• Acest subiect are 2 răspunsuri, 2 voci și a fost actualizat ultima dată 21 martie 2023 la 13:23 de Horatiu Graur.
Vezi 1 fir de răspunsuri
    • Horatiu Graur
      20 martie 2023
      1 urează frunze verzi

      Cires – bacterie sub clei

      Ciresul nostru batran are multe rani mai vechi (dinainte sa fim noi proprietari) la care el s-a aparat formand clei.
      Atasez cateva poze si as dori sa imi confirmati daca dunga din poze unde curatam noi este bacteria respectiva (noi asa banuim) si daca trebuie sa curatam pana devine lemnul alb? Dupa ce terminam o sa dam cu solutie cuprica si dupa umplem cu chit de lemn si acoperim peste cu mastic cupric. Oare este in regula?
      Una dintre poze arata creanga care pare umflata: are rana si pe o parte si pe alta. Multumesc!

      # 157656

      2 Răspunsuri

      Răspunde
    • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
      21 martie 2023

      Buna ziua. Pe ramurile ciresului pare sa fie prezent un clei (fenoment intalnit sub numele de gomoza). Gomoza nu reprezinta o boala in sine, ci o reactie a pomului fructifer la stres cauzat de diverse boli, daunatori (in special sfredelitori), rani mecanice, crapaturi aparute in urma oscilatiilor de temperatura sau a inghetului, seceta, efectuarea taierilor in conditii de umiditate ridicata etc.
      Totodata, prezenta cleiului respectiv este asociata cu aparitia unor cancere care patrund in trunchi si in ramuri prin intermediul ranilor, insa pentru o identificare exacta, este necesara efectuarea unei analize de laborator. Intrucat impotriva cancerului nu exista tratament, in general, se recomanda indepartarea partilor afectate sau a intregului exemplar si distrugerea acestuia prin ardere.
      Totusi, daca doriti, puteti incerca sa curatati zonele afectate pana la lemn sanatos (cu unelte ascutite si dezinfectate in prealabil). Apoi se aplica pe rani o pasta pe baza de cupru ca: Bouillie Bordelaise WDG, Zeama Bordeleza, 50 g. Un pliculet de zeama bordeleza se dizolva intr-o cantitate mica de apa (0.5 litri), astfel incat sa formeze o pasta. Cuprul are un efect bactericid, fungicid si ajuta la cicatrizarea rapida a ranilor. Dupa ce dezinfectati bine cu solutia albastra, iar aceasta se usuca, se recomanda aplicarea unui mastic pentru cicatrizare: Tree plaster – Cicatrizant, 300 g sau Arbosan Rasina Bio, 350 g.

      # 157706
      1 urează frunze verzi
      • Horatiu Graur
        21 martie 2023

        Multumesc! Am curatat cat am putut acolo, am aplicat solutie cuprica (sulfat de cupru) iar dupa ce s-a uscat am umplut gaurile cu mastic de lemn. Cand se usca masticul, o sa il acoperim cu mastic cupric. De taiat nu putem sa taiem ramurile de acolo pentru ca sunt sarpante principale la cires (care are 9m inaltime). Vindecam cat putem si vedem ce se intampla in timp.

        # 157747
        2 urează frunze verzi
Vezi 1 fir de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

Anulare
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Cires

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi