Vezi 6 fire de răspunsuri
    • camelia
      5 februarie 2025
      5 urează frunze verzi

      Bonsai, frunzulitele se innegresc si cad

      Bonsaiul meu i-au cazut toate frunzele dupa replantare.
      i-am dat cu fungicid si si-a revenit cat de cat, are frunzulite noi si chiar boboboci, dar niciodata nu infloreste, pur si simplu se ingreste si cade bococul neinflorit.
      Au inceput sa-i cada si frunzulitele noi, se innegresc si cad la o simpla scuturare.
      Am aplicat si ingrasamant , dar degeaba,
      Am mai schimbat pamantul dar nu de tot cu pamant special de bonsai,
      Il am de muti ani, cred ca peste 10, este prins dintr-o crenguta a ununi bonsai al vecinei, l-am lasat sa creasca cum a vrut el, nu ma pricep la tuns, dar nu am patit niciodata asta,
      s-a intamplat dupa ce i-am schimbat pamantul in noiembrie, am pus pamant universal de flori atunci, pentru ca asa a fost pus dintotdeauna.
      exista in Pitesti o persoana/firma unde sa-l duc la doctor? nu vreau sa-l pierd…
      Multumesc!

      # 272442

      24 Răspunsuri

      Răspunde
    • camelia
      5 februarie 2025

      Adaug poze cu el.
      Sa nu radeti, arata haotic ca asa l-am lasat sa creasca.
      Isi revenise dupa chelire ff bine, dar acum cad rau frunzele.

      # 272444
      0 urează frunze verzi
      • Tom BotanistulSPECIALIST
        6 februarie 2025

        Buna ziua. Pentru a va putea ajuta cu sfaturi si recomandari, va rugam sa oferiti mai multe detalii cu privire la cresterea si intretinerea plantei:
        1. Care sunt conditiile de mediu (temperatura, lumina, umiditate, amplasament etc.)?
        2. In proximitatea plantei se afla surse de caldura sau curenti reci de aer?
        3. Cat de des udati planta? Intre udari substratul se usuca usor?
        4. Pe planta se pot observa alte simptome (depuneri, substante lipicioase, panze fine, puf alb etc.) sau daunatori? (atasati fotografii clare si cu acestea/acestia, daca este cazul)
        5. La ce interval de timp i-ati administrat ingrasamant si in ce doza?

        # 272480
        0 urează frunze verzi
    • Tom BotanistulSPECIALIST
      7 februarie 2025

      Substratul recomandat este suficient pentru a umple un ghiveci de dimensiuni medii (ex: ghiveci rotunt cu diametru de 20-25 cm sau ghiveci patrat cu latura de 18-20 cm), insa depinde si de volumul de radacini al plantei. In cazul in care ghiveciul dvs. este mai mare, puteti opta pentru achizitionarea unei cantitati mai mari de substrat ( Substrat Profesional Bonsai, 5 litri).

      # 272694
      0 urează frunze verzi
    • camelia
      13 februarie 2025

      Bonsaiul meu arată mai rău după replantare și tratament cu AMN. In continuare apar pete negre pe frunze și acestea s-au ofilit. Procedura a avut loc luni seara- 10 februarie. Pozele sunt de azi dimineață. Aveti in poza însemnată o crenguță care era foarte viguroasa și acum e pleoștită.
      Condițiile de îngrijire le aveți în discuțiile de mai sus.
      Mulțumesc !

      # 273176
      0 urează frunze verzi
    • Tom BotanistulSPECIALIST
      13 februarie 2025

      Bonsaiul prezinta semne evidente de stres post-replantare, ceea ce poate fi cauzat de mai multi factori, printre care: deteriorarea radacinilor in timpul transplantarii, adaptarea la noul substrat, modificari ale regimului de udare sau conditii de mediu diferite. Ofilirea frunzelor si aparitia petelor negre pot indica fie o reactie la socul transplantarii, fie o problema de aerare a radacinilor, care impiedica absorbtia optima a apei si a nutrientilor.
      Un aspect esential care trebuie luat in considerare este starea radacinilor in momentul replantarii. Daca acestea au fost taiate in exces sau au fost afectate in timpul procesului, capacitatea lor de a furniza apa si substante nutritive a fost redusa, ceea ce ar putea explica ofilirea brusca a frunzelor si crengutelor. Pozitionarea bonsaiului dupa transplantare este foarte importanta in recuperarea acestuia. Schimbarea conditiilor de iluminare sau expunerea la curenti de aer reci pot amplifica stresul si pot incetini procesul de adaptare. Daca bonsaiul a fost mutat intr-o zona unde primeste mai multa sau mai putina lumina decat era obisnuit, este posibil ca frunzele sa reactioneze negativ, ofilindu-se sau dezvoltand pete maronii/negre. De asemenea, variatiile de temperatura pot afecta schimbul de apa prin frunze, determinand deshidratarea acestora.
      Un alt factor de luat in considerare este udarea. Dupa replantare, radacinile nu mai functioneaza la capacitate maxima, ceea ce inseamna ca planta necesita o udare mai prudenta. Daca bonsaiul este udat prea des, radacinile slabite pot incepe sa sufere din cauza excesului de umiditate, ceea ce duce la aparitia petelor si a ofilirii generale. Pe de alta parte, daca substratul se usuca prea repede, radacinile pot intra intr-o stare de deshidratare, amplificand simptomele de stres.
      Pentru a sprijini recuperarea bonsaiului, este recomandat sa se mentina un regim de udare echilibrat, verificand umiditatea substratului inainte de fiecare udare. In plus, este important ca bonsaiul sa fie plasat intr-un loc stabil, cu lumina indirecta moderata si fara expunere la curenti de aer rece sau cald. Evitarea mutarii frecvente a plantei va ajuta la minimizarea stresului si la accelerarea procesului de adaptare. In continuare este indicat sa respectati recomandarile oferite mai sus in postare.

      # 273185
      0 urează frunze verzi
      • Camelia
        13 februarie 2025

        Mulțumesc!
        Petele negre de pe frunze și căderea acestora a fost înainte de replantare. Am urmat întocmai sfatul dvs. Nu am schimbat temperatura, locația, și mediul in care își revenise. Luni seara a fost udat, după replantare, și stropit pe frunze cu AMN , nu din abundență, pentru că nu a curs apa în tăviță deloc.
        Și azi dimineață l-am mai udat puțin.
        In afara de tratamentul cu AMN Bonvita, nu îl mai pot ajuta cu ceva?
        Mulțumesc!

        # 273206
        1 urează frunze verzi
    • camelia
      8 martie 2025

      Mai adaug poze.

      # 278584
      1 urează frunze verzi
      • Tom BotanistulSPECIALIST
        10 martie 2025

        Buna ziua. Potrivit fotografiilor atasate, sansele de recuperare ale plantei sunt foarte reduse. Cel mai probabil, deteriorarea este cauzata de afectarea sistemului radicular, cel mai frecvent din cauza unui exces de apa, care poate duce la sufocarea radacinilor si dezvoltarea unor agenti patogeni. Pentru a verifica daca planta mai are sanse de supravietuire, se recomanda sectionarea unor ramuri si observarea tesutului intern. Daca acesta este verde si hidratat (ramurile sunt elastice si nu casante), exista o posibilitate redusa de refacere, insa evolutia plantei ramane incerta. In cazul in care starea acesteia continua sa se inrautateasca, inlocuirea plantei poate fi cea mai eficienta optiune.

        # 279437
        0 urează frunze verzi
        • Camelia
          10 martie 2025

          Multumesc pentru raspuns.
          Inca nu i-am aplicat ingrasamant. Chiar nu-l pot ajuta ? Am si amistar achizitionat.
          O sa trimit poze cu ramurile sectionate.
          Conteaza de unde aleg ramurile?
          Multumesc!

          # 279445
          1 urează frunze verzi
          • Tom BotanistulSPECIALIST
            10 martie 2025

            Puteti alege ramuri atat din partea bazala a coroanei cat si din partea superioara a acesteia.

            # 279466
            0 urează frunze verzi
    • Camelia
      10 martie 2025
      • Tom BotanistulSPECIALIST
        11 martie 2025

        In cazul acesta se recomanda mentinerea constanta a conditiilor de mediu, conform informatiilor din articolul nostru (Bonsai, informatii si sfaturi de ingrijire) si udarea moderata, doar cand primii 3-5 cm de substrat de la suprafata ghiveciului s-au uscat, evitand atat excesul, cat si deficitul de apa. Un bonsai fara frunze are un consum redus de apa, iar substratul trebuie lasat sa se usuce partial intre udari pentru a preveni aparitia bolilor radiculare. Totodata, puteti avea in vedere efectuarea a 2-3 tratamente cu un fungicid biologic precum Dynamic, 100 g. Se recomanda aplicarea tratamentelor prin udare, in doza doza de 10 g la 10 L de apa, cu un interval de minim 10 zile intre tratamente, ajustand frecventa in functie de ritmul de uscare a substratului. In ceea ce priveste utilizarea umidometrelor de sol, acestea pot avea dezavantaje semnificative. Aceste dispozitive nu sunt special concepute pentru a evalua umiditatea substratului din ghivece, deoarece nu au referinte adaptate pentru conditiile optime ale fiecarei specii. Astfel, valorile masurate nu ofera o informatie precisa despre necesarul real de apa al bonsaiului, iar utilizarea exclusiva a acestora poate duce la greseli in udare. Cel mai eficient mod de a verifica umiditatea este prin observarea atenta a substratului, testarea manuala a acestuia si ajustarea udarii in functie de nevoile specifice ale plantei.
        Avand in vedere starea actuala a plantei, precum si cele mentionate, exista o posibilitate redusa de refacere, insa evolutia plantei ramane incerta.

        # 279600
        0 urează frunze verzi
        • Camelia
          11 martie 2025

          Dynamic if 100 ml are aceeasi actiune?
          Multumesc mult.

          # 279620
          1 urează frunze verzi
          • Tom BotanistulSPECIALIST
            11 martie 2025

            Nu, produsele sunt diferite.

            # 279625
            0 urează frunze verzi
            • Camelia
              12 martie 2025

              Am primit produsul Dynamic 100g .
              Il aplic pulverizat pe frunze?
              Pamantul din ghiveci este umed inca, aplic asa, sau astept sa se mai usuce?
              Daca intarzii aplicarea bonsaiul meu poate nu mai are sansa.
              Daca maresc umiditatea nu e bine.
              Chiar nu stiu cum sa procedez.
              La ce interval se aplica traramentul in situatia data?
              Tratament normal sau intensiv?
              Multumesc anticipat pentru ajutor.

              # 279768
              1 urează frunze verzi
              • Tom BotanistulSPECIALIST
                12 martie 2025

                Buna ziua. Asa cum este mentionat si mai sus produsul Dynamic, 100 g este indicat sa fie aplicat in acest caz prin udare la radacina (nu prin pulverizare pe frunze). Inainte de aplicarea produsului este indicat ca substratul sa fie uscat in primii 3-5 cm.
                Se recomanda aplicarea tratamentelor, in doza doza de 10 g la 10 L de apa, cu un interval de minim 10 zile intre tratamente, ajustand frecventa in functie de ritmul de uscare a substratului.
                Aplicarea fungicidului prin udare pe un substrat deja umed poate avea efecte nefavorabile asupra eficacitatii tratamentului si asupra sanatatii plantelor. Un substrat cu umiditate excesiva poate reduce absorbtia uniforma a substantei active, favorizand in acelasi timp acumularea de umiditate in zona radacinilor, ceea ce poate crea un mediu propice dezvoltarii agentilor patogeni de sol, cum ar fi ciupercile fitopatogene. De asemenea, aplicarea pe un mediu supraumezit poate duce la spalarea sau diluarea produsului, diminuandu-i efectul si reducand perioada de protectie. Pentru a asigura eficienta maxima a tratamentului, se recomanda aplicarea fungicidului pe un substrat usor umed (cand primii 3-5 cm de substrat s-au uscat), dar fara exces de apa, astfel incat produsul sa fie absorbit optim si sa actioneze eficient impotriva agentilor patogeni vizati.

                • Acest răspuns a fost modificat acum O săptămână, 2 zile de către Tom Botanistul.
                # 279824
                0 urează frunze verzi
Vezi 6 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

Filtrează
Alfabetic

Sortare

Discuție nouă despre

Despre Bonsai
în Comunitatea Botanistii poți să:
creion

Modifică

desen discutie 2 oameni

citești și participi la 311 discuții despre Bonsai

Scrii o postare nouă:
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


Estimare livrare

Afișează puncte
Înapoi