi si suculente.

              # 81093
              0 urează frunze verzi
    • Camelia
      15 septembrie 2023

      Buna ziua, am cumpărat o crassula si la o săptămână a început sa cada frunze care se îngălbenesc si cad. Nu am schimbat pământul peste cel original ce pot face sa nu mai cada frunze.

      # 184903
      1 urează frunze verzi
      • Tom BotanistulSPECIALIST
        15 septembrie 2023

        Buna ziua! Pentru a va putea ajuta cu o recomandare, va rugam sa ne oferiti mai multe informatii: Care sunt conditiile de mediu (lumina, umiditate, temperatura)? Cand au debutat simptomele, mai exact? La ce interval de timp realizati udarea si ce volum de apa utilizati? Ati aplicat ingrasaminte sau tratamente fitosanitare? Se poate observa vreun daunator? (daca da, atasati poze cu acesta). Atasati poze cu planta.

        # 184938
        0 urează frunze verzi
Vezi 4 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Suculente

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi