Capsuni – pete umede pe partea inferioara a frunzelor

Acest subiect conține 3 răspunsuri are 2 voci și a fost actualizat ultima dată de  Tom Botanistul 29 martie 2017 la 9:23 pm.

 • Autor
  Mesaje
 • 3 Răspunsuri
 • #9419 Răspuns
  Ionut

  Buna dimineata. De vreo saptamana capsunile mele cultivate in solar si pe bilon cu folie au “mici” probleme. Am atasat poze care probabil descriu mai bine fenomenul. Ma puteti ajuta,va rog?

 • #9484 Răspuns
  Tom Botanistul

  Va multumim pentru pozele foarte clare! Pare a fi vorba despre o bacterioza, mai exact arsura bacteriana a frunzelor (Xanthomonas fragariae). Observ ca umiditatea aerului este destul de ridicata in solar. Bacteriozele sunt in primul rand favorizate de conditii de umiditate ridicata, deci ar fi recomandat sa incercati sa asigurati o buna aerisire. Mulciul de folie ajuta in acest sens insa, mai ales acum, este nevoie de o buna ventilare. Daca nu sunt multe frunze ce prezinta aceste simptome, ar fi util sa le indepartati si imediat dupa rupere sa le puneti intr-o punga pentru a le transporta afara, pentru a nu imprastia bacteriile in alte zone ale solarului. Ca tratamente se recomanda aplicarea de produse cuprice precum Champ (http://www.botanistii.ro/nufarm-champ-77-wg.html) sau Alcupral (http://www.botanistii.ro/alchimex-alcupral-50-pu-500-g.html). Ambele se aplica in doze de 30 de grame la 10 litri de apa. Se aplica prin pulverizare astfel incat solutia sa ajunga pe toata planta dar sa nu formeze picuri. Tratamentele se aplica dimineata sau seara, cand temperaturile nu sunt ridicate insa este foarte important ca frunzele sa fie cat mai uscate.

  • #9485 Răspuns
   ionut

   Multumesc pentru ajutor!

 • #9500 Răspuns
  Tom Botanistul

  Cu mare placere! Succes!


N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin email când apare un răspuns nou.

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Sunt de acord cu Politica de Confidențialitate.
Adaugă răspunsul tău:
Informația ta:Mărimea maximă a documentului este 5000 KB.Adaugă fișier<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">