Buna ziua. Arborii par a fi afectati de diversi factori abiotici, precum conditiile de mediu si de ingrijire neprielnice, stresul suferit la plantare (avand in vedere dimensiunea catalpelor), dimensiunea redusa a sistemului radicular fata de dimensiunea supraterana a plantelor, lipsa fertilizarii adecvate, udarea necorespunzatoare, caldura excesiva din aceasta perioada etc. De moment, in cazul in care nu ati identificat prezenta unor daunatori sau simptome specifice unor boli, se recomanda ingrjirea corespunzatoare a catalpelor, conform celor descrise in articolul nostru: Catalpa, informatii si sfaturi de ingrijire. Avand in vedere perioada in care ne aflam, se recomanda administrarea regulata a unui ingrasamant cu continut ridicat de potasiu, precum (prin imprastiere in jurul arborelui, in doza de 20 – 30 g/mp, urmat de incorporare si udare) sau (prin udare la radacina), conform instructiunilor de pe etichete. Aceste ingrasaminte sporesc rezistenta la seceta si inghet, imbunatatind totodata echilibrul hidric al arborilor.
In plus, pe parcursul intregii perioade de vegetatie, se recomanda aplicarea regulata a unui ingrasamant ce sporeste rezistenta catalpelor si sprijina vitalitatea acestora, precum sau sau , prin pulverizare foliara, conform instructiunilor de pe eticheta fiecarui produs in parte.
Incepand din primavara urmatoare, puteti avea in vedere inlocuirea ingrasamintelor pe baza de potasiu ( sau ) cu unul special formulat pentru stimularea inradacinarii si, implicit, marirea rezistentei plantelor la factorii de stres, precum sau sau , prin udare la radacina, conform instructiunilor din descrierea fiecarui produs in parte.
Pe viitor, pentru asigurarea cresterii sanatoase a arborilor si arbustilor, puteti avea in vedere planul de fertilizare orientativ de pe blogul nostru: Plan Fertilizare Arbori si Arbusti Ornamentali.