Vezi 1 fir de răspunsuri
    • Teodora Perieteanu
      12 decembrie 2022
      1 urează frunze verzi

      Caderea frunzelor la bonsai Ficus Ginseng

      Recent au inceput sa ii pice frunzele Bonsaiului meu. Se ingalbenesc si unele se fac maron si se usuca iar apoi pica. Il ud o data pe saptamana.
      Nu imi pot da seama ce are si as vrea sa il salvez…in fiecare zi ii pica 2-3 frunze maron uscat.

      # 147998

      4 Răspunsuri

      Răspunde
    • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
      12 decembrie 2022

      Buna ziua. Pentru a va putea ajuta cu sfaturi relevante, va rugam sa ne oferiti cateva detalii suplimentare: De cand detineti planta? Cand au aparut primele simptome de depreciere? Ati observat prezenta unor daunatori? Ati aplicat ingrasaminte sau tratamente fitosanitare? Cu ce cantitati de apa efectuati udarea saptamanala? Ati schimbat de curand amplasamentul plantei? Bonsaiul este amplasat in apropierea unei surse de caldura (calorifer functional)? In plus, va rugam sa atasati mai multe fotografii clare cu planta in ansamblu, respectiv cu partile depreciate ale acesteia.

      # 148017
      0 urează frunze verzi
      • Teodora Perieteanu
        12 decembrie 2022

        De cand detineti planta?
        Cam de 2 ani, i-a mers bine pana iarna asta. In timpul verii a stat afara si i-au aparut multe frunze noi.

        Cand au aparut primele simptome de depreciere?
        De putin timp as zice, cam o saptamana doua.

        Ati observat prezenta unor daunatori?
        Nu stiu daca cei din fotografie sunt daunatori, punctele mici albe.

        Ati aplicat ingrasaminte sau tratamente fitosanitare?
        Nu.

        Cu ce cantitati de apa efectuati udarea saptamanala?
        Nu multa. Vasul are o drenare buna a apei din ce am vazut, in caz ca pun prea multa se scurge.

        Ati schimbat de curand amplasamentul plantei?
        Da. A stat pe pervaz, apoi dupa ce a inceput caloriferul sa bage caldura l-am mutat. Cam atunci am observat prima frunza maro uscata.

        Bonsaiul este amplasat in apropierea unei surse de caldura (calorifer functional)?
        Da. A fost pe un pervaz unde timp de 2-3 nopti a mers caloriferul cateva ore.

        Din pacate nu pot atasa mai mult de 4 foto momentan.

        # 148021
        1 urează frunze verzi
        • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
          12 decembrie 2022

          In cazul acesta deprecierea si caderea frunzelor a putut interveni in urma unui stres abiotic, provocat de schimbarea repetata a amplasamentului bonsaiului, udarea necorespunzatoare, oscilatia temperaturii, lipsa fertilizarii, umiditatea insuficienta la nivelul frunzelor (lipsa pulverizarii frunzelor cu apa in perioadele in care umiditatea atmosferica din incapere este redusa) etc. In general, bonsaii sunt extrem de sensibili la schimbarea factorilor ambientali si la udarea excesiva. Deoarece mucegaiul albicios de la suprafata substratului este indicator de umiditate ridicata si constanta (favorizand instalarea si evolutia agentilor patogeni), se recomanda ca udarea sa fie efectuata moderat, cu cantitati optime de apa, doar atunci cand stratul superficial al substratului este usor uscat (cantitati mai mari de apa, la intervale mai lungi de timp, evitandu–se totodata uscarea completa a substratului). Avand in vedere existenta mucegaiului la suprafata pamantului, este indicata schimbarea primilor centimetri de substrat cu unul nou, proaspat (Substrat Profesional Bonsai, 5 litri). Odata cu aceasta operatiune puteti avea in vedere solicitarea ajutorului unui specialist, pentru efectuarea unor tunderi specifice (la nivelul radacinilor si a coroanei). Proportia radacinilor si a coroanei trebie sa fie optim dupa interventie.
          Ulterior, se recomanda efectuarea a 1-2 tratamente cu un fungicid biologic, precum Dynamic, 100 g. Acesta se aplica prin udare la radacina, in doza de 10 g/ 10 L apa, la un interval de 7-10 zile (in cazul in care aplicati doua tratamente). Este important sa preparati un volum de solutie corespunzator unui singur tratament (respectand dozajul mentionat), deoarece amestecul deja preparat nu are o valabilitate mai mare de 24 ore.
          Ulterior, incepand din primavara, se recomanda administrarea unui ingrasamant special pentru bonsai Ingrasamant Bonsai & Cactusi Kakteendunger, 250 ml. Acesta se aplica pe tot parcursul perioadei de vegetatie, la interval de 2 saptamani, odata cu apa de udare, in doza de 10 ml/5 litri de apa.
          Pentru mai multe informatii in ceea ce priveste ingrijirea bonsailor, va rugam sa consultati articolul nostru: Bonsai, informatii si sfaturi de ingrijire. Avand in vedere starea actuala a bonsaiului si cele mentionate, nu se poate preciza evolutia exemplarului pe viitor.

          # 148028
          0 urează frunze verzi
Vezi 1 fir de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

Anulare
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Ficus

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi