Vezi 18 fire de răspunsuri
    • ghenea gyongyver
      12 mai 2015
      28 urează frunze verzi

      ce fungicid avem nevoie pentru tuia pentru aspectul de crengi maro

      As dori sa va intreb daca tratamentul pentru tuia pentru aspectul de crengi maro se poate aplica si pentru brazii leylandi si daca puteti sa-mi spuneti exact de ce fungicid avem nevoie va multumesc anticipat pentru atentia acordata!

      # 59255
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      13 mai 2015

      Pentru bolile care apar la Tuia va recomandam sa aplicati fungicide pe baza de cupru precum Champ 77 WG, 20 g, 20 g dizolvate la 10 litri de apa, sau Dithane (Dithane M 45, 20 g ), 20 g diluate in 10 litri de apa. Aceste substante se aplica pe cat posibil pe toata planta, astfel incat sa ajunga si pana la tulpina. Acest tratament se repeta dupa 5 – 7 zile. Inainte de aplicarea solutiei este indicat sa curatati bine plantele de zonele uscate. Ca ingrasamant puteti folosi Fir Fluid, 350 ml sau Evergreen Fluid, 350 ml. Acest tratament il puteti aplica si pentru brazi.

      # 59256
      3 urează frunze verzi
    • Sandu
      5 iulie 2015

      am plantat 5 tuia acum 4 zile si acum am observat ca unele frunze se fac maro.Intrebarea este : trebuie sa le fac ceva tratament ;sa nu-i mai ud foarte mult ( ii ud dimineata si seara ,si tot atunci le fac dus )va rog un raspuns .Multumesc

      # 59257
      2 urează frunze verzi
      • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
        6 iulie 2015

        La tuia, puteti efectua tratamente cu fungicide pe baza de cupru cum ar fi Zeama Bordeleza (Bouillie Bordelaise WDG, Zeama Bordeleza, 50 g), Champ (Champ 77 WG, 30 g) sau Curzate Manox (Curzate Manox, 25 g). Precizam ca umiditatea crescuta pe o perioada indelungata de timp poate duce la aparitia bolilor. Puteti aplica si un ingrasamant cum ar fi Sarea Amara (Sare amara lichida 3 litri).

        # 59258
        0 urează frunze verzi
    • pughiuc sorin
      10 iulie 2015

      va rog sa ma lamuriti intr o problema. Lucrez la amenajarea unei gradini incepand cu luna mai,iunie. Am plantat in aceasta perioada aprox 200 tuya smaragd si tuya brabant si aprox 10% dintre ei usor;usor se inmaronesc si apoi se usuca. Mentionez ca solul este unul argilos(in aceasta gradina mai sunt plantati tuya si merg f bine),deasemeni au fost calduri f mari. Puteti va rog sa mi spuneti care ar putea fi cauza? Cu stima

      # 59259
      0 urează frunze verzi
    • dan lung
      17 august 2015
    • trifan mihai
      22 august 2015

      Am plantat 12 Tuia smaragd {specialistul } , in toamna anului 2012 . Inaltimea pomilor 1.70-1.80 m. S-tr-un timpau dezvoltat frumos , au fost ingrijiti corespunzator si totusi dupa doi ani unul s-a uscat in timp scurt , iar acum doua saptamani am observat ca acele la patru dintre pomi se usuca . Ce sa fac si daca exista sanse de recuperare ? Multumesc !

      # 59265
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      22 august 2015

      Exista posibilitatea ca pomii dumneavoastra sa fie afectati de o boala, in acest caz, puteti efectua tratamente cu fungicide pe baza de cupru cum ar fi Zeama Bordeleza (Bouillie Bordelaise WDG, Zeama Bordeleza, 50 g), Curzate Manox (Curzate Manox, 25 g) sau Champ (Champ 77 WG, 30 g). Unul din motivele pentru care se mai pot usca pomii este deficienta de magneziu, in cazul acesta se poate aplica un ingrasamant ca Sarea Amara (Sare amara lichida 3 litri).

