Vezi 3 fire de răspunsuri
    • Caty
      18 august 2021
      0 urează frunze verzi

      Brad cu pulbere negricioasa pe ramuri si frunze ingalbenite

      Il am plantat de 7 ani, au inceput acele sa se faca maro si cad. Pe ramurile lui am observat ceva lucios si negru. Atasez poze. Cu ce il pot stropi?

      # 103791

      6 Răspunsuri

      Răspunde
    • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
      19 august 2021

      Buna ziua. Din imaginile atasate, bradul arata bine, per ansamblu. Totusi, uscarea usoara si degarnisirea frunzelor din interiorul coroanei reprezinta un proces normal deoarece lumina nu reuseste sa patrunda printre ramurile dese. De asemenea, poate fi cauzat si de alti factori, precum umiditatea excesiva, persistenta la nivelul radacinilor, drenajul slab, care blocheaza procesele de absorbtie prin anumite portiuni ale radacinii. Este important sa asigurati o umiditate corespunzatoare (folosind un volum adecvat de apa, evitand excesul), lasand solul sa se usuce aproape complet intre doua udari, pentru a permite radacinilor sa respire, iar atunci cand udati gazonul, apa nu trebuie sa ajunga pe ramuri. Pentru mai multe informatii despre cerintele specifice de ingrijire ale bradului, puteti consulta articolul nostru (Brad, informatii si sfaturi de ingrijire).
      Pulberea negricioasa prezenta pe ramuri poarta denumirea de fumagina, o ciuperca ce se dezvolta pe secretiile dulci eliberate de anumiti daunatori. In acest caz, este indicat sa efectuati 1-2 tratamente, la interval de 7-10 zile intre ele, cu insecticid precum Antario, 100 g, in doza de 10 g/10 L apa, aplicat prin pulverizare foliara.
      La 10-12 zile de la aplicarea tratamentelor, este indicata administrarea unui ingrasamant special pentru conifere, precum Fir Fluid, 350 ml, aplicat prin pulverizare foliara in doza 25 ml/ 10 l apa Acesta contribuie la prevenirea aparitiei unor carente, precum si a brunificarii acelor frunzisului. Este indicata repetarea administrarii acestui ingrasamant pe parcursul perioadei de vegetatie, la 3-4 saptamani.
      Incepand din primavara, pentru a spori rezistenta bradului la atacul agentilor fitopatogeni si pentru a tine daunatorii la distanta, este indicata administrarea regulata a unui ingrasamant precum AMN Fusek, 500 ml.

      # 103873
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, Ajutor in gradinaSPECIALIST
      20 august 2021

      Fumagina este o ciuperca ce se dezvolta pe dejectiile dulci ale anumitor daunatori si are un aspect negru, prafos. Ingalbenirea si degarnisirea frunzelor este, in cazul de fata, o conditie determinata de factorii de mediu, dar si de maturitatea arborelui. Totusi, de regula, pentru un diagnostic exact este nevoie de efectuarea unor analize de laborator, de aceea, daca doriti, puteti consulta un institut specializat in protectia plantelor.

      # 104031
      0 urează frunze verzi
    • Caty
      23 august 2021

      Sapand in jurul bradului, am gasit foarte multi viermi negri. Cautand pe internet, am aflat ca sunt tipula. Cred ca ei sunt cauza pentru care bradul meu are probleme. Cu ce insecticid sa stropesc, pwntru ca toata gradina mea, inclusiv in pamantul gazonului( am sapat putin si sub el) sunt astfel de gandaci.

      # 104228
      0 urează frunze verzi
      • Tom Botanistul, Ajutor in gradinaSPECIALIST
        23 august 2021

        Intr-adevar, in imaginile atasate se pot observa larvele insectei Tipula paludosa sau Tipula oleracea (avand o morfologie asemanatoare, cele doua specii sunt dificil de diferentiat). Totusi, in tara noastra, nu se cunosc inca tratamente omologate impotriva acestor larve, intrucat populatia lor nu a cunoscut o crestere considerabila, pana la acest moment. Daca doriti, in locurile lipsite de vegetatie, puteti incerca aplicarea unui insecticid cu spectru larg, precum K-Othrine WG 250, 20 g, ce se aplica prin pulverizare, in doza de 20 g/20 L apa/400 m2. Deoarece actioneaza prin contact, se recomanda pulverizarea cat mai aproape de sol. Trebuie luat in considerare faptul ca acest insecticid face parte din categoria de ”Pest Control” si nu se cunosc efectele asupra plantelor.

        # 104233
        0 urează frunze verzi
Vezi 3 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

brad-sfaturi-ingrijire
ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Brad

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi