Vezi 1 fir de răspunsuri
    • Tudor
      25 august 2023
      4 urează frunze verzi

      Canepa, Omizi

      Buna ziua,

      Doamnelor si domnilor, vin la dumneavoastra cu doua situatii, una mai urgenta decat cealalta, care necesita remediere imediata. Urmeaza cateva cuvinte despre cele 2 situatii cu care ma confrunt si o sa atasez si poze.

      Este vorba de o plantatie de canepa, cu aproximativ 5000 plante.

      1. Omizi. Incepand cu luna august am stropit saptamanal, impotriva acestor daunatori. Solutia folosita a fost una cu substanta activa BACILLUS THURINGIENSIS. Astazi, dupa 4 sesiuni saptamanale de stropit, observ ca omizile inca nu au disparut de pe plantele mele. Urmatorul pas pentru mine, dupa ce m-am interesat putin despre aceasta „rezistenta” a omizilor, este sa stropesc folosind solutia Coragen. Am rugamintea de a imi spune daca este un pas mult mai bun pe care il pot aborda, cu mentiunea ca solutia nu trebuie sa fie daunatoare pentru om. Aceste planta au ca destinatie sa fie presate pentru a se obtine ulei. Orice solutie cu care intervin asupra lor, nu trebuie sa afecteze planta sau consumatorul din produse derivate din procesarea acesteia.

      2. Modalitate de a mentine randurile curate. Daca vorbeam de o suprafata de exploatare mica, prima alegere ar fi fost geotectilul pentru a combate cresterea burienilor. In momentul un care suprafetele cresc (de ordinul hectarelor), folosirea geotextulului nu mai este o varianta, din cauza costurilor ridicate. Am rugamintea de a imi spune daca exista o varianta prin care eu pot combate cresterea buruienilor, printre randurile de plante, pe tot parcursul unui sezon (mai-octombrie). Aceleasi mentiuni se aplica, cea cu privire la sanatatea plantei si siguranta celor care utilizeaza produse derivate din procesarea acesteia.

      Atasez poze cu floarea atacata de omizi si cu o plantatie care are randurile curate si am nevoie sa stiu cum reusesc acest lucru.

      # 182715

      1 Răspuns

      Răspunde
    • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
      28 august 2023

      Buna ziua. Combaterea omizilor la canepa (Molia canepii – Grapholita delineana) este dificila, deoarece acestea se hranesc in interiorul petiolurilor, ramurilor sau tulpinii, in functie de caz. De aceea, este important ca tratamentele de combatere sa fie efectuate in perioada de zbor adultilor (molii) si de depunere a oualor, respectiv inainte ca larvele tinere sa patrunda in interiorul plantelor. Intr-adevar, sunt recomandate produsele care au in compozitie Bacillus thuringiensis (ex. Bactospeine DF, 500 g), insa prin acest tratament sunt combatute numai omizile care nu au patruns inca in interiorul plantelor (omizile tinere).
      Momentan, in catalogul nostru de produse nu se regasesc produse omologate pentru combaterea acestor daunatori la canepa. Totusi, daca doriti, avand in vedere situatia actuala, puteti avea in vedere alternarea unor insecticide cu spectrul mai larg de combatere si cu actiune asupra omizilor, precum Coragen 20 SC, 50 ml, la intervale de 7-10 zile intre aplicari – acestea nu sunt produse bio, iar timpul de pauza nu poate fi precizat (intrucat nu sunt omologate pentru cultura de canepa). Pentru a spori eficacitatea insecticidelor, este indicat sa adaugati in solutia de stropit un adjuvant precum Break Thru S 240, 2 ml, in doza de 2 ml/10 L de apa cu insecticid. Pe viitor, pentru prevenirea instalarii si inmultirii in masa al acestor daunatori, se recomanda distrugerea resturilor vegetale dupa recoltare, practicarea araturii adanci inainte de infiintarea culturii, respectiv monitorizarea culturii si interventia cu insecticide care au in compozitie Bacillus thuringiensis inca de la primele semne ale prezentei omizilor tinere in cultura.
      In ceea ce priveste eliminarea buruienilor dintre randuri, acest lucru se poate realiza manual sau mecanizat, iar pentru pastrarea terenului lipsit de buruieni se poate avea in vedere mulcirea (eventual cu mulci vegetal). In catalogul nostru de produse nu se regasesc erbicide omologate pentru cultura de canepa.
      Mai multe informatii despre tehnologia de cultura a canepii se regasesc in articolul nostru – Canepa, Cannabis sativa, informatii despre infiintare, tehnologia de cultura si recoltare, iar informatii despre bolile si daunatorii specifici la canepa se regasesc intr-un alt articolul de pe blogul nostru: Canepa, Cannabis sativa, informatii despre combaterea bolilor si daunatorilor.

      • Acest răspuns a fost modificat acum 4 luni de către Tom Botanistul.
      # 182854
      0 urează frunze verzi
Vezi 1 fir de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

Filtrează
Alfabetic

Sortare

Discuție nouă despre

canepa-cultivare-ingrijire
Despre Canepa
în Comunitatea Botanistii poți să:
creion

Modifică

desen discutie 2 oameni

citești și participi la 2 discuții despre Canepa

Scrii o postare nouă:
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


Estimare livrare

Afișează puncte
Înapoi