      # 59266
      0 urează frunze verzi
    • liviu manziuc
      20 septembrie 2015

      contra ingalbenirii frunzelor de tuia de la interior la exterior este corecta folosirea de Polyram DF 80% metiram? Va multumesc.

      # 59267
      0 urează frunze verzi
      • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
        20 septembrie 2015

        Fungicidul Polyram nu este indicat pentru tratamentele la tuia. Pentru acesti pomi cele mai recomandate produse sunt cele pe baza de cupru cum ar fi Zeama Bordeleza (Bouillie Bordelaise WDG, Zeama Bordeleza, 50 g), Champ (Champ 77 WG, 30 g) sau Alcupral (Alcupral 50 PU, 1 kg).

        # 59268
        0 urează frunze verzi
    • simona
      24 octombrie 2015

      Am plantat pt prima data in gradina, acum 1luna tuja columnaris si tuja occidentalis de1.20m(am folosit pamant special de conifere Composana parca) si am observat cam de 2 saptamani ca ramurile se coloreaza in galben-ruginiu vested pornind de la baza, dar si pe tulpina, dar inca n-au cazut…cu ce ar trebui sa le stropesc avand in vedere ca afara s-a lasat frig si cam bate vantul? multumesc anticipat

      # 59269
      0 urează frunze verzi
      • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
        24 octombrie 2015

        Va fi necesar sa efectuati tratamente cu fungicide pe baza de cupru cum ar fi Zeama Bordeleza (Bouillie Bordelaise WDG, Zeama Bordeleza, 50 g) sau Funguran (Funguran OH 50 WP, 30 g). Este indicat ca tratamentele sa se repete la 7 zile. Aplicarea solutiei se poate face in perioadele cu vant scazut, in timpul zilei, cand temperaturile trec de 0 grade.

        # 59270
        0 urează frunze verzi
    • lucian
      6 noiembrie 2015

      Am 30 de Tuja, din pacate nu stiu specia dar recunosc din descrierea de pe site ca simptomele necrozei, ce tratament este cel mai indicat sa le fac acum (toamna) sunt pusi din primavara si merg destul de prost, au pierdut frunze, au si ceva uscatura ce avanseaza din interior si parca, unii dintre ei au o culoare spre movaliu in loc de verde clar. Astept cu interes indicatiile dumnevoastra. Multumesc!

      # 59271
      0 urează frunze verzi
    • andrei
      14 decembrie 2015

      Este reversibila sanatatea tuiei dupa necrozarea ramurilor din interior spre exterior? Dupa tratament,bineinteles! Si daca tratamentul ei il pot face si pe vremea asta in zilele mai insorite si mai calduroase?

      # 59273
      0 urează frunze verzi
      • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
        14 decembrie 2015

        Tratamentul la thuja se poate aplica in orice zi, daca nu ploua, iar temperatura aerului depaseste 7 grade, astfel incat sa nu inghete apa pe planta.
        Chiar daca frunzele sunt uscate este posibil ca planta inca sa traiasca, de aceea verficati prin ruperea unei crengute. Daca partea din interior este este verde aceasta o sa-si revina din primavara.

        # 59274
        0 urează frunze verzi
    • Remus Bordeanu
      21 martie 2016

      Am câţiva thuja la care au apărut crengi maro. Urmând sfaturile d-voastră din comentariile anterioare, i-am stropit cu Funguran. Să repet cu Dithane? Să adaug şi un insecticid? Crengile maro trebuie înlăturate? S-ar putea să se fi urinat câinele pe ei? Adaug si câteva poze. Vă mulţumesc.

      # 59275
      0 urează frunze verzi
      • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
        21 martie 2016

        Ramurile uscate trebuiesc taiate si arse acum in primavara. Dar infectia este destul de severa si vor fi sectionate destul de multe ramuri. Dupa ce se tund, se vor aplica fungicide pe baza de cupru in continuare. Iar pentru stimularea cresterii se poate administra un ingrasamant ca Amalgerol (Amalgerol, 100 ml).

        # 59280
        0 urează frunze verzi
    • Alexandra
      24 mai 2016

      Buna seara, am 10 thuia in ghiveci de 140 cm inaltime, intentionez sa ii plantez dar azi ma vazut la 2 din ei ca la varf au inceput de sa se usuce funzele. Am vazut ca recomandati mai multe produse pentru a combate boala asa ca nu stiu ce sa aleg 🙂 ma puteti ajuta sa imi spuneti care e cel mai bun 🙂 si de ce cantitate de produs am nevoie pentru 10 pomi si cum se dilueaza. V multumesc!

      # 59281
      0 urează frunze verzi
    • ionut
      17 martie 2017

      cand eu gazonul ud si tuia este vre-o problema?

      # 59283
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      17 martie 2017

      Repetati intrebarea, va rog. Nu inteleg la ce va referiti.

      # 59284
      1 urează frunze verzi
    • Dani
      29 martie 2017

      Buna ziua, prin noiembrie am plantat 4 Thuja occidentalis Golden Globe intr-un parculet si la doi dintre ei au aparut crengi maro. Doar unul e afectat mai grav dupa cum se pot vedea si in poze celalalt doar un pic. Petele maronii au inceput sa apara de prin ianuarie. Deasemenea in zona celui afectat mai grav curgea apa de la burlan si astfel solul era mult mai umed in zona lui, se poate sa fi aparut de la prea multa apa? Imi spune-ti va rog cum sa procedez si care fungicid ar fi cel mai bun? Multumesc.

      # 59285
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      29 martie 2017

      Cu siguranta apa in exces este daunatoare si poate duce atat la putrezirea radacinilor cat si la aparitia unor boli. Incercati sa il mutati in alt loc, transplantand cu cat mai mult pamant pe radacini. Portiunile afectate se taie pana la partea sanatoasa, se scutura bine arbustul de toate posibilele resturi iar acestea se strang in totalitate si se distrug prin ardere. Se aplica tratamente la intervale de 7-10 zile, alternand 2 produse precum Champ (Champ 77 WG, 30 g) si Ortiva (Ortiva 250 SC, 10 ml). Se efectueaza 3-4 tratamente. Se recomanda administrarea unui ingrasamant ce ajuta planta sa-si revina mai repede din stres. Se poate utiliza unul organo-mineral de tip NPK cu magneziu (Ingrasamant conifere si arbusti decorativi Hauert, 1 kg). Foliar (pe frunze) se poate aplica un ingrasamant special formulat pentru cerintele nutritionale ale coniferelor precum Fir Fluid, 350 ml sau Evergreen Fluid, 350 ml, conform specificatiilor de pe eticheta.

      # 59289
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      11 octombrie 2019

      Buna ziua, va rugam sa ne precizati mai multe detalii: ce tratamente ati efectuat (produse, modul in care le-ati diluat, intervalul dintre acestea), daca ati eliminat partile uscate inainte de aplicarea tratamentelor si de asemenea, cand au fost plantati. Va asteptam raspunsurile.

      # 59295
      0 urează frunze verzi
    • Valentin
      11 octombrie 2021

      Va rog sa ma ajutați cu un tratament pentru problema uscarii frunzelor de la interior la exterior. Am atașat și o poza.
      Menționez ca la 1 bucata vârful s-a uscat iar frunzele au o culoare alb-gri.
      Va mulțumesc!

      # 109398
      0 urează frunze verzi
  • Spațiul pentru comentarii este închis iar cuvintele pot decide să-și ia o pauză, uneori.

    Acesta este momentul potrivit pentru a ne relaxa și a ne bucura de informațiile pe care le-am găsit deja.

Vezi 18 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

thuja-sfaturi-ingrijire
ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Tuia

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi