Vezi 2 fire de răspunsuri
  • Geanina Motoc
   23 octombrie 2023
   3 urează frunze verzi

   Bonsai, frunze maronii cazute

   Buna seara!
   Acu mai bine de o luna am achizionat un bonsai gingseng din comert. L-am amplasat pe o masuta langa o fereastra sudica, il ud o data pe saptaman cu apa de la robinet la temperatura camerei, iar la ultima udare i-am administrat, dupa instructiunile de pe eticheta, si ingrasamant Kakteendunger.
   Nu a fost mutat de cand l-am luat.
   Problema este ca am fost plecata o saptamana si acum cand m-am intors am observat frunze maronii cazute, azi am vazut chiar o frunza verde cazuta, si o alta frunza care a inceput sa se faca maronie. De asemenea unele frunze au inceput sa se depigmenteze.
   Care ar putea fi cauzele?
   Va multumesc!

   # 190188

   5 Răspunsuri

   Răspunde
  • Tom BotanistulSPECIALIST
   24 octombrie 2023

   Buna ziua, cel mai probabil, deprecierea usoara a plantei a survenit in urma unui stres cauzat de factorii de mediu si/sau de ingrijire: temperatura ridicata, umiditatea substratului si a atmosferei scazuta, calitatea apei de udare, modul de utilizare al produselor de intretinere a plantelor etc. In acest caz se recomanda ca udarea sa se realizeze cu cantitati de apa moderate in momentul in care primii 2-3 cm de la suprafata substratului s-au uscat (apa pe care o folositi de la robinet o puteti lasa, inainte de udarea plantelor, 24 de ore, intr-un recipient deschis pentru eliminarea clorului si decantarea calcarului). Pentru un aspect ingrijit al plantei puteti sa mai eliminati din frunzele afectate. Totodata, se recomanda ca lumina sa fie filtrata, razele soarelui sa nu ajunga direct pe planta. Pentru mai multe informatii cu privire la ingrijirea bonsaiului puteti sa consultati si articolul nostru din Comunitatea Botanistii: Bonsai, informatii si sfaturi de ingrijire .

   • Acest răspuns a fost modificat acum 4 luni de către Tom Botanistul.
   # 190246
   1 urează frunze verzi
   • Geanina
    24 octombrie 2023

    O sa incerc sa remediez problema cu umiditatea care din cate am observat e mai scazuta in respectiva camera. Lumina este mai mult indirecta, nu cred ca aceasta este o problema. Asta seara cand am udat bonsaiul (lasand apa 24 de ore la temperatura camerei), am observat o frunza cazuta cu niste pete maronii. Poate si aceasta este un indicator, o sa las o poza mai jos

    # 190457
    2 urează frunze verzi
    • Tom BotanistulSPECIALIST
     25 octombrie 2023

     Doar din fotografiile atasate este destul de dificil de stabilit exact ce factor a dus la deprecierea foliajului. Este recomandat sa verificati cu atentie daca se pot observa sau nu daunatori pe planta (pe ambele parti ale frunzelor si la punctul de prindere al frunzelor pe tulpina). Preventiv, se poate face un tratament cu un fungicid-bactericid precum Champ 77 WG, 20 g, in doza de 20 g/10 L apa, aplicat prin pulverizare. Daca observati aparitia unor daunatori (puf alb, puncte albe-galbene, panze subtiri) reveniti cu fotografii.

     # 190474
     0 urează frunze verzi
  • Geanina Motoc
   14 decembrie 2023

   Buna seara!
   Timpul a trecut si situatia nu s-a imbunatatit!
   L-am dat cu Champ acum aprox 2 saptamani, asa cum mi-ati raspuns mai sus. Frunzele au continuat sa cada, unele au cazut de tinere, altele s-au incretit si au cazut, iar altele aveau pete maronii pe ele.
   In ultima instanta i-am schimbat pamantul saptamana trecuta, mi se parea ca cel in care a venit retinea prea multa apa si pentru prea mult timp. Niciun succes…

   # 200398
   1 urează frunze verzi
   • Tom BotanistulSPECIALIST
    15 decembrie 2023

    Buna ziua! Este cunoscut faptul ca bonsaii sunt foarte sensibili la schimbarea conditiilor de mediu, precum si la celelalte aspecte de ingrijire (udare, fertilizare, taieri, transplantari si alte operatiuni). De moment, se recomanda mentinerea constanta a factorilor ambientali si ingrijirea adecvata a plantei, conform recomandarilor din articolul de mai sus. Avand in vedere transplantarea recenta, puteti avea in vedere administrarea unui stimulator de inradacinare ca AMN BonaVita, 500 ml, aplicat prin udare, conform informatiilor de pe eticheta. Acesta stimuleaza inradacinarea, sprijina acomodarea plantei cu noile conditii si mareste rezistenta la stres.

    # 200412
    0 urează frunze verzi
Vezi 2 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

Decorative de interior
Bonsai

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi