Vezi 1 fir de răspunsuri
  • Bogdan
   2 martie 2024
   4 urează frunze verzi

   Bougainvillea, Frunze negre care cad continuu

   Buna ziua,
   Am o buganvillea de vreo 5-6 ani. Vara o tin pe terasă, iar iarna in dormitor la geam. Începând de prin noiembrie (acum 3 luni) au inceput sa apara pete negre pe frunze, ca mai apoi sa cada una cate una. Am presupus ca poate am udat-o prea mult, așa ca am redus cantitatea de apa si frecventa udarilor. Intre timp i-au cazut toate frunzele si au început sa iasa altele, dar problema persista. La o farmacie de profil mi-au recomandat sa folosesc un produs antifungic, Topsin, in combinație cu Atonik pentru a reduce stresul plantei. Din pacate nu au avit niciun rezultat.
   A mai intampinat cineva situatia aceasta si poate sa recomande si o modalitate de a salva planta? Nu as vrea sa o pierd dupa atâtia ani.
   Multumesc anticipat.

   # 210003

   5 Răspunsuri

   Răspunde
  • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
   4 martie 2024

   Buna ziua. Pentru a va putea ajuta cu recomandari, va rugam sa atasati cateva fotografii cu planta in ansamblu si cu focalizare pe simptomele de depreciere observate (fara ca frunzele sa fie indepartate de pe planta). De asemenea, va rugam sa mentionati care sunt conditiile de mediu (temperaturi, umiditatea aerului, curenti de aer, lumina), daca ati efectuat transplantari, daca ati administrat ingrasaminte, precum si alte informatii care pot fi relevante in acest caz.

   # 210713
   0 urează frunze verzi
   • Bogdan
    4 martie 2024

    In principiu, nimic vizibil nu s-a schimbat in ultimul an si jumatate de cand beneficiaza fix de aceleasi conditii si acelasi tratament.

    Planta e pozitionata langa o fereastra pozitionata spre sud si nu a fost transplantata in ultimii 2 ani.
    Curenti de aer nu exista, poate doar in scurtele perioade de aerisire a camerei.
    Am folosit ingasamant pentru plante cu uz general, acelasi tip si in aceleasi cantitati ca si in ultimul an cel putin.

    Poze noi o sa atasez in perioada urmatoare, dupa ce apar alte frunze afectate, deoarece i-am indepartat toate frunzele patete chiar de curand.

    # 210786
    1 urează frunze verzi
    • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
     5 martie 2024

     In cazul acesta, pentru stimularea infrunzirii, este importanta asigurarea conditiilor optime pentru aceste specii de plante (Bougainvillea, informatii si sfaturi de ingrijire). Se recomanda ca udarea sa fie efectuata moderat, cu cantitati optime de apa, doar atunci cand stratul superficial al substratului este uscat (primii 3-5 cm). Udarea in exces poate duce la putrezirea radacinilor, caderea frunzelor si crearea unui dezechilibru plantei. De asemenea, in vederea favorizarii evaporarii apei din substrat, se recomanda verificarea orificiilor de scurgere de pe ghiveci (sa nu fie obturate). In plus, puteti avea in vedere afanarea usoara a stratului superficial al substratului (ocazional).
     Pentru stimularea extinderii radacinilor si a cresterii sanatoase, puteti avea in vedere administrarea unui ingrasamant natural care contribuie la imbunatatirea calitatii substratului si sprijina dezvoltarea sistemului radicular, precum AMN BonaVita, 500 ml, prin udare la radacina, conform indicatiilor de pe eticheta.
     Evolutia plantei pe viitor nu poate fi precizata.

     # 210948
     0 urează frunze verzi
     • Bogdan
      13 martie 2024

      Poze cu planta la aproximativ 10 zile de la curățarea tuturor frunzelor afectate.

      # 213034
      0 urează frunze verzi
      • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
       14 martie 2024

       In cazul acesta, este posibil ca deprecierea sa fie cauzata de un cumul de factori biotici si abiotici, printre care instalarea si propagarea unor agenti fitopatogeni (posibil o bacterioza sau o boala fungica, insa pentru o identificare exacta este necesara efectuarea unor analize de laborator). De moment, pentru stimularea regenerarii plantei, puteti avea in vedere scurtarea tulpinilor (ex. pana la portiunea verticala lipsita de frunze) si afanarea usoara a stratului superficial al substratului din ghiveci. Daca doriti, puteti avea in vedere si schimbarea primilor centimetri de substrat cu unul nou, proaspat (Substrat Profesional Plante Verzi, 10 litri). Ulterior, se recomanda efectuarea a doua tratamente la interval de 7-10 zile, cu un fungicid biologic precum Dynamic, 100 g, prin udare la radacina, in doza de 10 g/10 L apa. Este important sa preparati un volum de solutie corespunzator unui singur tratament (respectand dozajul mentionat), deoarece amestecul deja preparat nu are o valabilitate mai mare de 24 ore. La o aplicare se administreaza o cantitate de solutie egala cu cantitatea de apa utilizata la o udare normala. La o udare se utilizeaza o cantitate de solutie (apa si ingrasamant) egala cu cantitatea de apa utilizata la o udare normala. Intre tratamentele efectuate cu fungicid si fertilizarea cu ingrasamant radicular (AMN BonaVita, 500 ml) se va lasa un interval de min. 10-14 zile.
       In continuare, puteti avea in vedere respectarea sfaturilor oferite mai sus. Evolutia plantei pe viitor nu poate fi precizata.

       # 213054
       0 urează frunze verzi
Vezi 1 fir de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

Alege planta sau dăunătorul
pentru a putea posta sau căuta în comunitate
Caută
Muscata
Cires
scapa-de-gandaci-de-bucatarie
Gandaci de bucatarie
magnolia-sfaturi-ingrijire
Magnolia
platan-sfaturi-ingrijire
Platan
ingrijire-plante-ornamentale-de-exterior
Plante Ornamentale de Exterior
Mar
Kalanchoe
morcov-cultivare-ingrijire
Morcov
Gazon - peluze
prunus-laurocerasus-sfaturi-ingrijire
Laurocires
Cactusi
hortensia-sfaturi-ingrijire
Hortensia
Yucca
Dieffenbachia
brad-sfaturi-ingrijire
Brad
tomate-cultivare-ingrijire
Tomate, Rosii
chiparos-sfaturi-ingrijire
Chiparos

Discuție nouă despre

Despre Bougainvillea
în Comunitatea Botanistii poți să:
creion

Modifică

desen discutie 2 oameni

citești și participi la 46 discuții despre Bougainvillea

Scrii o postare nouă:
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi