Vezi 1 fir de răspunsuri
    • Corina
      27 iunie 2024
      3 urează frunze verzi

      Cires japonez, a inceput sa se usuce treptat

      Buna ziua,
      Am in curte un cires japonez. L-am plantat anul trecut in toamna, anul acesta a inverzit, a facut pana si o floricica mica. De aproximativ trei saptamani a inceput sa se usuce treptat. Am verificat frunzele, nu pare sa aiba un daunator vizibil, in schimb pare sa aiba o acumulare de rasina pe trunchi. Mentionez ca este udat la 3 – 4 zile, iar pana sa inceapa caldura puternica si uscarea lui, aprox 1 data pe saptamana. Daca m-ati putea ajuta cu un sfat as aprecia. Mi-ar parea tare rau sa se usuce tot.
      Multumesc!

      # 235819

      3 Răspunsuri

      Răspunde
    • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
      28 iunie 2024

      Buna ziua. Pentru a va putea ajuta cu recomandari, va rugam sa verificati cu atentie si sa ne comunicati daca observati prezenta unor daunatori sau alte simptome pe partea inferioara sau superioara a frunzelor, pe lujeri, pe ramuri sau pe tulpini (ex. daunatori, depuneri, excrescente, panze foarte fine, pete, decolorari delimitate). In cazul in care observati simptome neobisnuite, va rugam sa le descrieti cat mai detaliat (forma, culoare, structura etc. – ex. daca sub acumularea de substanta identificata pe trunchi exista orificii sau crapaturi, daca diverse formatiuni pot fi indepartate cu unghia/strivite). De asemenea, va rugam sa atasati cateva fotografii cu planta in ansamblu (in intregime), respectiv cateva fotografii realizate de aproape, cu focalizare pe simptomele de depreciere observate pe trunchi si pe lujeri/ramuri (inclusiv pete albe care se observa neclar in fotografiile atasate). In plus, va rugam sa descrieti conditiile de mediu specifice zonei respective (lumina, precipitatii, temperaturi, sol) si sa precizati daca ati utilizat ingrasaminte, daca ati efectuat tratamente fitosanitare, daca ati utilizat erbicide in apropiere, precum si alte informatii care pot fi relevante in acest caz.

      # 236025
      0 urează frunze verzi
      • Corina Vilcu
        28 iunie 2024

        Buna ziua, in aceasta dimineata am observat cateva panze foarte fine. Pe crengute exista intr-adevar pete de culoare alba. Formatiunile de pe trunchi pot fi indepartate cu unghia si parca lasa in urma o gaura mica.
        Conditii de mediu:
        – soare pana la ora 13:30-14:00;
        – precipitatii scazute in ultimele saptamani;
        – temperatura – intre 18 (noaptea) si 38 (ziua);
        – solul este mai degraba argilos;
        – localizare – Ilfov, Vidra;
        – n-am uitilizat erbicid;
        – s-a aplicat fertalga si iron green gazonului din preajma sa;
        Las atasate pozele. Multumesc!

        # 237315
        1 urează frunze verzi
        • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
          28 iunie 2024

          Pe trunchi se observa prezenta unui clei (fenomen intalnit sub numele de gomoza). Acesta nu reprezinta o boala in sine, ci o reactie a arborelui la stres cauzat de diversi factori, precum boli, daunatori (in special sfredelitori), rani mecanice, crapaturi aparute in urma oscilatiilor de temperatura sau a inghetului, seceta, efectuarea taierilor in conditii de umiditate ridicata etc. Totodata, in unele cazuri prezenta cleiului poate fi asociata cu aparitia unor boli (ex. cancere) care patrund in trunchi si in ramuri prin intermediul ranilor, insa pentru o identificare exacta, este necesara efectuarea unei analize de laborator.
          Pe lujeri si ramuri subtiri se observa cel mai probabil prezenta lenticelelor (pete albe).
          In ceea ce priveste panzele, daca acestea apartin paianjenilor comuni, atunci nu este necesara interventia in vre-un fel. In cazul in care panzele sunt asemanatoare celor produse de acarieni (Acarienii la plantele ornamentale - identificare si combatere), se recomanda efectuarea tratamentelor specifice cu acaricide (pentru mai multe sfaturi puteti reveni cu un nou mesaj si fotografii, daca este cazul).
          Natura deprecierii nu poate fi precizata pe baza informatiilor oferite si a fotografiilor atasate, insa cel mai probabil este vorba de un cumul de factori biotici si abiotici neprielnici. Dintre acestea se evidentiaza stresul suferit la plantare, conditiile edafice neprielnice, lipsa fertilizarii adecvate dupa plantare, conditiile climatice neprielnice, umiditatea neadecvata la nivelul solului si altele. Este cunoscut faptul ca sansa de prindere a puietilor este mai redus in cazul exemplarelor de dimensiuni mari. In general, formarea mugurilor are loc in toamna sezonului precedent de vegetatie, iar infrunzirea are la baza elementele nutritive asimilate si depozitate in aceeasi perioada (aparitia frunzelor nu poate fi corelata cu prinderea puietului plantat in toamna anului precedent). Stresul suferit la transport, manipulare, schimbarea conditiilor de mediu si plantare poate avea efecte pe o perioada mai indelungata de timp, in functie de capacitatea de prindere si regenerare a plantei, respectiv de conditiile de mediu si de ingrijire oferite.
          Se recomanda eliminarea regulata a frunzelor depreciate. In plus, se recomanda afanarea regulata a stratului superficial al solului din jurul arborelui, respectiv pastrarea unei portiuni de teren permanent afanat si lipsit de diverse materiale sau vegetatie, cel putin pe aria raspandirii radacinilor. De asemenea, este esentiala asigurarea conditiilor optime de vegetatie (Cires japonez, informatii si sfaturi de ingrijire). Pentru stimularea dezvoltarii radacinilor in noul mediu, puteti avea in vedere administrarea unui ingrasamant cu microorganismele benefice in compozitie, care contribuie in acelasi timp la imbunatatirea calitatii solului si la stimularea inradacinarii, precum AMN BonaVita, 500 ml sau Stimulator Inradacinare Manna Wurzelforte, 1 litru sau AMN Nordalge, 500 ml, aplicat prin udare la radacina (dupa afanarea prealabila a solului), conform recomandarilor de pe eticheta produsului ales. De asemenea, puteti avea in vedere aplicarea regulata a unui ingrasamant cu efect de sporire a cresterii si dezvoltarii optime a plantelor, precum Ingrasamant Intarire Plante Brennnessel mit Rainfarn, 350 ml sau Spray Organic pentru Intarire Plante Gradina, 500 ml, prin pulverizare foliara, conform instructiunilor din descrierea produsului ales.
          Avand in vedere starea actuala a plantei si cele mentionate, nu se poate preciza cu exactitate evolutia acestuia pe viitor.

          # 238971
          0 urează frunze verzi
Vezi 1 fir de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

Filtrează
Alfabetic

Sortare

Discuție nouă

cires-japonez-sfaturi-ingrijire
Despre Cires japonez
planta planta
Întreabă-mă orice, de la sfaturi simple de udare și fertilizare până la soluții pentru combaterea dăunătorilor. 🌱🐞
planta planta

Citește și participă la discuții despre Cires japonez

31 discuții active
Scrie o postare nouă:
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


Estimare livrare

Afișează puncte
Înapoi