cires cu frunze uscate si fructe cazute

Acest subiect conține 3 răspunsuri are 2 voci și a fost actualizat ultima dată de  Ela Botanista, Ajutor in Gradina 23 august 2019 la 2:35 pm.

 • Autor
  Mesaje
 • 3 Răspunsuri
 • #23970 Răspuns
  Carmen

  Buna ziua, Oameni Buni !
  Va voi relata povestea unui cires “batran” de 10 ani, care in aceasta primavara a inverzit si-a inflorit mai mult ca oricand! Era o madrete.. Apoi, cand din primele flori au incaput sa se iveasca fructele, parca l-a cuprins o tristete profunda… Rand pe rand, frunzele s-au uscat si-au cazut…florile si-au piedut din frumusete si s-au scuturat, fructele s-au oprit din crestere, desprinzandu-se si ele de pe ramuri, poposind mai apoi, la poalele pomului neputincios, care-si isi duce suferinta tacuta, mai departe…Din scoarta ii siroiesc lacrimi cleioase ..Multe…prea multe.. O parte din ramuri si-au tipat disperarea, pana s-au uscat. Altele, sunt goale sub arsita verii si par deja rapuse. Cum sa raspundem strigatului de ajutor al pomului care n-ar vrea sa moara desi pare condamnat ?? Stiu ca aveti o bagheta magica … Ati vrea s-o indreptati asupra lui???
  …multumesc, Carmen

 • #23991 Răspuns
  Ela Botanista, Ajutor in Gradina

  Buna ziua, din descrierea dumneavoastra acesta a suferit cel mai probabil de monilioza. Ati precizat si ca a inflorit destul de abundent. Acest lucru corelat cu monilioza a dus la epuizarea resurselor pomului.
  Din pacate, acum nu prea aveti cum sa mai interveniti, mai ales ca, avand in vedere ca si-a pierdut o mare parte din frunze, acesta nu se poate pregati corespunzator pentru iarna (sa-si acumuleze substantele necesare), deci este posibil sa nu reuseasca sa treaca cu bine.
  Se poate insa sa porneasca in vegetatie la anul. Ceea ce puteti face este sa efectuati tratamentele din repaus cu un fungicid pe baza de cupru si un ulei mineral, descrise in articolul urmator: https://www.botanistii.ro/blog/tratamente-la-pomi-fructiferi-cu-uleiuri-si-substante-pe-baza-de-cupru/ si sa vorbiti cu un specialist pentru a va efectua taierile.

 • #24005 Răspuns
  Carmen

  Buna ziua, din nou !! Va multumesc stimata domnisoara Ela, pentru informatii. Am omis sa precizez ca ciresul in cauza a fost “hranit” doar cu ingrasamant natural si primele simptome de imbolnavire le-a manifestat ( coincidenta sau nu ???…) dupa lansarea unor rachete antigrindina in zona, “eveniment” care a produs suspiciuni serioase unor vecini, ce se confrunta cu acelasi fenomen. Voi tine cont de recomandarile oferite si cine stie?? poate anul viitor, primiti ca semn de recunostinta, un borcanel d e dulceata !!!
  Cu consideratie,
  Carmen

 • #24072 Răspuns
  Ela Botanista, Ajutor in Gradina

  Buna ziua, acestea au rolul de a proteja culturile, nu trebuie sa le afecteze. Si, desigur, va rugam sa ne tineti la curent cu evolutia acestuia.


N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin email când apare un răspuns nou.

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Sunt de acord cu Politica de Confidențialitate.
Adaugă răspunsul tău:
Informația ta:Mărimea maximă a documentului este 5000 KB.Adaugă fișier<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">