Vezi 2 fire de răspunsuri
    • Loredana
      15 octombrie 2021
      5 urează frunze verzi

      Buxus cu ramuri si frunze uscate

      Buna ziua,
      In urma sfatului dvs. am cumparat AMN Nordalge, 500 ml si am facut tratamentul asa cum m-ati sfatuit. Din pacate, degradarea plantelor continua asa incat acestea au prins o culoare galbui roscata. Mai mult de atat, la unul dintre cei doi buxusi am vazut niste frunze albe parca mancate de ceva ca un fel de mucegai. V-am atasat pozele in care am incercuit unde consider eu ca este problema. Va rog daca se poate sa ma ajutati sa inteleg care le este problema si cum o putem rezolva inainte sa fie prea tarziu. Multumesc.

      # 109821

      6 Răspunsuri

      Răspunde
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      15 octombrie 2021

      Buna ziua, pentru a va putea ajuta cu o recomandare adecvata, avem rugamintea sa ne precizati daca ati sesizat prezenta daunatorilor (verificati cu atentie si in interiorul tufei) si sa ne precizati cand au debutat simptomele, care sunt conditiile de mediu (temperatura, lumina), la ce interval se realizeaza udarea si in ce mod?

      # 109862
      0 urează frunze verzi
      • Loredana
        18 octombrie 2021

        Buna ziua,

        V-am scris primul mesaj despre acesti arbusti acum o luna in care va explicam toate conditiile de care m-ati intrebat in mesajul dvs. de mai sus. Dar o voi mai face o data. Asadar, in luna august a acestui an 2021 am achizitionat 2 buxusi in ghiveci. Primul arata verde, insa celuilalt ii lipseau ramuri si frunze semn ca fusesera eliminate de vanzator, nu mi-am facut griji deoarece m-am gandit ca a fost toaletat in urma uscarii naturale a crengilor. Dupa ce i-am adus casa i-am pus la nord intr-o zona unde dimineata si seara au umbra insa la pranz primesc soare din plin. Udarea a fost facuta cu o cana de apa o data la 4-5 zile. Din pacate, amandoi au inceput sa se vestejeasca unul mai tare ca celalalt si crengile celui caruia ii lipseau cand l-am cumparat, au inceput sa se usuce foarte tare. M-am uitat sa vad daca prezinta ceva daunatori (inclusiv intre crengi inauntrul plantei) insa nu am vazut nimic, doar ingalbenirea frunzelor si albirea/uscarea crengilor. In urma celor scrise mai sus dvs. m-ati sfatuit sa fac un tratament cu „AMN Nordalge, 500 ml. Se dilueaza 30 ml/10 L apa si se administreaza intr-o cantitate de apa egala cu cea folosita in mod obisnuit la udare. Se pot efectua 1-2 tratamente la interval de 10 zile”. Am inceput tratamentul in urma cu aproape 13 zile si am procedat dupa cum urmeaza: Am pus 15ml in 5 l apa si am impartit aceasta cantitate la cei doi arbusti, asta pentru primul tratament la interval de 10 zile am mai facut un amestec cu aceleasi cantitati si am procedat la fel ca prima data. Deci in total, 30ml la 10l de apa 1-2 tratamente despartite la interval de 10 zile. Dupa cum puteti vedea mai sus in poze arbustii arata din ce in ce mai rau cu sau fara tratament. Nu am facut nimic altceva in afara de cele mentionate in acest mesaj. V-am atasat o poza cu felul in care aratau acum o luna cand v-am scris prima data, si cum arata acum (pozele sunt mai sus in mesajul anterior) cu o zi inainte de aplicarea celui de al doilea tratament. Va rog din suflet sa analizati pozele ca sa va puteti face o idee de ritmul de degradare a plantelor. Totodata, v-am incercuit o zona in care mi se pare ca frunzele par mancate de ceva alb. Va rog sa ma ajutati sa nu le pierd ca numai stiu ce sa fac si cum sa le mai ajut, deoarece nu inteleg cauza degradarii lor nevazand niciun daunator vizibil. Multumesc din suflet si astept cu nerbadare raspunsul dvs.

        # 109990
        0 urează frunze verzi
        • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
          18 octombrie 2021

          Simptomele respective par a fi cauzate mai degraba de un stres fiziologic, de exemplu, compactarea radacinilor (mai ales ca sunt in ghiveci), drenajul slab, obturarea orificiilor de drenaj, expunerea la diferite conditii de mediu aferente acestei perioade etc. Astfel, in continuare, pentru o crestere si dezvoltare armonioasa, puteti avea in vedere transplantarea acestuia in gradina (Plantarea arborilor si arbustilor ornamentali) si efectuarea a 1-2 tratamente, dupa transplantare, cu AMN Nordalge, 500 ml.

          # 110018
          0 urează frunze verzi
          • Loredana
            19 octombrie 2021

            Mulțumesc frumos pentru răspunsul dvs. Ma întreb dacă ii pot transplanta acuma in prag de iarna când pământul începe sa se pregătească de iarna și inghet? Și dacă e sa aștept pana la primăvara mai rezista cei doi arbuști inca 4 luni in aceste condiții, pentru ca eu sinceră sa fiu, cred ca nu vor prinde sărbătorile de iarna dacă nu fac ceva sa ii ajut. Deci, ii pot transplanta acum la sfârșitul lui Octombrie? Și dacă da, îmi puteți recomanda ce pământ trebuie sa iau și ce alte ingrasaminte mai au nevoie la transplantare? Mulțumesc din suflet!

            # 110023
            0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      19 octombrie 2021

      Plantarea se poate realiza la sfarsit de octombrie (chiar si in timpul iernii), atata timp cat temperatura este de peste 5℃, iar solul nu este inghetat. In cazul buxusului, este indicat ca plantarea sa se realizeze cu balot de pamant pe radacina. Dupa plantare, acestia se vor uda, iar odata cu udarea, este indicat sa dizolvati ingrasamantul AMN Nordalge, 500 ml, dupa doza recomandata si sa administrati un volum de apa utilizat in mod normal la udare (astfel incat apa sa se infiltreze in sol, dar sa nu balteasca). Pentru mai multe informatii detaliate despre plantare, va rugam sa consultati si articolul urmator: Plantarea arborilor si arbustilor ornamentali.

      # 110044
      0 urează frunze verzi
      • Loredana
        20 octombrie 2021

        Multumesc frumos pentru mesaj si sfaturi. Am sa incept plantarea lor la sfarsitul saptamanii acesteia si va voi tine la curent cu, conditia lor. Multumesc din nou.

        # 110129
        1 urează frunze verzi
Vezi 2 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

buxus-sfaturi-ingrijire
ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Buxus

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi