Vezi 1 fir de răspunsuri
    • Andra
      24 ianuarie 2023
      5 urează frunze verzi

      Calathea fara vlaga

      Am cumparat o calathea la inceput de ianuarie si avea frunzele putin uscate si cu marginile maronii. Am replantat-o intr-un substrat nepotrivit(am gasit pe acest forum ulterior ca e nevoie de unul cu turba si l-am cumparat fix pe acela). Pe langa asta, am cumparat si Biplantol Vital NT, 250 ml si l-am aplicat in doza recomandata pe ambalaj. Cu toate astea, dupa o saptamana frunzele arata tot mai rau, au devenit moi si se ruleaza. Ce pot sa fac pentru a o salva?

      # 151315

      3 Răspunsuri

      Răspunde
    • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
      25 ianuarie 2023

      Buna ziua. Pentru a va putea ajuta cu o recomandare, va rugam sa ne oferiti mai multe informatii despre planta: unde este amplasata, care sunt conditiile de mediu (lumina, temperatura, umiditatea aerului)? Cat de des o udati si ce cantitate de apa utilizati la o udare? Simptomele au existat inainte de achizitionare sau au aparut imediat dupa aceea? In momentul transplantarii, radacina prezenta simptome de afectiune? Se pot observa si alte simptome pe planta (pete, orificii, depuneri) sau prezenta daunatorilor (verificati cu atentie)?

      # 151447
      0 urează frunze verzi
      • Andra
        27 ianuarie 2023

        Buna Ele! Multumesc frumos pentru raspuns, iata si conditiile cerute:
        – o tin pe masa intr-o bucatarie open space, orientata spre geam(orientarea e spre est, deci are soare mai mult dimineata, dar nu bate direct spre ea). Pana la replantarea in substrat a stat pe o polita in sufragerie, dar era caloriferul aproape si din ce am citit are nevoie de mediu umed, asa ca am mutat o in bucatarie. Acolo nu se gateste foarte des, m am gandit ca e ok
        – temperatura in medie e de 22 – 23 de grade, uneori mai las geamul deschis si pot aparea curenti de aer
        – o ud o data pe saptamana cu aprox 50 ml apa si pulverizez apa pe frunze si am grija sa sterg surplusul cu prosop de bucatarie din hartie
        – dupa achizitionare avea doar niste pete maronii mici pe marginile a 2 frunze si nu parea sa fi fost in conditii bune in magazin, de aceea am schimbat ghiveciul si solul. Dupa prima replantare (la 3 zile dupa cumparare, am lasat o sa se obisnuiasca in noul mediu) petele maronii s au accentuat, asa ca am cautat solutii. Pe atunci tulipinile avea o culoare mai deschisa, spre roziu, dar dupa a doua replantare s au intunecat si frunzele au devenit foarte moi la atingere.
        Acum dupa o aplicare de Biplanton pe sol si pe frunze pe data de 18 ian(tot atunci am si replantat o)au inceput problemele cu ea.
        Din ce am observat radacina nu avea probleme la momentul plantarii si nici nu am gasit daunatori pe frunze.

        # 152082
        0 urează frunze verzi
        • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
          27 ianuarie 2023

          Din informatiile oferite, cel mai probabil deprecierea plantei a fost cauzata de conditiile de mediu si/sau de ingrijire: udare incorecta (prea putina apa), curenti de aer, schimbarea conditiilor de mediu, aer uscat, simptome accentuate si de transplantarile repetate.
          In acest caz, se recomanda mentinerea constanta a conditiilor de mediu din incinta, udarea moderata a plantei, insa cu o cantitate suficienta de apa (evitand excesul si stagnarea apei in tavita), mentinerea umiditatii atmosferice mai ridicata prin amplasarea acesteia langa alte plante sau prin asezarea ghiveciului pe un strat de pietre permanent umede, evitarea expunerii la curenti de aer etc. Pentru mai multe informatii despre cerintele de mediu si de ingrijire specifice acestei specii, va rugam sa consultati si articolul nostru (Calathea, informatii si sfaturi de ingrijire).
          De asemenea, pentru a sprijini dezvoltarea radacinii si acomodarea cu noile conditii, marind totodata rezistenta plantei la factorii de stres, se recomanda administrarea unui ingrasamant natural, precum: AMN BonaVita, 500 ml. Se aplica prin udare, in doza de 50 ml/10 L apa. Se pot efectua 2-3 tratamente, la interval de 10-14 zile intre ele.
          In continuare, se recomanda monitorizarea evolutiei plantei, o perioada, iar in cazul in care apar si alte simptome sau cele prezente se accentueaza, va asteptam mesajul insotit de fotografii.

          # 152100
          0 urează frunze verzi
Vezi 1 fir de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Calathea

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi