Vezi 2 fire de răspunsuri
    • Adriana
      18 noiembrie 2020
      1 urează frunze verzi

      Boli arbori ornamentali – liliac si platan

      Buna ziua,

      Am un daunator pe un platan si pe un liliac, pare fainare, dar va trimit pozele pentru a va ruga sa-mi recomandati un tratament.
      Nu le-am facut pomilor tratamente sau pus ingrasaminte. Boala a aparut in toamna, nu stiu daca are legatura cu solul lutos care nu se mai dreneaza asa bine in sezonul rece.
      Totusi, as vrea sa le dau cu ceva, ca sa nu se extinda problema si la alti arbusti.

      Multumesc!
      Adriana

      # 62506

      3 Răspunsuri

      Răspunde
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      18 noiembrie 2020

      Buna ziua, arborii din fotografiile atasate prezinta simptomele specifice unei fainari. Astfel, este indicata eliminarea frunzelor puternic afectate, pentru a diminua raspandirea bolii si aplicarea unui fungicid precum Amistar (Amistar, 10 ml), prin pulverizare pe frunze, in doza de 10 ml/10 L de apa. Se pot efectua 2 tratamente la interval de 7-10 zile. Este important de punctat faptul ca intervalul optim de temperatura pentru aplicarea fungicidelor este 12-20°C. Mai multe detalii despre aplicarea corecta a tratamentelor puteti regasi in articolul de pe blogul nostru: Tratamente fitosanitare - Protectia mediului si a muncii.
      Pe viitor, pentru a preveni dezvoltarea bolilor si afectarea arborilor, este indicata aplicarea tratamentelor cu fungicide specifie, incepand cu aparitia primelor simptome.
      In anul urmator, incepand din primavara, pentru a favoriza pornirea sanatoasa in vegetatie si rezistenta arborilor, se recomanda administrarea unui ingrasamant granular precum AMN Natural Activ-Bio (AMN Natural Activ-Bio, 1.5 kg).
      De asemenea, pentru a imbunatati structura solului si procesele de absorbtie de la nivelul radacinilor, se recomanda aplicarea prin udare a unui Activator organic pentru sol (Activator Organic pentru Sol, 350 ml), periodic, pe tot parcursul perioadei de vegetatie.

      # 62511
      0 urează frunze verzi
    • Adriana
      19 noiembrie 2020

      Buna ziua,
      1.Doresc sa comand niste produse fitosanitare de la dvs. si cu prilejul acesta doresc sa va intreb daca arbustii de tuia din poza au o problema sau nu. Problema a intervenit in toamna, cand acele de la interior au devenit rosiatice.Intre timp, le-am facut un tratament cu sare amara si acele ace deteriorate au cazut. Ar mai trebui sa le fac ceva?

      2. Stiu ca Amistar, 10 ml este recomandat a se aplica la temperaturi peste 12 gr, dar intrebarea mea este: decat sa astept pana in primavara si fainarea platanului sa se extinda nu mai bine le aplic tratamentul acum si il mai repet si in primavara?

      Multumesc,
      Adriana

      # 62512
      0 urează frunze verzi
      • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
        19 noiembrie 2020

        Buna ziua, in general, la conifere, uscarea frunzisului dinspre trunchi catre exterior, este determinata de mai multi factori naturali: in primul rand, lumina care nu reuseste sa patrunda pana in interiorul coroanei, iar in al doilea rand, degarnisirea naturala a plantelor, odata cu cresterea si dezvoltarea acestora. Totodata, uscarea ramurilor pe anumite portiuni poate fi determinata si de umiditatea excesiva, persistenta la nivelul sistemului radicular, solul compact, drenajul slab etc. Astfel, daca doriti, puteti curata arborii de portiunile afectate, deoarece nu isi vor mai reveni, iar totodata, trebuie sa stiti ca se recomanda afanarea solului de la baza acestora si mentinerea unei portiuni de teren fara vegetatie.
        Incepand din primavara, pentru a sprijini regenerarea si pornirea normala in vegetatie, le puteti administra ingrasamantul AMN Natural Activ-Bio, 1.5 kg recomandat si in cazul arborilor foiosi.
        Ulterior, pe tot parcursul perioadei de vegetatie, este indicat sa administrati un fertilizant foliar special pentru conifere: Fir Fluid (Fir Fluid, 350 ml), pentru a stimula cresterea sanatoasa a tuilor.
        In ceea ce priveste tratamentul cu fungicidul Amistar la arborii foiosi, il puteti aplica inclusiv in aceasta perioada, atata timp cat conditiile de mediu permit asta. Totodata, este foarte important sa eliminati frunzele cazute de la baza arborilor, pentru a minimaliza riscul aparitiei bolii si in anul urmator.

        # 62515
        0 urează frunze verzi
Vezi 2 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

liliac-sfaturi-ingrijire
ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Liliac

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi