Vezi 1 fir de răspunsuri
    • Simion Stefan Alexandru
      27 iunie 2022
      2 urează frunze verzi

      Brad si molid cu tendinta de uscare – plantati in iarna

      Buna Ziua! Am un brad luat de la munte de anul trecut si plantat prin noiembrie-decembrie, de asemena am un molid luat din Carturesti plantat tot cam in aceeasi perioada, pana in prezent au prins foarte bine, au trecut cu brio peste perioada de inghet si frig, la fel si primavara le-a mers destul de bine, eu le-am pus dupa plantare solutie de stimulare a radacinii insa dupa repausul vegetativ cam in primavara prin martie. Bradul l-am plantat cu pamant luat de la munte si am facut un amestec de 1:1cu pamant universal de flori, iar molidul cu turba cumparata si amestec de pamant universal 1:1 tin sa mentionez ca le-am administrat si ingrasamant granulat chiar luna aceasta. Recent mai exact 17.06-26.06 am fost plecat iar acum cand m-am intors am observat o tendinta de uscare atata a bradului cat si a molidului, si le-am administrat 5l de apa impartita la ambii. Ce as putea face in acest sens, deoarece nu mi-as dorii ca ei din cauza secetei sa paleasca, cam cum ar trebui sa le administrez apa pentru a nu ramane prea mult cu pamantul uscat ?

      # 132654

      3 Răspunsuri

      Răspunde
    • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
      27 iunie 2022

      Buna ziua. Deprecierea coniferelor a putut interveni in urma unui cumul de factori abiotici, precum vegetatia in afara arealului natural (probabil), stresul suferit la plantare si la schimbarea conditiilor de mediu (Plantarea arborilor si arbustilor ornamentali), conditiile de mediu neprielnice, conditiile edafice nepotrivite, udarea necorespunzatoare etc. De moment, pentru stimularea extinderii radacinilor si, implicit, prindetii puietilor, este indicata aplicarea unui stimulator de inradacinare, care contribuie in acelasi timp la imbunatatirea calitatii solului, precum AMN Nordalge, 500 ml (prin udare la radacina) sau Stimulator Inradacinare Wurzel-Fit, 900 g (prin imprastiere in jurul plantei, urmat de udare), conform instructiunilor din descrierea produselor. In cazul in care ati administrat deja alte ingrasaminte la sol, este indicata verificarea intervalului de actiune al acestora si administrarea produselor recomandate dupa acest interval de timp. Ulterior, daca starea puietilor este stabila si observati cresteri noi, puteti avea in vedere aplicarea unui ingrasamant foliar, precum Evergreen Fluid, 350 ml sau Fir Fluid, 350 ml, prin pulverizare, conform specificatiilor din descrierea produselor. Aceste ingrasaminte sprijina rezistenta plantelor la boli, maresc densitatea foliajului si contribuie la prevenirea aparitiei unor carente, precum si a brunificarii frunzisului.
      Mai multe informatii legat de acest subiect se regasesc in articolele noastre: Plan fertilizare arbori si arbusti coniferi si Conifere, informatii si sfaturi de ingrijire.

      # 132661
      0 urează frunze verzi
      • Simion Stefan Alexandru
        27 iunie 2022

        Multumesc pentru informatii! Insa as mai avea o intrebare legata de la ce interval de zile ar trebui sa le administrez apa si ce cantitati, avand in vedere temperaturile crescute si mai ales arealul in care sunt acum fata de arealul lor natural.

        # 132682
        1 urează frunze verzi
        • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
          27 iunie 2022

          Atat intervalul de timp intre udari, cat si cantitatea de apa necesara depinde de numerosi factori, precum dimensiunea puietului/arborelui, dimensiunea coroanei, temperaturile inregistrate, umiditatea relativa a aerului, cantitatea de precipitatii cazute, adancimea apei freatice, caracteristicile solului (in special capacitatea de retentie a apei, drenajul) etc. Intrucat activitatea si propagarea agentilor fitopatogeni este stimulata de umiditatea ridicata si constanta a solului, udarea se recomanda a fi efectuata in functie de temperaturile inregistrate si de precipitatiile cazute, doar atunci cand solul este uscat la suprafata. Exceptie reprezinta puietii, care in perioada imediat urmatoare plantarii necesita udare mai frecventa.

          # 132694
          0 urează frunze verzi
Vezi 1 fir de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

brad-sfaturi-ingrijire
ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Brad

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi