Bougainvillea, frunze molesite si galbene, lipsa infloririi – carente nutritive si udare zilnica
Buna,
Am o bougainvillea de aproximativ 5 ani
In primul an de când am avut-o a făcut flori iar în al doilea doar puține, iar în ultimii 3 ani nu a mai înflorit.
Am taiat-o anul trecut pentru că se lungise foarte mult dar nici pe lăstarii aceștia noi nu a mai făcut flori
Sta in camera, temperaturi intre 22 – 30 grade
Vara o timp langa geam cu soare între 11 și 15 iar iarna mai depărtată de geam pentru a o feri de calorifer. O ud in fiecare zi pe timpul verii
I-am pus îngrășământ pentru plante cu flori- lichid în primăvara, cam la 2 săptămâni
Și acum de 2 săptămâni iarasi unul granule
Ce sa ii fac să înflorească?
Mulțumesc
Buna ziua. Planta din imagini pare sa prezinte simptome specifice clorozei ferice (carenta de fier). In acest caz, pentru corectarea acestei carente, se recomanda administrarea unui ingrasamant imbogatit cu fier, precum AMN Optiferrum, 500 ml, prin pulverizare foliara, conform recomandarilor din descrierea produsului.
Avand in vedere prezenta mucegaiului la suprafata substratului, se recomanda inlocuirea primilor centimetri de substrat cu unul nou, proaspat (Substrat Profesional Plante Verzi, 10 litri), respectiv efectuarea a 1-2 tratamente cu un fungicid biologic precum Dynamic, 100 g, prin udare la radacina, in doza de 10 g/10 L apa. La o aplicare se administreaza o cantitate de solutie egala cu cantitatea de apa utilizata la o udare normala. Acest fungicid are si efect de stimulare a dezvoltarii radacinilor, respectiv de intarire a rezistentei plantelor fata de factorii abiotici nefavorabili. Administrarea se va realiza in asa fel incat intervalul de actiune al ingrasamintelor radiculare (cel aplicat deja) si al fungicidului sa nu se suprapuna. Mai precis, se va evita aplicarea ingrasamantului radicular intr-un interval de cel putin 10-14 zile zile inainte si dupa efectuarea tratamentului cu fungicid). Este important sa preparati un volum de solutie corespunzator unui singur tratament (respectand dozajul mentionat), deoarece amestecul deja preparat nu are o valabilitate mai mare de 24 ore.
Intrucat mucegaiul este indicator de umiditate ridicata si constanta, respectiv de aerisire insuficienta (favorizand instalarea si evolutia agentilor patogeni), se recomanda ca udarea sa fie efectuata moderat, cu cantitati optime de apa, doar atunci cand stratul superficial al substratului este uscat (primii 3-5 cm). Udarea in exces poate duce la putrezirea radacinilor, caderea frunzelor si crearea unui dezechilibru plantei. De asemenea, in vederea favorizarii evaporarii apei din substrat, se recomanda verificarea orificiilor de scurgere de pe ghiveci (sa nu fie obturate), respectiv afanarea usoara a stratului superficial al substratului (ocazional). Pentru udare, puteti avea in vedere folosirea apei de ploaie (daca aveti posibilitatea). In cazul in care utilizati apa din retea, se recomanda pastrarea acesteia intr-un vas deschis cel putin 24 de ore inainte de utilizare (in functie de caracteristicile si calitatea acesteia). Este esential ca ghiveciul sa prezinte orificii de drenaj al apei, iar apa nu trebuie sa stagneze la baza acesteia.
In plus, pentru informatii suplimentare referitoare la cerintele de mediu si de ingrijire specifice acestor specii, va rugam sa consultati si articolul nostru: Bougainvillea, informatii si sfaturi de ingrijire.
Avand in vedere starea plantei si cele mentionate, nu se poate preciza cu exactitate evolutia acesteia pe viitor.
Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?În momentul în care apare un răspuns nou despre acest subiect, îți vom trimite o notificare prin email.