Vezi 5 fire de răspunsuri
  • Valentin
   22 mai 2018

   Cais cu frunze arse si maronite

   Buna ziua,
   Atasat veti vedea un cais, plantat in toamna trecuta, cu frunzele atacate. Acum atacul este mai avansat frunzele fiind si gaurite si mult mai “maronite”.
   Am considerat ca este vorba de ciuruirea frunzelor si am tratat cu Bravo 500+Reldan.
   Este OK sau trebuia un fungicid cupric (Alcupral, Champ, etc.)
   Care ar fi un tratament corect? la cat timp trebue repetat si eventual de cate ori?
   Frunzele atacate se vor ofilii si vor cadea sau isi vor reveni?

   #76196

   5 Răspunsuri

   Răspunde
  • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
   22 mai 2018

   Problema este ca simptomele din imagini nu par a fi datorate instalarii unei boli, ci mai degraba factori mecanici ori chimici.
   S-au aplicat erbicide in apropierea acestuia sau alte tratamente cu pesticide? Ori pompa a fost folosita anterior la aplicarea erbicidelor, apoi s-au efectuat tratamente la pomi? Mai sunt si alti pomi in apropiere? Se prezinta la fel?

  • Sorin
   24 iulie 2018

   Buna ziua ! Am plantat acum doi ani 4 caisi , in aceiasi zona . Trei dintre ei au crescut bine . Al 4-lea , a ramas in urma celorlati si prezinta frunze ca in imagine . Acum o luna , una din cele 4 ramuri care le avea prezenta ceva de genul moniliozei . Am taiat acea ramura si am dat cu mastic . Acum au aparut aceste pete pe frunze ( in imagine ) Ce este si cum se trateaza ?

  • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
   24 iulie 2018

   Buna ziua, spuneti-ne, va rugam, daca ati observat prezenta unor insecte pe frunze sau daca in primavara (si in anii anteriori) ati avut probleme cu atacul afidelor (puricilor de frunze)? Si o poza cu fata superioara a frunzei ne-ar fi de ajutor in gasirea cauzei. Pe lastari si ramuri sunt leziuni sau doar frunzele prezinta modificari? Multumim.

  • Sorin
   27 iulie 2018

   Buna ziua ! Nu sunt prezente insecte pe frunze , nu au avut probleme cu afidele . Anul trecut toti cei 4 s-au dezvoltat in egala masura .Distanta intre ei este de circa 3 metri . Pe trunchi sunt prezente mai multe ciupercute albe . O sa revin cu poze cand ajung la locatie .

  • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
   27 iulie 2018

   Multumim, asteptam pozele.

Vezi 5 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

Primești răspuns în 2 ore
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

Cais cu frunze arse si maronite Comunitatea Botanistii
Pomi fructiferi
Cais

Informația ta:

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


  Discuții pe teme similare

 • Antonio
  14 iulie 2021
  Cum sa salvez caisul care se usuca? Comunitatea Botanistii
  Buna ziua! Am un cais care se usuce, am dat cu solutie de cateva ore, dar nu a functiunat, si acum s-a uscat de tot. poza pe care v-am trimis este facuta acu 1 luna, si nu stiu daca se poate sa mai salvam. va rog frumos sa ne ajutati. va multumesc!
  0
  3
  Trimite
  Adrian Munteanu
  7 iunie 2021
  Frunze / ramuri uscate cais toaletat in toamna Comunitatea BotanistiiFrunze / ramuri uscate cais toaletat in toamna Comunitatea BotanistiiFrunze / ramuri uscate cais toaletat in toamna Comunitatea BotanistiiFrunze / ramuri uscate cais toaletat in toamna Comunitatea Botanistii
  Buna ziua, Am un cais care a fost tuns destul de mult in toamna, pentru a ii ajuta coroana. Mentionez ca pana acum nu l-am stropit cu nimic. Tocmai ce am observat faptul ca prezinta frunze uscate, rasucite, chiar aproape carbonizate, afectiune ce s-a intins si la ramuri (extremitati). Dupa cum arata, seamana destul de bine cu frunza basicata produsa de Taphrina, insa nu sunt specialist, deci nu sunt sigur. In afara de furnici, nu am observat vreo larva care sa fie vizibila cu ochiul liber, dar va atasez fotografii pentru o mai buna exemplificare. Va rog sa evaluati si sa imi propuneti un tratament cat mai rapid posibil. Multumesc anticipat, Adrian
  0
  1
  Trimite
  Daniel Szatmari
  31 mai 2021
  de ce mi se ofilesc frunzele la cais? Comunitatea Botanistiide ce mi se ofilesc frunzele la cais? Comunitatea Botanistiide ce mi se ofilesc frunzele la cais? Comunitatea Botanistiide ce mi se ofilesc frunzele la cais? Comunitatea Botanistii
  Am facut in primavara a spalare a caisului cu zeama bordeleza 1%, acum 3 saptamani am stropit cu Score+Mospilan, anul acesta nu a beneficiat de taieri, ieri am observat ca s-au ofilit frunzele doar pe anumite crengi,nu pe intreg pomul, de urgenta am stropit din nou cu Score+Dithane+Mospilan (fiind sambata dupa amiaza doar astea aveam la indemana), ploi au fost multe in ultimele zile si frig, locatia com.Harman, jud.Brasov, flori anul acesta nu a avut deloc probabil inghetate, toti mugurii florari se sfarmau la atingere.
  0
  3
  Trimite
  Bogdan COSTEA
  24 mai 2021
  tratament cais – frunze lipicioase si rasucite Comunitatea Botanistiitratament cais – frunze lipicioase si rasucite Comunitatea Botanistiitratament cais – frunze lipicioase si rasucite Comunitatea Botanistiitratament cais – frunze lipicioase si rasucite Comunitatea Botanistii
  Buna ziua, am in gradina un cais de 4 ani care are pe frunze diverse insecte, gaurele si chiar ceva ce se aseamana cu oua. Se vede in pozele atasate. Va rog sa ma ajutati cu un sfat. P.s.: unele frunze au pe ele o substanta luciasa si lipicioasa, ca si cum s-ar fi varsat un sirop dulce pe ele si altele sunt rasucite, ca si cum ar fi deshidratate si se strang ghem.
  0
  1
  Trimite
  Pătru Jeana
  18 mai 2021
  Ciuruire la cais Comunitatea Botanistii
  Am stropit caisul cu Champs + Talent
  0
  1
  Trimite