Vezi 1 fir de răspunsuri
    • Gavril Filip
      30 iunie 2021
      0 urează frunze verzi

      Ce boală are gazonul cu pete?

      Bună ziua,
      Cer ajutor în identificarea și tratarea bolii gazonului. Petele din imagini au început să apară acum 10 zile la sfârșitul unei perioade ploioase. Dimineața observ acele pânze în jurul ierbii uscate. În fiecare dimineață apar alte astfel de pânze care până seara usucă iarba și cresc in diametru. Am făcut acum 4 zile un tratament cu Dithane si Topsin și părea să se îmbunătățească situația. Ieri la 3 zile după tratament am tuns, iar dimineața următoare au apărut petele din nou. Pozele sunt cu aceste noi pete. Ce poate fi? Cum pot trata? Mulțumesc anticipat!

      # 94974

      3 Răspunsuri

      Răspunde
    • Tom Botanistul, Ajutor in gradinaSPECIALIST
      30 iunie 2021

      Buna ziua, analizand fotografiile, este foarte probabil ca in gazon sa se fi instalat un complex de agenti patogenti, cunoscut sub denumirea de „dollar spot”, avand in vedere conditiile meteo din ultima perioada (umiditate ridicata si temperaturi in intervalul 15-30°C pe timpul zilei, alternate cu nopti racoroase). Astfel, intrunind conditiile optime, sporii deja existenti pe sol s-au dezvoltat, formand micelii albe, sub forma de panza, similare unui mucegai.
      Combaterea acestei afectiuni consta in eliminarea/curatarea portiunilor afectate si aplicarea de tratamente lunare cu fungicide precum AMN Promot, 500 g. Acesta este o solutie biologica pe baza de microorganisme din genul Trichoderma, conditionate sub forma de pulbere, ce colonizeaza solul si inhiba dezvoltarea patogenilor. Se aplica lunar, prin udare, in doza de 100 g/100 L apa, pentru o suprafata de 100 mp. Totusi, avand in vedere faptul ca ati aplicat deja tratamente cu fungicide chimice, pentru a nu inhiba microorganismele din fungicidul AMN Promot, se recomanda aplicarea acestuia dupa cateva irigari abundente. Concomitent cu acest tratament, pentru sanatatea gazonului, puteti avea in vedere administrarea unui ingrasamant biologic, cu rol in dezvoltarea sanatoasa a radacinilor si implicit, a plantelor: AMN BonaVita, 500 ml. Acesta se aplica prin udare, in doza de 30 ml/10 litri de apa.
      Pentru reinsamantarea gazonului in zonele respective, puteti utiliza un amestec special de seminte pentru regenerare: Gazon regenerare Hauert, 1 kg.
      In plus, mai multe masuri ce se pot lua, sunt: tunderea periodica a vegetatiei din jurul peluzei, pentru a favoriza o buna circulatie a aerului prin iarba; udarea la intervale mai lungi de timp, insa cu volume suficiente de apa (favorizand astfel si dezvoltarea unui sistem radicular profund); evitarea tunderii excesive a gazonului (la inaltmi mici); evitarea irigarii in timpul serii.

      # 95007
      0 urează frunze verzi
      • Gavril Filip
        30 iunie 2021

        Multumesc mult pentru raspuns!
        Pentru AMN Promot, 500 g, aplicarea se face local in zonele afectate sau pe tot gazonul? Pentru o suprafata de 250m patrati, am nevoie de 250g AMN Promot dizolvat in 250litri de apa. Trebuie aplicat cu pompa de stropit in mai multe treceri, sau pot aplica o solutie mai concentrata urmata de o irigare abundenta? Multumesc din nou!

        # 95013
        0 urează frunze verzi
        • Tom Botanistul, Ajutor in gradinaSPECIALIST
          30 iunie 2021

          Pentru un efect optim, tratamentul se va efectua pe intreaga suprafata gazonata si se va aplica odata cu apa de irigare (respectand dilutia mentionata).

          # 95016
          0 urează frunze verzi
Vezi 1 fir de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Gazon – peluze

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi