Vezi 8 fire de răspunsuri
    • Maria
      5 mai 2020
      0 urează frunze verzi

      Brăduț cetina uscata

      Bună ziua!
      Acele brăduțului începând de la baza devin maro apoi cad și ramurile se usuca Anul trecut un brăduț s a uscat in totalitate după același model. Care ar fi cauza și ce tratament ar fi de urmat? Va mulțumesc.

      # 61441

      9 Răspunsuri

      Răspunde
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      5 mai 2020

      Buna ziua, in cazul coniferelor, este foarte important ca drenarea apei sa se realizeze corespunzator, deoarece coniferele sunt sensibile la stagnarea apei la nivelul radacinilor, ceea ce poate duce la putrezirea sau afectarea acestora si implicit la uscarea plantei. In situatia actuala, este indicat sa aveti in vedere administrarea unui fertilizant care sa stimuleze dezvoltarea radacinilor si a capacitatii de extractie a elementelor nutritive din sol, precum BlackJak (BlackJak, 100 ml ), aplicat prin udare in doza 30 ml / 10 l apa. Se pot face doua-trei administrari, la interval de 10 -14 zile intre ele.
      De asemenea, se recomanda eliminarea partilor uscate, acestea nu isi vor mai reveni. Apoi se vor efectua tratamente cu fungicide precum Dithane (Dithane M 45, 20 g ), in doza 20 g/ 10 l apa si Champ (Champ 77 WG, 200 g), in doza 30 g/ 10 l apa.
      Se recomanda efectuarea a doua-trei tratamente, precum si alternarea produselor la 5-7 zile. Mai exact, primul tratament se va efectua cu Dithane, apoi la 5-7 zile se va aplica Champ, iar la 5-7 zile dupa cel de-al doilea tratament, se va aplica si un al treilea tratament, de data asta cu Dithane.

      # 61444
      0 urează frunze verzi
    • ilie Simioniuc
      8 mai 2020

      Buna ziua.
      Va solicit consultanta de specilalitate si va rog sa ma ajutati.
      Am si eu doi braduti de vreo 10 metri si observ de vre-o doua saptamini (mai pecis dupa perioada de 4 zile cu vint puternic) ca au aparut crengute maronii pecum puteti observa in fotografii.
      Ce substante trebuie sa cumpar sa pot indrepta situatia .
      Cu respect
      Ilie

      # 61445
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      8 mai 2020

      Buna ziua, este recomandat sa eliminati pe cat posibil partile uscate, apoi, este indicata efectuarea a 2-3 tratamente cu un fungicid cupric: Funguran OH (Funguran OH 50 WP, 30 g) – 30 g/15 L apa, pe care sa il alternati cu un produs pe baza de mancozeb: Ridomil Gold (Ridomil Gold MZ 68 WG, 25 g) – 25 g/10 L apa. Solutia se aplica prin pulverizare foliara. Tratamentele se vor efectua la intervale de 10-14 zile. De asemenea, pe parcursul perioadei de vegetatie, este indicata aplicarea periodica a unui ingrasamant special pentru arbori precum AMN Arbori ( AMN Arbori, 500 ml), prin udare la radacina, in doza de 20-50 ml/10 L de apa.

      # 61448
      0 urează frunze verzi
    • Alina
      12 mai 2020

      Buna ziua, as dori un sfat de la dvs nu stiu ce are bradutul dar io cad acele. Are si crestere noua dar se pare ca ceva nu i place.Ma puteti ajuta?

      # 61449
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      12 mai 2020

      Buna ziua, este recomandat sa eliminati partile uscate, apoi, pentru a-l ajuta, este indicata aplicarea periodica a unui ingrasamant special precum AMN Arbori ( AMN Arbori, 500 ml), prin udare la radacina, in doza de 20-50 ml/10 L de apa. Afanati putin solul, inainte de aplicare. Deoarece se observa in fotografii ca aveti si gazon, este important sa acordati atentie umiditatii, iar atunci cand il udati, apa sa nu ajunga pe ramuri.

      # 61452
      0 urează frunze verzi
    • Olga Cojocaru
      24 septembrie 2020

      Buna ziua, avem aceasi problema cu bradutul din curte, are 4 ani si de 2-3 saptamani incepand cu varful se usuca spre baza, nu vad in el daunatori. rog o solutie si pentru el.

      # 61453
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      24 septembrie 2020

      Buna ziua, este recomandat sa eliminati partile uscate, iar preventiv, este indicat sa aplicati un fungicid precum Curzate Manox (Curzate Manox, 25 g), aplicat prin pulverizare in doza 25 g/ 10 l apa.
      In plus, este important sa ii asigurati o fertilizare corespunzatoare. De aceea, pentru a-l ajuta, din primavara se recomanda administrarea unui ingrasamant foliar pentru conifere, precum Fir Fluid (Fir Fluid, 350 ml). Acesta se aplica prin pulverizarea in doza 25 ml/ 10 l apa, la 10 – 12 zile dupa incheierea tratamentelor. Este indicata repetarea administrarii acestui ingrasamant pe parcursul perioadei de vegetatie, la interval de aproximativ trei-patru saptamani.

      # 61457
      0 urează frunze verzi
    • Apostu Daniela Maricica
      12 mai 2021

      Vă rog să mă anunțați dacă îl mai pot salva!

      # 88005
      0 urează frunze verzi
      • Tom Botanistul, Ajutor in gradinaSPECIALIST
        12 mai 2021

        Buna ziua, in general, la conifere, uscarea acelor de la baza trunchiului este corelata cu degarnisirea naturala a plantelor, odata cu cresterea si dezvoltarea acestora. Totusi, uscarea ramurilor pe anumite portiuni poate fi determinata si de umiditatea excesiva, persistenta la nivelul sistemului radicular, solul compact, drenajul slab etc. Astfel, daca doriti, puteti curata bradul de portiunile afectate, deoarece nu isi vor mai reveni si puteti aplica un tratament preventiv cu un fungicid pe baza de cupru: Coppermax, 30 g , prin pulverizare pe frunze. Totodata, trebuie sa stiti ca se recomanda afanarea solului de la baza acestora si mentinerea unei portiuni de teren fara vegetatie.
        De asemenea, ar fi indicata inlaturarea pietrisului de la baza bradului si afanarea solului din zona respetiva, pentru a permite aerarea acestuia, iar pentru a creste rezistenta arborelui la anumiti factori de stres, se recomanda aplicarea unui ingrasamant special precum AMN Natural Activ-Bio, 1.5 kg , 50-150 g/mp.
        Ulterior, pe tot parcursul perioadei de vegetatie, este indicat sa administrati un fertilizant foliar special pentru conifere: Fir Fluid, 350 ml , pentru a stimula cresterea sanatoasa si a preveni brunificarea frunzisului.

        # 88048
        0 urează frunze verzi
Vezi 8 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

brad-sfaturi-ingrijire
ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Brad

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi