Vezi 1 fir de răspunsuri
    • Maria
      18 februarie 2025
      5 urează frunze verzi

      Cires, trunchi crapat

      În trecut era un pom care dădea mult rod bun.
      De acum doi ani a început să dea tot mai puțin , anul trecut mult mai puțin… o parte din el (creangă) nu a avut prea multe frunze însă a înflorit și a avut rod … rodul însă a stagnat nu a fost în rând rodul de pe crengile cu frunze mai multe.
      Nu l-am trata cu nimic , nu am știu ce să cerem pentru problema lui pentru ca nu am știu care ar fi.
      Îl dăm cu var pe trunchi cum știm din bătrâni în fiecare primăvară… atât
      În rest de când a început să aibă probleme are o ceață care curge din ele și se face tare în timp.. mi se pare ca s-a și crăpat în a locuri pe trunchi. Atașez folografii și sper să mă ajutați să nu îl pierd deoarece e singur copac pe care îl avem și ne e foarte drag 🙁

      Attachments:
      # 274318

      1 Răspuns

      Răspunde
    • Tom BotanistulSPECIALIST
      18 februarie 2025

      Buna ziua. Cleiul de pe tulpina ciresului, cunoscut sub denumirea de gomoza, nu reprezinta o boala in sine, ci este o reactie a pomului la diversi factori de stres, precum boli, daunatori (in special sfredelitori), rani mecanice, crapaturi cauzate de variatiile de temperatura sau inghet, seceta etc. In unele cazuri, prezenta cleiului poate indica infectarea pomului cu anumite boli (ex. cancere, monilioza), care patrund in trunchi si ramuri prin ranile existente, insa pentru o diagnosticare exacta este necesara efectuarea unei analize de laborator.
      Totusi, in cazul de fata se recomanda curatarea zonelor afectate cu o unealta ascutita si dezinfectata, pana la nivelul lemnului sanatos. Dupa acest proces, ranile trebuie tratate cu o solutie pe baza de cupru, precum Bouillie Bordelaise WDG, Zeama Bordeleza, 50 g. Pentru aplicare, un pliculet de produs se dizolva intr-o cantitate mica de apa, pana la formarea unei paste si se aplica cu pensula pe rani.
      De asemenea, pe tulpina si ramuri se observa prezenta lichenilor, care apar de obicei pe pomii batrani, in declin sau supusi unor conditii de stres, precum excesul de umiditate. Desi lichenii nu afecteaza direct sanatatea pomilor, acestia pot deveni gazda pentru ciuperci patogene si insecte. In acest caz, se recomanda curatarea lor prin razuire, pe cat posibil, urmata de tratarea pomului cu un fungicid cupric precum Champ 77 WG, 20 g sau Bouillie Bordelaise WDG, Zeama Bordeleza, 50 g (produsul ales se va dizolva in 10 L de apa si se poate aplica astfel incat substanta sa acopere pomul in intregime, tratamentul se poate realiza dupa ce s-a curatat pomul de licheni si clei, iar pasta cuprica de pe rani s-a uscat – tratamentul se recomanda sa fie efectuat in zile cu temperaturi pozitive, preferabil peste 5℃, lipsite de vant puternic sau precipitatii).
      In perioada de repaus vegetativ, pentru prevenirea daunatorilor care ierneaza pe pomi, este recomandata aplicarea unui ulei horticol, precum Ovipron Top, 250 ml sau Mospilan Oil 20 SG 10, 3 g + 50 ml. Tratamentul se aplica in zile fara inghet (la 10 zile dupa aplicarea fungicidului), acoperind bine tulpina si ramurile, in special in zonele cu crapaturi.
      Pentru a preveni aparitia gomozei in viitor, este esentiala mentinerea unei stari de sanatate optime a pomului prin asigurarea unei umiditati corespunzatoare, fertilizarea echilibrata (Plan fertilizare pomi fructiferi) si efectuarea tratamentelor preventive in functie de fenofaza (Cires - Program de tratamente).
      Nu in ultimul rand, in aceasta perioada este important sa se efectueze taierile regulate ale ciresului, deoarece acestea contribuie la o buna aerisire a coroanei, prevenirea ranilor majore si reducerea riscului de infectii si stres asupra pomului. Taierile trebuie realizate corect, folosind unelte bine ascutite si dezinfectate (ex: Fierastrau telescopic Lisam, Foarfeca de mana Lisam, Foarfeca de forta Lisam), pentru a evita transmiterea bolilor si pentru a ajuta pomul sa se refaca mai rapid.

      • Acest răspuns a fost modificat acum O lună de către Tom Botanistul.
      # 274347
      0 urează frunze verzi
Vezi 1 fir de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

Filtrează
Alfabetic

Sortare

Discuție nouă despre

Despre Cires
în Comunitatea Botanistii poți să:
creion

Modifică

desen discutie 2 oameni

citești și participi la 272 discuții despre Cires

Scrii o postare nouă:
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


Estimare livrare

Afișează puncte
Înapoi