buxus globular uscat dupa taiere

Acest subiect conține 3 răspunsuri are 2 voci și a fost actualizat ultima dată de  Ela Botanista, Ajutor in Gradina 13 septembrie 2019 la 9:28 am.

 • Autor
  Mesaje
 • 3 Răspunsuri
 • #24242 Răspuns
  Apostol claudiu

  Buna ziua,

  Am nevoie de ajutorul dvoastra.

  Am un teren cu gazon marginit de buxusi globulari pe care ii tund de doua ori pe an ptr forma. Din august au inceput sa se usuce. Sunt plantati prin 2011. Deci au ceva ani.

  Terenul se uda automat cu aspersoare si sunt reglate astfel incat sa nu ajunga pana la buxus. Jetul se opreste cam la 20 cm de ei. Se vede in poza ca nu e gazon in jurul lor.

  Ii ud saptamanal de 2-3 ori cu furtun pe dus. Ii afecteaza cu va dusul?

  Cu ce ii pot trata . Preferabil propuneri pe care le aveti in stoc.

  Am atasat si o poza cu partea sanatoasa a lor ptr a vedea diferenta.

  Multumesc,

 • #24251 Răspuns
  Ela Botanista, Ajutor in Gradina

  Buna ziua, acestia nu par a fi afectati de o boala, ci este posibil ca ultima taiere pe care ati efectuat-o, sa fi fost intr-o perioada in care temperaturile au fost ridicate. Mai exact, ati taiat portiunea de lastari de deasupra, ce erau adaptati pentru soarele puternic si au ramas expusi lastarii/frunzele situati mai in interiorul tufei, rezultand o arsura solara.
  De aceea, va rugam sa ne specificati cand ati efectuat ultima taiere (eventual si in ce perioada a zilei) si daca partile ce par mai sanatoase sunt situate in zone mai putin expuse la soare. Referitor la metoda de udare, este recomandat sa ii udati prin irigare la radacina, deoarece umiditatea excesiva favorizeaza aparitia si raspandirea unor boli.

 • #24263 Răspuns
  Claudiu

  I am tuns pe 20 august, spre seara, intr adevar o zi caniculara. De fapt intreaga perioada a fost foarte cald.
  Cum ii pot ajuta?

 • #24265 Răspuns
  Ela Botanista, Ajutor in Gradina

  Avand in vedere perioada in care ne aflam nu este recomandat sa aplicati un ingrasamant intrucat acesta stimuleaza cresterea, iar buxusul trebuie sa se pregateasca pentru perioada de repaus.
  In primavara, se recomanda aplicarea unui ingrasamant special precum cel de la Hauert (https://www.botanistii.ro/hauert-ingrasamant-buxus-1-kg.html), ce intareste radacina si sporeste densitatea frunzelor. Se aplica in luna martie, iar o a doua fertilizare se efectueaza in lunile mai/iunie.
  De asemenea, tot la anul, se poate aplica Terra Sorb Foliar (https://www.botanistii.ro/terra-sorb-foliar-100-ml.html), 25 ml/10 l apa, acesta avand si rolul de a pregati plantele pentru situatii de stres datorate factorilor climatici (exces de umiditate, seceta, temperaturi scazute, arsita, etc.).


N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin email când apare un răspuns nou.

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Sunt de acord cu Politica de Confidențialitate.
Adaugă răspunsul tău:
Informația ta:Mărimea maximă a documentului este 5000 KB.Adaugă fișier<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">