• Acest subiect are 10 răspunsuri, 3 voci și a fost actualizat ultima dată 3 august 2023 la 19:46 de Camelia.
Vezi 5 fire de răspunsuri
    • Rebecca
      22 august 2018
      13 urează frunze verzi

      carenta sau boala la Paulownia

      Buna seara,

      Va rugam sa ne ajutati in identificarea bolii prezente la copacul Pawlonia, conform atasament. Ne-ar ajuta si indicarea tratamentului adecvat.

      Multumim,

      Upload Errors:
      1. 20180821_194856.jpg: File exceeds allowed file size.
      # 58823

      10 Răspunsuri

      Răspunde
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      22 august 2018

      Din pacate, lipsesc imaginile. Daca aveti posibilitatea, va rugam sa le postati din nou.

      # 58824
      0 urează frunze verzi
      • Camelia
        1 august 2023

        Buna seara! Ajutor! Nu stiu ce se intampla de o saptamana. Imi iubesc Pawlonia!

        # 179861
        1 urează frunze verzi
        • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
          2 august 2023

          Buna ziua. Pentru a va putea ajuta cu sfaturi relevante, va rugam sa ne oferiti cateva detalii suplimentare: varsta aproximativa a paulowniei, daca ati aplicat ingrasaminte sau daca ati efectuat tratamente fitosanitare, cat de des, cum si cu ce cantitati de apa efectuati udarea, care sunt conditiile de mediu din zona in care va aflati (temperaturi, precipitatii, umiditate atmosferica), care sunt caracteristicile principale ale solului in care este plantat arborele, daca au fost modificari in apropierea paulowniei (substante scurse, sapatruri, santier, erbicidari), precum si alte informatii care pot fi relevante in acest caz. In plus, va rugam sa atasati mai multe fotografii cu paulownia in ansamblu, precum si cu focalizare pe portiunile de planta afectate (fara a fi indepartate din arbore).

          # 179871
          0 urează frunze verzi
        • Camelia
          2 august 2023

          Pawlonia are 1 an si jumatate,,niciodata in stres din lipsa apei. Este in soare de la ora 12.00 la ora 19.00.
          Nu am facut niciun tratament. A aparut de 2 saptamani,dupa o furtuna violenta. Am taiat frunzele bolnave. Nu are daunatori pe spatele frunzei ! Multumesc!
          Multumesc!

          # 179886
          1 urează frunze verzi
          • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
            2 august 2023

            In ansamblu, paulownia din imaginea atasata arata bine. In cazul de fata cel mai probabil deprecierea usoara a unor frunze poate fi corelata cu un cumul de factori abiotici, precum conditiile de mediu neprielnice (furtuna, temperaturi ridicate in ultima perioada, umiditatea aerului neadecvata, curenti de aer si altele), stresul suferit la plantare, umiditatea excesiva a solului (accentuata de prezenta gazonului pana la tulpina), lipsa fertilizarii optime, etc. De moment, intrucat ati indepartat deja frunzele afectate, se recomanda asigurarea conditiilor de mediu si de ingrijire specifice, detaliate in articolul nostru: Paulownia, informatii si sfaturi de ingrijire. Intrucat activitatea si propagarea agentilor fitopatogeni este stimulata de umiditatea ridicata si constanta a pamantului, udarea se recomanda a fi efectuata exclusiv la nivelul solului, in functie de temperaturile inregistrate si de precipitatiile cazute, doar atunci cand solul este uscat la suprafata. In plus, intrucat materialele aflate la baza plantelor (inclusiv patura erbacee) pastreaza umiditatea ridicata si constanta la nivelul solului, se recomanda indepartarea gazonului de pe aria raspandirii radacinilor, respectiv afanarea usoara a solului din jurul plantei. Pe viitor, este indicata pastrarea unei portiuni de teren permanent afanat in jurul arborilor ornamentali.
            Fertilizarea adecvata este de asemenea esentiala pentru asigurarea cresterii si dezvoltarii sanatoase (Plan Fertilizare Arbori si Arbusti Ornamentali). Puteti avea in vedere administrarea regulata a unui ingrasamant natural care contribuie la imbunatatirea calitatii solului, sprijina dezvoltarea radacinilor, marind rezistenta plantelor la factorii de stres, precum: AMN Nordalge, 500 ml sau Ingrasamant arbori si arbusti Manna, 1 litru, prin udare la radacina, conform instructiunilor de pe eticheta produselor. De asemenea, se poate aplica foliar un ingrasamant ce stimuleaza regenerarea plantelor dupa anumite conditii de stres, sprijina rezistenta plantlor la boli si contribuie la prevenirea aparitiei unor carente, avand efect de sporire a cresterii si dezvoltarii optime, precum Terra-Sorb Foliar, 250 ml sau AMN Optiferrum, 500 ml, conform instructiunilor din descrierea produselor.
            Ulterior, incepand din septembrie, se recomanda intreruperea administrarii ingrasamantului radicular (AMN Nordalge, 500 ml sau Ingrasamant arbori si arbusti Manna, 1 litru) si administrarea unui ingrasamant special formulat pentru sporirea rezistentei la seceta si inghet al plantelor, precum Ingrasamant 0-0-40 Azet HerbstKali, 2 kg, conform recomandarilor de pe eticheta.
            Se recomanda monitorizarea evolutiei paulowniei o perioada de timp. In cazul in care observati in perioada urmatoare si alte simptome neobisnuite care pot fi asociate cu prezenta unor agenti fitopatogeni, va rugam sa reveniti cu fotografii noi, focalizate pe simptomele de depreciere, respectiv cu descriere cat mai completa.

            # 179897
            0 urează frunze verzi
          • Camelia
            3 august 2023

            Va multumesc!
            Raspunsul prompt si pe intelesul meu,m-a ajutat! Va tin la curent cu starea ei!

            # 180152
            1 urează frunze verzi
    • Rebecca
      28 august 2018

      Buna ziua,
      Am revenit cu atasamentul. Sper ca acum s-a incarcat corect.

      Multumim,

      # 58825
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      28 august 2018

      Simptomele de pe frunze indica insuficienta mai multor elemente nutritive, caz in care, se recomanda 3 tratamente la interval de 10 zile, seara, cu Plant treatment Hauert (Plant treatment Hauert, 500 ml). Este un ingrasamant ce contine macro si microelemente, special conceput pentru combaterea si tratarea clorozelor (ingalbeniri ale frunzelor). Dizolvati 12 ml concentrat (1/2 capac) in 5 litri de apa pentru 1-2 mp si udati in zona radacinilor (udati cat sa nu balteasca apa). Mare parte a radacinilor absorbante se afla in zona de la marginea coroanei arborelui, nu udati doar langa trunchi. Anul viitor, puteti administra tratamentul preventiv, o data pe sezon, seara.

      # 58827
      0 urează frunze verzi
    • Mihaela calaras
      6 august 2020

      Buna ziua ,
      Va rog sa ma ajutati cu un sfat.
      E vorba tot de paulownia, planta tanara , de anul acesta . Au aparut initial pe frunze niste insecte ft mici, aproape negre cu aripi transparente, ca niste paduchi cu aripioare, pe ambele parti ale frunzei , care le gaureau si frunza se pata . Am incercat cu fungicid si acarieni insa nnu am
      Scapat de ele. Iar acum am observat aceste pete negricioase, lipicioase unele.. nu mai stiu cu ce as putea sa ii tratez. Poate aveti o idee ce as putea sa le fac? Multumesc mult.

      # 58828
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      6 august 2020

      Buna ziua, se poate aplica un insecticid precum Faster 10 CE, 2 ml (fiole), aplicat prin pulverizare in doza 2 ml/ 6 l apa. Se pot efectua unu-doua tratamente la interval de 5-7 zile intre ele. La 7-10 zile dupa efectuarea tratamentelor, pentru a stimula refacerea frunzisului se poate aplica un ingrasamant foliar precum Terra-Sorb Foliar, 100 ml), aplicat in doza 25 ml/ 10 l apa. Se pot aplica doua tratamente la interval de 14 zile intre ele.
      Pe parcursul perioadei de vegetatie, se poate avea in vedere utilizarea unui ingrasamant foliar cu efect de regenerare si intarire a plantelor, precum Vital NT, 250 ml, aplicat prin pulverizare pe frunze in doza 20 ml/ 1 l apa. Aplicarile se pot repeta la aproximativ doua-trei saptamani.

      # 58832
      0 urează frunze verzi
Vezi 5 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

paulownia-sfaturi-ingrijire
ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Paulownia

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi