Boli și dăunători in plantația de mure

Acest subiect conține 9 răspunsuri are 3 voci și a fost actualizat ultima dată de  Tom Botanistul 6 iunie 2017 la 8:35 pm.

 • Autor
  Mesaje
 • 9 Răspunsuri
 • #12098 Răspuns
  Marian

  Bună ziua.
  Am o plantație de 0,5 ha de muri fara spini in anul II. Au apărut câțiva dăunători de care nu știu cum să scap. Atașez câteva poze cu ei și cu alte probleme apărute la plantele de mur.
  Vă mulțumesc!
  PS: Deși plantația este in anul al II-lea nu voi avea producție de mure întrucât toata partea aeriana a murilor a înghețat iarna trecuta (așadar plantația poate fi considerată că fiind în anul I de vegetație)
  PS2: Larva de culoare verde are 1 cm lungime și se afla in vârful lăstarului de crestere, unde își strânge frunzele in jurul ei ca un cuib. Am găsit și larve de culoare maro care procedează la fel. As mai atașa câteva poze dar văd că nu se poate.

 • #12194 Răspuns
  Tom Botanistul

  Impotriva omizilor de pot aplica tratamente cu Affirm (http://www.botanistii.ro/syngenta-affirm-15-grame.html) in doza de 15 grame la 10 litri apa. Larva apartine speciei Helicoverpa armigera (omida fructificatiilor). Cel de-al doilea daunator este carabusul cerealelor (Anisoplia spp.) iar larvele acestuia sunt daunatoare pentru partea subterana a plantelor (consuma radacinile plantelor). Pentru combaterea adultilor se pot aplica tratamente cu Karate Zeon (http://www.botanistii.ro/syngenta-karate-zeon-50-cs.html) iar pentru combaterea larvelor din sol se aplica Trika Expert (http://www.botanistii.ro/oxon-trika-expert-1-kg.html) prin imprastiere si incosporare in sol. Impotriva gargaritelor din ultimele doua poze se pot aplica tratamente cu Actara (http://www.botanistii.ro/syngenta-actara-25-wg.html). Atata in cazul carabusilor cat si al gargaritelor se poate aplica si scuturarea plantelor dimineata si adunarea daunatorilor.

 • #12602 Răspuns
  Marian

  Mulțumesc pentru răspuns. Voi proceda întocmai.
  O întrebare… Exista o substanță/soluție pe care o pot folosi pentru a ajuta plantele de mur sa treacă cu bine peste temperaturile scăzute din timpul iernii, pe lângă acoperirea lor cu un strat de protecție (paie, tulpini de porumb, etc). O soluție cu care îi pot stropi?
  Vă mulțumesc!

 • #12649 Răspuns
  Tom Botanistul

  In principiu, murul rezista la temperaturile scazute. Soiurile fara ghimpi rezista pana la -15 grade, cele cu ghimpi rezista la temperaturi si de -25 grade.
  Nu este necesara aplicarea unei solutii, doar ca arbustii nu se tund toamna. Asa rezista mai bine pe timp de iarna.
  De asemenea, spre sfarsitul perioadei de vegetatie, incepand cu luna septembrie-octombrie, nu se mai administreaza ingrasaminte.

 • #14037 Răspuns
  Marian

  Mulțumesc mult pentru răspuns!
  De curând a mai apărut o problema in plantația de muri! Majoritatea (90%) tulpinilor sunt roase sau crăpate de un dăunător. Atașez câteva poze pentru lămurire!
  Vă mulțumesc!

 • #14138 Răspuns
  Tom Botanistul

  Din pacate, dupa ranile produse nu se poate depista daunatorul, pentru ca sunt destul de comune.
  In prima imagine, in partea de sus, pe tulpina apare o rana care pare a fi produsa de o cicada.
  Acum, tratamentele cu insecticide depind daca plantatia este pe rod sau nu.
  Daca este, se aplica insecticide cu perioada mica de pauza pana la consum ,cum ar fi Laser (http://www.botanistii.ro/dowagro-laser-240-sc.html) cu perioada de pauza de 3-7 zile.
  Daca nu este pe rod, se poate aplica Pyrinex Quick (http://www.botanistii.ro/adama-pyrinex-quick.html) sau Nurelle D (http://www.botanistii.ro/arysta-insecticid-agro-nurelle-d-100-ml.html).

 • #15282 Răspuns
  Marian

  Bună ziua!
  Vă mulțumesc pentru informațiile primite până acum!
  De curând mă confrunt cu o mare problema: unele tufe de muri au început să-și schimbe culoarea din verde in galben, apoi în roșu aprins după care de usucă. Am căutat la rădăcina lor și am găsit niște formațiuni albe in zona coletului.
  Precizez că sub aceste formațiuni nu mai exista rădăcini viabile.
  Atașez poze pentru a înțelege mai bine.
  Plantația nu se afla pe rod deși este in anul 2 întrucât iarna trecuta au înghețat toate părțile aeriene ale plantelor.
  Ce trebuie sa fac?!?
  Vă mulțumesc anticipat!
  Marian Constantin Rădulescu

 • #15314 Răspuns
  Tom Botanistul

  Din pacate, plantatia dumneavoastra este afectata de cancer bacterian si probabilitatea este foarte mare ca materialul saditor cumparat sa fi fost infectat. Mai exista si posibilitatea sa fi utilizat la taiere o foarfeca infectata de la un pom atacat. Cancerul bacterian (Agrobacterium tumefaciens) este o boala periculoasa ce afecteaza toate speciile pomicole, daca bacteria intra in contact cu pomii. Practic, se formeaza zone canceroase, cresc aceste tumori iar cresterea plantei este inhibata, ducand la moartea acesteia in scurt timp. Plantele se vor scoate si arde pentru a elimina sursa de infectie. Incercati sa scoateti din sol toate partile plantei iar transportul plantelor sa se faca astfel incat sa nu se imprastie bucati din acestea.
  Daca sustineti ca plantele au inghetat iarna trecuta, este posibil ca acestea sa fi fost afectate de anul trecut, nu s-au putut hrani suficient din cauza bolii iar maturarea lemnului nu s-a realizat astfel incat plantele sa poata parcurge sezonul rece.
  Dezinfectati toate uneltele cu care s-au realizat taieri la aceasta plantatie. Nu se recomanda plantarea de specii pomicole, arbusti fructiferi sau vita de vie timp de cativa ani pe acel teren.

 • #15320 Răspuns
  Marian

  Trebuie să scot doar plantele afectate sau toată plantația?
  Nu exista o substanță cu care sa le stropesc? Poate macar sa nu se răspândească la toată plantația!
  Nu am găsit decât 15 tufe afectate din 600 câte are plantația.
  Vă mulțumesc!

 • #15323 Răspuns
  Tom Botanistul

  Am recitit acum mesajul dumneavoastra deoarece intelesesem ca aveti probleme cu toata plantatia. Este insa posibil ca la unele plante infectia sa nu fie atat de avansata inca. Verificati si cateva plante sanatoase in zona coletului. Daca sunt doar cateva plante bolnave, se elimina doar acestea. Asa cum am precizat, incercati sa eliminati toate portiunile din pamant, sa le puneti in saci de folie pentru a fi transportate si sa le distrugeti prin ardere. Dezinfectati uneltele cu hipoclorit de sodiu (Domestos contine hipoclorit de sodiu).
  Aceasta bacterie se raspandeste prin sol (prin potiuni ramase in sol, prin viermii solului) si prin intermediul uneltelor, utilajelor.
  Din pacate nu exista un tratament care sa combata eficient aceasta bacterie. Solutia ramane sa nu puneti in contact plantele sanatoase cu plantele bolnave. Se evita provocarea de rani plantelor sanatoase, acestea fiind porti de intrare ale bacteriei in planta.
  In cazul solurilor infectate se recomanda ca timp de 4-5 ani terenul sa fie cultivat cu cereale.

Adaugă răspunsul tău:
Informația ta:Mărimea maximă a documentului este 5000 KB.Adaugă fișier<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">