Vezi 1 fir de răspunsuri
    • Sorin Marin
      11 iunie 2022
      1 urează frunze verzi

      Brad cu rani pe ramuri si foliaj ingalbenit

      Buna ziua,
      Am probleme cu un brad care are cam 7-8 ani, iar la mine in curte este de 3 ani.
      Am observat ca unele ramuri, pozitionate la jumatatea tulpinii, au inceput sa se rupa pentru ca ceva le mananca-macina din coaja pe partea inferioara a ramurei si apoi ataca partea lemnoasa care ulterior se frange.
      Anul acesta nu le-am aplicat niciun tratament, doar ingrasamant Biopon pentru conifere, in primavara, iar anul trecut le-am aplicat tratamente cu Dithane si Champ77 WG.

      Mai am inca 2 brazi carora am observat ca au inceput sa li se ingalbeneasca/sa rugineasca acele dinspre interior(inspre tulpina), in partea inferioara a trunchiului, iar ulterior incep sa cada. am constatat aceasta problema la 2 brazi alaturati dintr-un rand de 6, plantati la o distanta de aproximativ 3-5m unul de altul. Si acestor brazi li s-au aplicat tratamentele de mai sus.
      De obicei brazii sunt udati la 7-8 zile cu o cantitate de 50-80l apa din retea in functie de marime, dar in ultimele 16 zile nu au mai fost udati si nici nu a plouat. Uscarea acelor a aparut de 5-7 zile.
      In 11.06.2022 am comandat de pe site-ul dumneavoastra Evergreen fluid, 350 ml si fir fluid 350 ml, iar pe 10.06 le-am aplicat 125gr ingrasamant Biopon si i-am udat din abundenta(crezand ca sufera de seceta).

      Astept cu interes o recomandare in ambele cazuri, precum si o schema completa de ingrijire si tratament.
      Deasemenea doresc sa mi oferiti si o schema completa de ingrijire ( combatere boli si daunatori, fertilizare) pentru brazii sanatosi.
      Multumesc pentru timp si informatiile oferite!

      # 130837

      1 Răspuns

      Răspunde
    • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
      14 iunie 2022

      Buna ziua. Ranile care se observa in fotografiile atasate nu se aseamana celor produse de daunatori, ci par a fi vatamari mecanice. Totusi, se recomanda verificarea cu atentie a tuturor partilor coniferului, in momente diferite ale zilelor (dimineata, la amiaza, seara, noaptea) si atasarea unor fotografii clare in cazul in care se observa simptome clare de atac al daunatorilor.
      Intrucat instalarea si evolutia bolilor este favorizata in vatamarile de pe trunchi si ramuri, se recomanda curatarea cu atentie a scoartei uscate si a ranilor de pe trunchi, cu o unealta ascutita si dezinfectata in prealabil. Apoi, aplicati cu o pensula o solutie pe baza de cupru, precum: Bouillie Bordelaise WDG, Zeama Bordeleza, 50 g. Un pliculet de zeama bordeleza (50 g) se dizolva intr-o cantitate mica de apa (0.5 litri), astfel incat sa formeze o pasta. Cuprul are un efect bactericid, fungicid si ajuta la cicatrizarea rapida a ranilor. Dupa ce dezinfectati bine cu solutia albastra, iar aceasta se usuca, se poate aplica o solutie pentru cicatrizare precum Tree plaster – Cicatrizant, 300 g , pe toate ranile existente pe tulpini si ramuri. Avand in vedere starea actuala a vatamarilor si riscul instalarii unor agenti patogeni, nu se poate preciza cu exactitate evolutia pe viitor a bradului din imaginile atasate.
      Uscarea usoara din interiorul coroanei, respectiv la baza coroanei este un fenomen normal la conifere, ce apare odata cu cresterea si indesirea coroanei si, implicit, limitarea patrunderii luminii. Acest fenomen poate fi accentuat de diversi factori biotici si abiotici, precum conditiile climatice nefavorabile, lumina insuficienta, conditiile edafice neprielnice, umiditatea ridicata si/sau constanta la nivelul solului, aparitia unor carente nutritive (lipsa fertilizarii adecvate), instalarea unor agenti fitopatogeni (lipsa efectuarii tratamentelor fitosanitare preventive) etc.
      Intrucat activitatea si propagarea agentilor fitopatogeni este stimulata de umiditatea ridicata si constanta a solului, udarea se recomanda a fi efectuata in functie de temperaturile inregistrate si de precipitatiile cazute, doar atunci cand solul este uscat la suprafata. In plus, se recomanda indepartarea portiunilor de planta uscate, cu instrumente bine ascutite si dezinfectate in prealabil (Foarfeca Power Pruner). Pe parcursul acestei operatiuni, se recomanda verificarea cu atentie a prezentei unor daunatori (inclusiv larve, orificii, depuneri de oua etc.). In cazul in care nu se observa prezenta unor daunatori, se recomanda efectuarea unui tratament fungic, cu un fungicid sistemic cu spectru mai larg de combatere, precum Amistar, 10 ml, in doza de 10 ml/10 L apa, aplicat prin pulverizare foliara. Acest fungicid poate fi aplicat preventiv tuturor coniferelor din incinta, cu conditia respectarii intervalului de actiune al celorlalte produse aplicate (ex. 10-14 zile de la aplicarea fungicidului cupric sau al cicatrizantului). Pulverizati solutia cat mai fin, astfel incat sa se realizeze o distribuire cat mai uniforma a acesteia pe plante, atat pe frunze, cat si pe tulpini. Mai multe informatii despre aplicarea tratamentelor fitosanitare in conditii optime puteti regasi in articolul nostru (Tratamente fitosanitare - Protectia mediului si a muncii).
      Simultan cu efectuarea tratamentului cu fungicid, pentru imbunatatirea calitatii solului si stimularea extinderii radacinilor, este indicata administrarea unui ingrasamant precum Ingrasamant arbori si arbusti Manna, 1 litru sau AMN Nordalge, 500 ml sau AMN BonaVita, 500 ml, prin udare la radacina, conform instructiunilor de pe etichete. In cazul in care ati administrat deja ingrasaminte la sol, este indicata verificarea intervalului de actiune al acestuia si administrarea produselor recomandate dupa acest interval de timp.
      Ulterior, la 10-14 zile dupa finalizarea tratamentului cu fungicid, se recomanda aplicarea ingrasamantului Evergreen Fluid, 350 ml sau Fir Fluid, 350 ml, prin pulverizare foliara, conform specificatiilor din descrierea produselor. Acestea din urma sprijina rezistenta plantelor la boli, maresc densitatea foliajului si contribuie la prevenirea aparitiei unor carente, precum si a brunificarii frunzisului. Ulterior, pe parcursul intregii perioade de crestere vegetativa (primavara-toamna), este indicata aplicarea regulata a ingrasamintelor, cu respectarea recomandarilor din descrierea produselor. Pentru mai multe informatii detaliate despre produsele necesare unei fertilizari echilibrate, pe parcursul unei perioade de vegetatie, va rugam sa consultati si articolul nostru: Plan fertilizare arbori si arbusti coniferi. Pe viitor, se recomanda ingrijirea corespunzatoare a brazilor, conform celor descrise in articolele noastre: Conifere, informatii si sfaturi de ingrijire si Brad, informatii si sfaturi de ingrijire.

      # 131004
      0 urează frunze verzi
Vezi 1 fir de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

brad-sfaturi-ingrijire
ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Brad

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi