Vezi 1 fir de răspunsuri
  • Mihai
   20 mai 2024
   3 urează frunze verzi

   Chiparos, ace maronii la Cupressus Arizonica

   Salutare,
   Am doua exemplare de Cupressus Arizonica, unul in ghiveci si altul plantat la final de martie.
   Cel din ghiveci a capatat de pe la jumatatea lunii aprilie aceasta culoare maronie a acelor, iar la cel plantat am observat ca incepe de vreo doua saptamani sa apara acelasi comportament.
   Mentionez ca acele nu cad la atingere si crengile au flexibilitate deci nu e uscat, doar culoarea este anormala.
   Mentionez ca udarea se face prin picurare la 2 zile pentru cel plantat, solul este unul argilos, dar sapatura a fost mult mai mare decat ghiveciul si s-a inlocuit cu pamant curat vegetal. Sta preponderent la umbra, nu ajunge soarele decat la apus pe el.
   Cel din ghiveci sta in semiumbra si primeste udare la furtun saptamanal.
   Ce tratament as putea sa le aplic pentru a le restaura verdele natural si protectie impotriva daunatorilor si a bolilor cunoscute?
   Multumesc!

   # 226715

   1 Răspuns

   Răspunde
  • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
   22 mai 2024

   Buna ziua. Plantele din imagini par a fi afectate de un cumul de factori biotici si abiotici, precum conditiile de mediu neprielnice (in special lumina insuficienta), umiditatea ridicata si/sau constanta la nivelul radacinilor (chiparosul de Arizona fiind adaptat climatului secetos), lipsa unor nutrienti esentiali (carente nutritive) si altele, in functie de caz.
   In cazul in care nu ati identificat prezenta unor daunatori sau a altor simptme, se recomanda indepartarea tuturor portiunilor de planta afectate, cu ajutorul unor instrumente bine ascutite si dezinfectate in prealabil (ex. Foarfeca Power Pruner). In plus, este importanta eliminarea stratului de pietris si a foliei (daca este cazul) de la baza coniferului plantat in curte, respectiv pastrarea unei portiuni de teren permanent afanat si lipsit de vegetatie/diverse materiale in jurul plantelor, cel putin pe aria raspandirii radacinilor. Avand in vedere faptul ca activitatea si propagarea agentilor fitopatogeni este stimulata de umiditatea ridicata si constanta la nivelul radacinilor, udarea se recomanda a fi efectuata exclusiv la radacina, in functie de temperaturile inregistrate si de precipitatiile cazute, doar atunci cand pamantul este uscat la suprafata. Stropirea coniferelor cu apa este contraindicata, deoarece umiditatea la nivelul foliajului si umiditatea constanta la baza arborilor reprezinta un mediu propice pentru instalarea si propagarea bolilor fungice.
   In continuare, se recomanda asigurarea conditiilor optime de mediu si de ingrijire pentru aceste specii (Chiparosi, informatii si sfaturi de ingrijire), respectiv fertilizarea optima a coniferelor, cu ingrasaminte specifice (ex. AMN BonaVita, 500 ml prin udare la radacina si Evergreen Fluid, 350 ml prin pulverizare foliara – Plan fertilizare arbori si arbusti coniferi).
   In ceea ce priveste tratamentele fitosanitare, intrucat plantele ornamentale pot fi afectate de numerosi agenti patogeni (spre deosebire de anumite legume sau pomi fructiferi la care pot fi enumerati daunatorii si bolile specifice), iar atacul acestora este imprevizibil in timp si in spatiu, efectuarea stropirilor preventive este adesea ineficienta. Astfel, in general, plantele ornamentale se verifica periodic, tratamentele fiind aplicate doar in cazul in care se observa prezenta unor daunatori sau simptome de boala. In astfel de cazuri, se recomanda consultarea sfaturilor unor specialisti inca de la primele semne de afectiune.
   Avand in vedere starea actuala a coniferelor si cele mentionate, nu se poate preciza cu exactitate evolutia acestora pe viitor (in special in cazul exemplarului din ghiveci).

   # 227331
   0 urează frunze verzi
Vezi 1 fir de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

Alege planta sau dăunătorul
pentru a putea posta sau căuta în comunitate
Caută
ingrijire-plante-ornamentale-de-exterior
Plante Ornamentale de Exterior
gandaci-solutii-combatere
Gandaci
alocasia-sfaturi-ingrijire
Alocasia
arbore-lalea-sfaturi-ingrijire
Arborele lalea
Citrice
peperomia-sfaturi-ingrijire-cultivare
Peperomia
gazania-sfaturi-ingrijire
Gazania
tomate-cultivare-ingrijire
Tomate, Rosii
Bonsai
vita-de-vie-cultivare-ingrijire
Vita de vie
cartof-dulce-cultivare-ingrijire
Cartof dulce
thuja-sfaturi-ingrijire
Tuia
ardei-cultivare-ingrijire
Ardei
Ficus
paulownia-sfaturi-ingrijire
Paulownia
plante-ornamentale-interior-ingrijire
Plante Ornamentale de interior
Buruieni Dicotiledonate
fasole-cultivare-ingrijire
Fasole
lonicera-sfaturi-ingrijire
Lonicera
Cactusi

Discuție nouă despre

chiparos-sfaturi-ingrijire
Despre Chiparos
în Comunitatea Botanistii poți să:
creion

Modifică

desen discutie 2 oameni

citești și participi la 165 discuții despre Chiparos

Scrii o postare nouă:
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi