Vezi 1 fir de răspunsuri
  • CRISTINA
   13 aprilie 2024
   3 urează frunze verzi

   Citrice, Lamai – tulpina afectata

   Am un lamai de 3 ani pe care l-am transplantat anul trecut. Din acel moment a pierdut multe frunze si inca nu si-a revenit complet. Este tinut in balcon inchis, expus la lumina, iar in aceasta perioada il udam saptamanal. In trecut (approx 2 ani in urma) i-am descoperit o rana pe tulpina aflata in pamant (coaja era afectata). Am descoperit tulpina cat am putut, am indepartat coaja afectata si am badijonat cu mastic. Atunci si-a revenit pentru ca probabil nu a mai pierdut seva. In aceasta primava, dupa un val mare de inflorire si fructificare am vazut iar un declin si am constatat ca tulpina este mai afectata chiar sub badijonarea anterioara. Nu il udam excesiv, iar la baza ghiveci are un strat de pietris, totusi se simte in pamant un miros de mucegai. Cu ce ar trebui tratate ranile, dezinfectate, badijonate pentru a se putea reface tulpina?

   # 220123

   3 Răspunsuri

   Răspunde
  • Tom BotanistulSPECIALIST
   15 aprilie 2024

   Buna ziua. Din imaginile atasate si conform informatiilor furnizate, usoara depreciere a citricului a putut fi cauzata de umiditatea constanta si ridicata in substrat. In acest caz, se recomanda administrarea a 2-3 tratamente, la interval de 7 zile cu un fungicid biologic precum Dynamic, 100 g, administrat prin udare la radacina, in doza de 10 g/ 10 L apa (in momentul in care substratul este uscat in primii centimetri de la suprafata). Este important sa preparati un volum de solutie corespunzator unui singur tratament (respectand dozajul mentionat), deoarece amestecul deja preparat nu are o valabilitate mai mare de 24 ore. Inainte de efectuarea tratamentului puteti avea in vedere inlocuirea substratului de la suprafata ghiveciului cu unul nou, special conceput pentru citrice (Substrat Profesional Citrice, 20 litri).
   In continuare, se recomanda mentinerea constanta a conditiilor de mediu, ingrijirea plantei conform cerintelor specifice Citrici, informatii si sfaturi de ingrijire si fertilizarea regulata cu un produs special conceput pentru citrice, precum Citrus Fluid, 350 ml, administrat prin udare, conform informatiilor de pe eticheta produsului.

   • Acest răspuns a fost modificat acum O lună, 2 săptămâni de către Tom Botanistul.
   # 220754
   0 urează frunze verzi
   • CRISTINA
    15 aprilie 2024

    Va multumesc pentru raspuns. Cred ca am avut un substrat cu o proportie prea mare de nisip care a pastrat umiditatea excesiv, chiar daca udam corespunzator.
    Inca o intrebare. Are vreun rost tratarea tulpinii cu rasina si/sau acoperirea cu mastic, desigur in paralel cu administratea tratamentului? Problema este ca ar trebui sa dezveleac destul de mult din tulpina din substrat. Am scos destul de mult din cel existent, insa trebuie rupte si cateva radacini pentru a ajunge la baza ranilor. Daca nu este obligatorie badijonarea, atunci nu il voi stresa.

    # 220917
    1 urează frunze verzi
Vezi 1 fir de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

Alege planta sau dăunătorul
pentru a putea posta sau căuta în comunitate
lupa de căutare
Caută
Orhidee
artar-sfaturi-ingrijire
Artar
tomate-cultivare-ingrijire
Tomate, Rosii
Gazon - peluze
Suculente
Albizia-sfaturi-ingrijire
Albizia
Leandru
busuioc-cultivare-ingrijire
Busuioc
liliac-sfaturi-ingrijire
Liliac
magnolia-sfaturi-ingrijire
Magnolia
Buruieni Dicotiledonate
iasolie-lamaita-flori-albe
Iasomie (Lamaita)
daunatori-igiena-publica
Daunatori Pest Control
arbusti cultura
Arbusti Fructiferi
hortensia-sfaturi-ingrijire
Hortensia
Cires
samburoase-semintoase
Samburoase si Semintoase
Mar
conifere-sfaturi-ingrijire
Arbori si arbusti coniferi

Discuție nouă despre

Despre Citrice
în Comunitatea Botanistii poți să:
creion

Modifică

desen discutie 2 oameni

citești și participi la 428 discuții despre Citrice

Scrii o postare nouă:
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi