Vezi 5 fire de răspunsuri
    • Irina Stefureac
      23 aprilie 2020
      0 urează frunze verzi

      brazi foarte mari cu anumite varfuri uscate

      Buna ziua,
      Am trei brazi foarte mari care pana acum au fost perfect sanatosi insa de cateva zile au inceput sa li se usuce anumite varfuri. Ceva mai pronuntat in partea de sus. Dupa cum se observa in fotografii, pe crengile neafectate exista muguri. Nu observ daunatori, doar ceva firicele de seva curse pe trunchi. Nu stiu daca acestea sunt normale pentru ca nu am fost neaparat atenta pana acum. Am curatat crengutele uscate pana la nivelul la care am putut, inaltimea lor si terenul inclinat facandu-mi imposibila urcarea mai sus. Am aplicat ieri un ingrasamant pentru conifere cu eliberare lenta si am achizitionat si niste sare amara dar am decis sa mai astept macar o saptamana pana sa o aplic.

      # 61344

      5 Răspunsuri

      Răspunde
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      23 aprilie 2020

      Buna ziua, in general uscarea varfurilor de crestere la brazi si molizi se datoreaza variatiilor factorilor de mediu din sezonul rece. Este posibil ca acestia sa sufere un stres provocat de fluctuatiile mari de temperatura din acest an. Trebuie sa stiti ca ramurile care s-au uscat deja nu isi vor mai reveni, insa, avand in vedere le-ati eliminat pe cat posibil si faptul ca arborii nu sunt afectati intr-o proportie mare, acestia nu ar trebui sa reprezinte un motiv de ingrijorare, mai ales ca prezinta si muguri. Este bine daca le-ati aplicat ingrasamantul special pentru conifere cu eliberare lenta. Ulterior, dupa un anumit timp, daca ati achizitionat Sare amara, se poate aplica si aceasta.

      # 61349
      0 urează frunze verzi
    • Irina stefureac
      23 aprilie 2020

      Multumesc mult pentru raspuns. Mentionez ca am vorbit si cu alte persoane din zona si se pare ca sunt foarte multi brazi mari afectati. Primisem sfatul sa aplic un tratament cu dithane, topsin si score. Am solutiile insa am o mica rezerva in a le aplica, nestiind sigur daca este un atac al vreunei insecte, vreo ciuperca sau cum ati spus si dumneavoastra, variantii de temperatura. Nu stiu daca ar putea avea o legatura dar acum o saptamana a existat o poluare masiva in zona de la un incendiu la niste foste batale de porci. Trei zile de aer complet irespirabil. Poate este si asta o cauza posibila, stiind ca brazii sunt sensibili la poluare. Revenind, se poate aplica tratamentul de mai sus pentru siguranta? Poate afecta brazii daca este dat preventiv?

      # 61350
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      23 aprilie 2020

      Daca se respecta doza recomandata, tratamentele preventive nu afecteaza. Totusi, nu este recomandat sa combinati fungicidele intr-un singur tratament. Eventual, este indicat sa aplicati un tratament preventiv cu fungicidul pe baza de mancozeb, Dithane (Dithane M 45, 20 g ), 20 g/10 l apa.

      # 61351
      0 urează frunze verzi
    • Irina
      23 aprilie 2020

      Tocmai ce a fost o doamna inginer sa vada brazii si mi-a recomandat un tratament cu actara, calypso, ortiva si nutricig de aplicat la sol. Dupa darele de seva de pe trunchi se pare ca este atacat din interior. Deoarece nu am mai turnat niciodata insecticide la radacina niciunei plante am ceva emotii. Voi avea ceva timp sa ma mai documentez pana fac comanda si imi ajung produsele. Dvs stiti daca este sigura aplicarea la radacina?

      # 61352
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      23 aprilie 2020

      Rasina, daca este prezenta, apare intr-adevar din cauza unor conditii de stres (de exemplu, rani, aparute din diverse motive). Insa, daca sunt prezenti daunatori, aplicarea unui insecticid prin udare la radacina, nu ii va ajuta. Aplicarea insecticidelor se face prin pulverizare foliara, daca sunt daunatori prezenti pe acestia. In cazul daunatorilor ce au patruns in interior, fie ca este vorba de plante ornamentale sau de pomi fructiferi, aplicarea insecticidelor in acel stadiu este ineficienta. De aceea, se recomanda efectuarea tratamentelor, in functie de daunator, impotriva adultilor (in perioada ”zborului adultilor”), inainte ca larvele sa patrunda in interior. De asemenea, deoarece Nutricig nu face parte din catalogul nostru de produse si nu detinem mai multe informatii despre el, verificati cu atentie descrierea produsului. In cazul in care este foliar, acesta nu este indicat sa fie aplicat prin udare la radacina. Un aspect foarte important este citirea cu atentie a etichetei si respectarea recomandarilor producatorului, in functie de produsul ales. Produsele ce se aplica strict prin pulverizare foliara, nu este indicat sa fie aplicate prin udare la radacina.

      # 61353
      0 urează frunze verzi
Vezi 5 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

brad-sfaturi-ingrijire
ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Brad

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi